Beneficiile somnului pentru un stil de viață sănătos!

Somnul este la fel de important precum apa și mâncarea. Odihna este esentiala pentru buna functionare a organismului, dar și pentru refacerea acestuia. Fiecare ființă vie are nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul suficient si odihnitor vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate. Somnul protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică și crește calitatea vieții.
Importanța somnului
O dietă echilibrată, exerciții fizice periodice și odihnă pe măsură, aceasta este rețeta pentru o viață sănătoasă. Puzzle-ul unei stări generale de bine nu ar fi complet fără rolul vital pe care îl joacă somnul în viața noastră. Atunci când starea de oboseală și lipsa de atenție te însoțesc de la începutul zilei și până la final, trebuie să te întrebi serios dacă îi oferi organismului tău suficient somn.
Activitățile pe care le facem în timpul zilei depind în mare parte de ceea ce se întâmplă în timpul somnului, cand organismul nu doarme, ci lucrează pentru a sprijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține sînîtatea fizicî. Este adevărat că multe organe își diminuează activitatea în timpul somnului pentru a se odihni și pentru a se reface. Inclusiv creierul își diminuează activitatea, dar asta îi dă răgaz de odihnă, iar la trezire avem capacitatea de concentrare crescută la 120% față de nivelul de concentrare de peste zi.
Din punct de vedere biologic, tendința este ca organismul uman să se adapteze soarelui. Astfel, în mod ideal, oamenii merg la somn devreme și se trezesc la primele ore ale dimineții. De regula, după apusul soarelui ni se face somn. Dar reușim să păcălim organismul prin intermediul luminii artificiale. Cu toate acestea, specialiștii recomandăm să dormim minim 6 ore pe noapte, dar ideal ar fi 8 ore de somn, informează reginamaria.ro.
Beneficiile somnului
Somnul are o contribuție uriață în toate procesele ce au loc în organism. Beneficiile somnului sunt numeroase datoritî faptului ca al nostru corp are de câștigat atunci când e odihnit. Importanța somnului pentru sistemul nervos este foarte mare. Mai jos aveți câteva dintre beneficiile somnului:
– somnul contribuie la sistemul imunitar – Unul dintre cele mai importante beneficii ale somnului este contribuția sa asupra sistemului imunitar. Când este privat de somn, corpul este expus inflamațiilor și a unor afecțiuni ce apar pe fondul sistemului imunitar scăzut. În schimb, somnul odihnitor ajută la refacerea organismului și la imbunătățirea sistemului imunitar.
– somnul contribuie la sănătatea inimii – Datorită faptului că în organism se secretă hormoni ce ajută la buna funcționare a vaselor de sânge, somnul ajută la îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate a inimii. Lipsa somnului duce la creșterea tensiunii arteriale și la apariția unor boli de natură cardiovasculară.
– somnul reduce stresul și anxietatea – În timp ce vă odihniți, corpul se relaxează și acumuleaza energie pentru ziua următoare. În lipsa somnului, sunt eliberați hormonii de stres, iar acest lucru poate duce la stări de anxietate. Somnul contribuie la reducerea nivelului de stres și poate preveni stările specifice anxietății, ofera energie și ascute simțurile.
– somnul contribuie la reglarea metabolismului – Importanța somnului este mare și în ceea ce privește reglarea metabolismului. Lipsa somnului poate provoca fluctuații ale nivelului de glucoză din sânge și ale modului de funcționare a hormonilor, ceea ce crește riscurile de expunere la diabet și obezitate.
Orele de somn necesare în funcție de vârstă
- Nou-născuții (care au între 0 si 3 luni): între 14 și 17 ore de somn;
- Copiii cu vârsta între 4 și 12 luni: între 12 și 16 ore de somn;
- Copiii cu vârsta 1 – 2 ani: între 11 și 14 ore de somn;
- Preșcolarii (ce au între 3 și 5 ani): între 10 și 13 ore de somn;
- Școlarii (ce au între 6 și 12 ani): între 9 și 12 ore de somn;
- Adolescenții (ce au între 13 si 18 ani): între 8 și 10 ore;
- Adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani: 7 ore pe noapte sau mai mult.