Boli și afecțiuni

Alopecia androgenă și Dihidrotestosteronul (DHT)

Pierderea părului de pe scalp, cunoscută ca alopecia androgenă, este cea mai frecvent întâlnită cauză a căderii părului la bărbați. Factorii hormonali par să joace un rol important, în special un hormon sexual masculin numit dihidrotestosteron (DHT).

Pierderea părului afectează aproximativ jumătate din numărul bărbaților peste vârsta de 50 de ani, și aproximativ 50 de milioane de bărbați în USA.

DHT a fost asociat și cu pierderea părului în rândul femeilor, însă acest articol se va concentra asupra alopeciei androgene la bărbați.

Câteva date concrete despre dihidrotestosteron

Aici avem câteva idei cheie despre dihidrotestosteron (DHT). Mai multe detalii se află în articolul

principal.

  • DHT este un hormon masculin, el ajută la conturarea trăsăturilor masculine ale bărbaților.
  • se consideră că DHT determină micșorarea foliculului de păr, astfel contribuind la pierderea părului scalpului.
  • până la vârsta de 50 de ani, cel puțin jumătate din bărbații din America vor suferi de alopeciei datorată DHT.
  • tratamentele care blochează DHT pot preveni această situație.

Ce este DHT?

DHT are multe roluri. În afară de producerea părului, este legat și de hiperplazia benignă a prostatei sau mărirea de prostată cât și de cancerul de prostată.

DHT este un hormon sexual, prin urmare este produs la nivelul gonadelor. Este de asemenea un hormon androgen.

Androgenii sunt responsabili pentru caracterele biologice masculine la bărbați, incluzând o voce mai groasă, părul de pe corp și masa musculară mai accentuată. In timpul dezvoltării fetale, DHT joacă un rol important în dezvoltarea penisului și a prostatei.

La bărbați enzima 5-alfa-reductaza ( 5-AR) transformă testosteronul in DHT la nivelul testiculelor și al prostatei. Până la 10% din testosteron este in mod normal convertit in DHT. DHTt este mai puternic decât testosteronul. Se leagă de aceeași receptori ca testosteronul, dar mai ușor. Odată legat, rămâne acolo mai mult timp.

Creșterea părului și pierderea acestuia

Pierderea părului scalpului este cea mai comună formă de alopeciei la bărbați. Părul din jurul tâmplelor și al creștetului se subțiază treptat și eventual dispare.

Adevăratul motiv pentru care se întâmplă acest fapt este necunoscut, dar factorii genetici, hormonali și mediul joacă un rol important. DHT este considerat un factor cheie.

Cele 3 faze ale creșterii părului

Că să înțelegem cauzele alopeciei androgene mai întâi trebuie să înțelegem cum crește părul.

Creșterea părului se împarte în 3 etape:

  • anagenă
  • catagenă
  • telogenă

Anagenă este faza de creștere. Firele de păr rămân în această etapă intre 2 și 6 ani. Cu cât această fază ține mai mult cu atât părul va fi mai lung. În mod normal aproximativ 80% – 85% din firele de păr de pe scalp se află în această fază.

Fază catagenă durează doar 2 săptămâni. Ea permite firului de păr să se reînnoiască.

Faza telogenă este faza de odihnă. Foliculul rămâne stagnant intre 1 și 4 luni. În mod normal, între 12 și 20% din firele de păr se află în această fază.

După această reîncepe faza anagenă. Firul de păr existent este împins afară din por de către cel nou, și cade în mod natural.

Pierderea părului

Alopecia se întâmplă atunci când firul de păr devine treptat micșorat, fază anagenă este redusă iar faza telogenă devine mai lungă.

Scurtarea fazei de creștere înseamnă că părul nu va crește la fel de lung că înainte.

În timp, fază anagenă devine atât de scurtă încât firul de păr nu mai ajunge la suprafața scalpului. Firele aflate în faza telogenă sunt mult mai slab ancorate de scalp, de aceea cad mult mai ușor.

