Boli și afecțiuni

12 cauze ale crampelor degetelor de la picior

1. Rigiditate musculara sau muschi slabiti

Miscarea degetelor piciorului se face prin contractarea mai multor muschi mici. Daca oricare dintre acesti muschi devine rigid, va cauza spasme musculare si durere.

Cateodata durerea vine si din alti muschi. Un exemplu ar fi tensiunea din glezna sau din tendonul lui Ahile care poate cauza spasme musculare atat la picior cat si la degetele de la picior.

Niste cauze comune pentru tensiunea in muschi sau muschi slabiti ar fi:

  • O noua rutina de antrenament
  • Purtarea de incaltaminte necorespunzatoare
  • Stil de viata sedentar
  • Antrenament sau exercitii fara o incalzire corespunzatoare

2. Leziuni musculare

Leziunile musculare sau ale altor tesuturi ale piciorului, degetelor sau gambelor poate duce la crampe ale degetelor de la picior sau durere.

Entorsele pot fi si ele una din cauzele durerilor degetelor de la picior, ele fiind leziuni are ligamentelor.

Luxatiile, care sunt leziuni ale muschilor si ale tendoanelor pot, de asemenea, cauza durere.

Niste cauze comune pentru leziunile muschilor pot include:

  • Extenuare fizica
  • Cazaturi sau lovirii ale piciorului
  • Suprasolicitarea unui muschi, tendon sau ligament

3. Incaltaminte necorespunzatoare

Tocuri inalte, papucii care sunt prea stramti sau prea largi si pantofii cu varful ascutit pot pune presiune pe degetele de la picioare si zonele inconjuratoare.

Aceasta presiune poate cauza crampe ale degetelor, in special daca incaltamintea forteaza degetele sa stea intr-o pozitie nefireasca. Incaltamintea nepotrivita poate provoca dureri si leziuni ale muschilor.

4. Deshidratarea

Dehidratarea poate cauza cateodata crampe musculare sau disconfort.

Este mai probabil ca deshidratarea sa cauzeze crampe ale degetelor de la picior atunci cand muschii sunt deja lezati sau extenuati, sau cand incaltamintea stramta incomodeaza degetele.

5. Tulburari ale echilibrului electrolitic

Dezechilibrul electrolitic poate cauza crampe si spasme musculare. Cateodata dehidratarea poate cauza dezechilibre electrolitice.

In alte cazuri, tetania poate fi de vina. Tetania reprezinta un nivel scazut de calciu, fiind un exemplu de tulburare al echilibrului electrolitic, cauzand astfel, crampe musculare.

6. Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite poate cauza in timpul noptii crampe, senzatii ciudate in zona picioarelor si face ca somnul sa fie o problema pentru unele persoane.

Aproximativ o treime din persoana de peste 50 de ani sufera de acest sindrom. Crampele in timpul noptii ale picioarelor sunt destul de comune si la femeile insarcinate.

Acest sindrom nu este foarte bine inteles si doctorii inca nu stiu care este cauza aparitiei acestuia.

7. Deteriorarea nervilor

Neuropatia se manifesta prin leziuni ale nervilor. Aceasta cauzeaza dureri, crampe, furnicaturi si amorteala.

Diabetul necontrolat este o cauza comuna a neuropatiei. Oamenii cu diabet neuropatic de obicei resimte dureri, spasme musculare, amorteala si dureri ale degetelor si picioarelor.

O alta boala care poate cauza leziuni ale nervilor este boala Parkinson.

8. Circulatie slaba a sangelui

Cand sangele nu circula cum trebuie spre picioare sau degete, este posibil sa simti dureri sau spasme. Statul indelungat, diabetul si incrucisarea picioarelor pentru prea mult timp poate incetini sangele care circula catre picioare si degete.

Boala arteriala periferica face ca arterele din tot corpul sa se ingusteze, slabind circulatia sangelui. Si aceasta boala poate cauza crampe ale degetelor de la picioare.

9. Artrita

Artrita este o stare patologica ce este caracterizata de inflamatie articulara. Pentru unele persoane, durerea cauzata de artrita poate fi similara cu crampele musculare.

Daca o persoana are mai multe inflamatii sau dureri articulare, precum la maini, poate fi un semn de artrita.

10. Distonia

Distonia este un simptom, nu o boala. Pacientii cu distonie resimt spasme musculare sau contractii involuntare ale muschilor sau grupelor de muschi.

Numeroase conditii medicale precum boala Wilson, scleroze multiple, leziuni ale creierului, sau chiar un accident vascular cerebral poate cauza distonie.

11. Cedarea organelor

Varioase probleme ale organelor pot altera nivelul de electroliti, facand astfel dificil pentru corp sa absoarba nutrienti, cauzand in acest fel si leziuni ale muschilor si nervilor.

Cedarea organelor poate provoca dureri, crampe si spasme in tot corpul. Oamenii care au posibile probleme cu ficatul si rinichii trebuie sa vada un doctor, daca resimt si spasme musculare.

12. Infectii rare

Foarte rar, o infectie poate leza un muschi sau sa dauneze sistemului nervos in asa fel incat sa cauzeze spasme musculare.

Tetanusul, de exemplu, poate fi o cauza a spasmelor musculare, cu toate ca, in acest caz, spasmele incep de la stomac si mandibula.

Remedii naturale

De obicei leziunile mici ale muschilor sau unele dureri temporare ale degetelor picioarelor se pot trata acasa. Lucrurile pe care le poti face sunt:

  • Intinderi: incearca sa flexezi degetele si apoi sa le extinzi de 5 – 10 ori. Apoi, intinde gleznele si talpile, rotindu-le in sensul acelor de ceasornic si apoi in sens invers, de 5 – 10 ori.
  • Exercitii: exercitiile usoare, precum mersul, poate intari muschii picioarelor si muschii degetelor. Exercitiile pentru picioare si degete pot ajuta si ele. Incearca sa lasi obiecte pe podea si sa le ridici cu degetele de la picior.
  • Caldura: caldura poate cateodata ajuta cu micile leziuni si crampele musculare. Pentru un rezultat mai bun, alterneaza intre rece si cald.
  • Masajul: Spasmele musculare pot fi reduse prin masarea picioarelor si a gleznei. Presiunea care se exercita trebuie crescuta gradat.
  • Medicamentele: medicamentele precum ibuprofen sau aspirina pot ajuta cu durerea cauzat de leziuni ale muschilor, artrite si alte cauze comune ale crampelor.

Aceste remedii pot oferi un ajutor temporar cand crampele degetelor de la picioare sunt cauzate de alte probleme mai serioase. Daca crampele nu se opresc dupa cateva zile, este recomandat sa vezi un doctor.

Prevenirea

Exista cateva trucuri simple prin care poti preveni aceste crampe:

  • Activitatile fizice
  • Purtarea de incaltaminte speciale
  • Intinderea muschilor zilnic
  • Tratarea problemelor care pot sta la baza crampelor

Tratamentul medical

Pentru un tratament potrivit, mai intai trebuie facute radiografii pentru a verifica daca exista leziuni. De asemenea, doctorul poate cere si teste de sange.

In functie de cauza, doctorul poate recomanda:

  • Medicamente pentru bolile cronice, precum diabet sau artrita
  • Schimbarea stilului de viata, precum o dieta cu indice glicemic scazut pentru diabet
  • Operatie
  • Terapie fizica

Concluzie

Crampele de la degetele picioarelor pot fi enervante, dar sunt destul de comune. De obicei trec de la sine, in timp. Totusi, daca crampele devin mai rele cel mai bine este sa vizitezi un doctor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button