Beneficiile plimbării de după masă!
Oamenii din însorita zonă mediteraneană au o rutină veche de secole: după ce mănâncă bine, se ridică de la masă și merg în piața centrală a orașului sau la capătul străzii pentru a sta la povești cu vecinii. Astfel, mersul pe jos face parte din stilul de viață al oamenilor care trăiesc în această zonă a lumii și este parte componentă a dietei mediteraneene extrem de sănătoase.
Mersul ar putea fi unul din motivele pentru care dieta mediteraneană reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer, întărește oasele, stimulează sănătatea creierului, prevenind demența și depresia și ajută la slăbitul sănătos, așa cum arată nenumărate studii.
Recent s-a descoperit că mersul pe jos imediat după masă poate să scadă glicemia. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Sports Medicine și citat de CNN, o plimbare scurtă, cuprinsă între 2 și 5 minute, poate fi de folos în această direcție.
A sta în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca mersul, a spus coautorul studiului Aidan Buffey, doctorand la departamentul de educație fizică și științe ale sportului de la Universitatea din Limerick din Irlanda.
”Reprizele intermitente de mers și stat în picioare pe tot parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51%, în comparație cu repaosul după masă. Iar mersul intermitent cu intensitate mai ridicată pe tot parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei, de 17,01%, în comparație cu repaosul”, a declarat Buffey pentru CNN.
Beneficiile mersului pe jos de după masă
Ajută la echilibrarea zahărului în sânge
După ce mâncăm, alimentele pe care le digerăm sunt transformate în glucoză, o sursă de energie pentru corpul nostru, explică Mary Stewart , RD, dietetician și fondatorul Cultivate Nutrition din Dallas. Dacă ne întoarcem la birou imediat după ce am mâncat și rămânem destul de sedentari, această glucoză este stocată în ficat și mușchi sub formă de glicogen pentru a fi folosită pentru energie mai târziu.
Dar când punem corpul în mișcare prin mers pe jos, pe bicicletă sau dansând, ne activăm mușchii care folosesc acea glucoză pentru energie, ceea ce duce la reglarea glicemiei în organism.
2. Stimulează digestia
După masă, mulți oameni se simt prea plini și asta pentru că au o digestie lentă. S-a dovedit că o plimbare de după masă stimulează digestia. S-a demonstrat că mersul pe jos după masă, timp de 10-15 minute, îi ajută pe oameni să se simtă semnificativ mai puțin balonați după masă. În plus, o plimbare după masă poate ajuta la reducerea problemelor gastro-intestinale (GI), cum ar fi gazele.
3. Crește circulația arterială
În plus, față de declanșarea procesului digestiv și de trecerea alimentelor și băuturilor prin sistemul nostru, mersul după masă ajută, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sângelui, potrivit William W. Li, MD, medic de medicină internă din Boston.
4. Îmbunătățește starea de spirit
Mișcarea face bine și pentru starea de spirit. Potrivit unei recenzii din 2022, publicată în revista J AMA Psychiatry, adulții care au avut activitate fizică timp de 2 ore și jumătate pe săptămână au observat o sănătate mintală îmbunătățită, inclusiv un risc cu 25% mai mic de depresie în comparație cu cei care nu au făcut activitate fizică.