Pe măsură ce foliculii devin mai mici, și grosimea părului devine din ce în ce mai subțire cu fiecare ciclu de creștere. Eventual firele sunt reduse la dimensiunile părului vellus, de tip moale și deschis la culoare, asemenea celui de la copil, care dispare la pubertate că răspuns la hormonii androgeni.

Consumatorii de steroizi anabolizanți, inclusiv culturiștii și body building, au nivele mai ridicate de DHT. Cu toate astea, ei suferă des de alopecie.

Efecte

Părul de pe cap crește fără prezența hormonului DHT, însă părul din barbă, de la subraț sau părul pubian nu cresc în absența hormonilor androgeni.

Indivizii castrați chimic/chirurgical sau care au deficiențe de 5-AR nu suferă de alopecie, însă nu vor avea păr în alte zone ale corpului.

Din motive încă neînțelese, DHT este esențial pentru creșterea părului însă nu și la nivelul scalpului.

Se consideră că DHT se leagă de receptori de androgeni de la nivelul foliculilor. Printr-un mecanism necunoscut, pare că declanșează micșorarea acestor receptori.

În 1998 cercetătorii au descoperit că atât firele smulse cât și pielea scalpului la un bărbat ce suferă deja de alopecie, conțin nivele mai ridicate de receptori de androgeni decât cele de la nivel unui scalp sănătos.

Unii cercetători cred că unii oameni au o sensibilitate genetică la nivele normale de hormoni androgeni, in special DHT. Această combinație de factori hormonali și genetici poate explica de ce unii oameni sunt predispuși către pierderea părului.

De ce DHT afectează oamenii în mod diferit?

DHT afectează oamenii în mod diferit. Aceasta poate fi datorată:

  • nivelului crescut de receptori DHT de la niveluri foliculului.
  • producție crescută de DHT la nivel local local
  • seneibilitate mai mare a receptorilor de androgeni.
  • mai mult DHT produs in organism și ajuns prin circulație la nivelul foliculului
  • nivele mai mari de testosteron ce servesc că precursor pentru DHT

Se știe că DHT se leagă de 5 ori mai repede de receptorii de la nivel folicular decât testosteronul, însă cantitatea prezentă la nivelul scalpului este infimă comparativ cu cea de la nivelul prostatei.

Cum sunt controlate aceste nivele și de ce se schimbă încă este necunoscut.

Rolul 5-alfa-reductazei

5-alfa-reductaza (5-AR) este o enzimă ce convertește testosteronul în mult mai puternicul DHT.

Dacă nivelele 5-AR cresc, mai mult testosteron va fi transformat în DHT rezultând o cădere a părului mai accentuată.

Există două tipuri de 5-AR: tipurile 1 și 2

  • tipul 1 se află predominant la nivelul glandelor sebacee ce produc lubrifiantul natural al pielii, sebumul.
  • tipul 2 se află predominant în tractul genito-urinar și la nivelul foliculilor.

Tipul 2 este considerat mai important în procesul de pierdere al părului.

Alte cauze de pierdere a părului

O altă teorie propusă pentru a explica alopecia bărbaților este că pe măsură ce avansează în vârstă foliculii sunt supuși unei presiuni mai mari din partea scalpului.

La tineri, foliculii sunt protejați de țesutul adipos de sub piele. Pielea tânără de asemenea se hidratează mai ușor. Pe măsură ce pielea se deshidratează, scalpul comprimă foliculii aceștia devenind mai mici în timp.

Testosteronul contribuie și el la scăderea țesutului adipos reducând astfel amortizarea foliculului.

În timp ce foliculii încearcă să își mențină statutul, crește activitatea enzimatică la nivel local. Mai mult testosteron este transformat în DHT ducând la accentuarea căderii părului.

Investigarea DHT și a alopeciei vor permite într-o zi oamenilor de știință să spargă misterul căderii părului însă pentru moment acest joc rămâne încă deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button