Alimentație

Care ar trebui să fie dieta unei persoane bolnave de cancer?

În numărul din mai al revistei ”Politici de Sănătate”, prof. dr. John Ionescu, imunolog de renume internațional, a oferit un interviu despre depistarea precoce a cancerului și nutriția sau dieta personalizată pentru o persoană care suferă de cancer.

Care este, din experiența dumneavoastră, cea mai bună abordare a pacientului cu cancer?

Abordarea personalizată, inclusiv nutriția personalizată, este covârșitor de importantă în terapia bolii canceroase. Din păcate, nu se fac nici una, nici alta. În cazul chimioterapiei, pacientul ajunge la Institutul Oncologic din Bologna, la cel din Paris sau din Viena, sau din Cluj-Napoca cu o formă tumorală bine definită, precum un cancer pulmonar sau colorectal, iar colegii, pe baza studiilor făcute la centrul X din America, îi recomandă o terapie recentă făcută pe lotul american.

Ce este dieta antitumorală? Care este rolul ei?

Dieta antitumorală are o importanță covârșitoare atât înainte, cât și după orice fel de terapie (chirurgie, radioterapie, chimioterapie), întrucât numai acest tip de dietă însoțită de anumite suplimente alimentare este în stare, pe termen lung, să schimbe terenul metabolic din corp care conduce la formarea tumorii.
Distrugerea unei tumori prin eliminare radio- sau chimioterapeutică nu schimbă nimic în economia corpului, care rămâne mai departe slăbit, intoxicat cu substanțele nocive care au condus la apariția tumorii și suprimat imunologic prin chimioterapia aplicată. Asocierea acestui teren cu o serie de greșeli alimentare grave, precum excesul de carbohidrați, carne roșie, consumul de alcool etc., creează condiții optime reactivării celulelor stem tumorale rămase în corp și metastazării acestora.
De exemplu, carbohidrații din pâine sau din pastele făinoase se transformă în intestin în glucoză, care este principala sursă de energie a celulelor canceroase. Glucoza ajunsă în sânge este preluată de 20 de ori mai repede de celulele tumorale decât de celulele normale și folosită pentru creșterea și multiplicarea acestora.
Ca atare, reducerea carbohidraților simpli din dietă și introducerea unor elemente terapeutice care să conducă la scăderea nivelului de glucoză în sânge (precum anumite preparate contra diabetului de tip 2) determină reducerea proliferării tumorale.
În mod similar, în cazul în care dorim să pregătim pacientul pentru chimioterapie sau radioterapie, procesul de reducere a glucozei înainte de intervenție este deosebit de important. Acest obiectiv se poate realiza printr-un post de două până la trei zile, însoțit numai cu sucuri de legume, sau printr-o terapie adjuvantă cu elemente care scad glucoza din sânge.
Scăzând glucoza, crești eficiența radioterapiei sau a chimioterapiei. Celulele tumorale lipsite de glucoză devin mult mai sensibile la efectele acestor terapii.

Care ar fi regulile unei diete pentru bolnavii de cancer?

O persoană care a fost diagnosticată cu cancer trebuie să respecte câteva reguli de bază, cum ar fi scăderea consumului de carbohidrați simpli (dulciurile, făinoasele, fructele dulci etc). Prima schimbare esențială este să înlocuiești metabolismul carbohidrat al tumorilor, deci aportul de glucoză, cu un suport energetic pe care tumora să nu îl poate folosi, dar pe care îl poate folosi corpul, precum lipidele, anumiți aminoacizi și proteinele vegetale din legume, deci nu orice fel de proteine.
De exemplu, consumarea zilnică a unei porții de carne roșie dublează riscul de cancer mamar, însă riscul scade dacă mănânci această porție doar de două ori pe săptămână. Laptele și produsele lactate sunt extrem de periculoase în cancerul de prostată și în leucemii, dar cel mai mare pericol îl reprezintă carbohidrații simpli.
Aportul de zinc pe care orice terapeut neinformat îl dă pacientului este o altă greșeală frecventă. Suplimentarea cu zinc crește rapid proliferarea celulelor canceroase, întrucât zincul este un element-cheie în enzimele responsabile pentru replicarea acizilor nucleici în aceste celule. Tocmai cerealele sunt bogate în zinc și activează creșterea tumorală.
Din păcate, pacientul pleacă acasă de la institutul oncologic din Franța sau de la cel din Germania sau din România fără niciun fel de indicație privind nutriția ulterioară acestor terapii care au costat zeci de mii de euro și al căror efect poate fi ușor anihilat prin greșeli alimentare de genul celor menționate mai sus.
Sursă: DEPISTAREA PRECOCE ȘI NUTRIȚIA PERSONALIZATĂ — ESENȚIALE ÎN MANAGEMENTUL BOLII CANCEROASE, interviu cu John Ionescu, Revista Politici de Sănătate, mai 2017 (folosit cu permisiune)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button