Cred sau Știu?

Cat de periculoase sunt antenele 5G pentru sanatate?

Tehnologia wireless 5G se extinde incet si sigur la nivelul intregului glob, iar multe agentii si organizatii guvernamentale susțin ca nu exista motive de alarmare cu privire la efectele pe care le au undele de radiofrecventa 5G asupra sanatatii. Totusi, unii oameni nu sunt de acord cu aceste afirmatii, astfel incat se ridica multiple intrebari cu privire la riscurile pentru sanatate ale acestei noi tehnologii, scrie sfatulmedicului.ro.

Ce este tehnologia 5G?

Termenul 5G se refera la a cincea generatie de tehnologie mobila. Aceasta generatie promite imbunatatiri semnificative cu privire la navigare, streaming, viteza de descarcare si conectivitate. Astfel, tehnologia 5G ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru societatea actuala, deoarece aceasta este din ce in ce mai axata pe tehnologie.

Ca si in cazul tehnologiilor anterioare, retelele 5G se bazeaza pe semnale transmise de unde radio. Acestea fac parte din spectrul electromagnetic si sunt transmise intre antene speciale si telefoanele mobile. Tehnologia 5G utilizeaza unde cu o frecventa mai ridicata decat tehnologiile anterioare, permitand dispozitivelor conectate la internet sa beneficieze de o viteza mult mai buna. Totusi, undele radio folosite parcurg distante mai scurte prin spatiile urbane, astfel incat sunt necesare mai multe emitatoare, acestea fiind montate pe stalpi, mai aproape de nivelul solului.

Tehnologia 5G este periculoasa pentru sanatate?

Insa oamenii se tem si au lansat o serie de conspiratii despre 5G si care spun ca aceste radiatii electromagnetice pot provoca diferite boli, inclusiv pot dezvolta diferite tipuri de cancer. Insa aceste temeri sunt fondate? Ar trebui sa ne temem de 5G? Răspunsurile le veți găsi mai jos.

Radiatia electromagnetica exista ca un spectru de lungimi de unda si frecvente diferite si are ca rezultat campul electromagnetic. Liniile electrice functioneaza intre 50 si 60 Hz, aceste valori fiind regasite la capatul inferior al spectrului.

Aceste unde de frecventa joasa, impreuna cu undele radio, microundele, radiatiile infrarosii, lumina vizibila si unele dintre undele spectrului ultraviolet alcatuiesc radiatia neionizanta. La valori mai mari radiatiile devin ionizante (raze X, raze gamma) si au capacitatea de a utiliza suficienta energie pentru a distruge moleculele organismului uman, provocand daune semnificative. Insa acest lucru nu se intampla in cazul retelelor 5G.

Dispozitivele mobile emit unde cu frecvente reduse, iar problema riscurilor pentru sanatate este intr-o dezbatere continua. Astfel, in 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca nu s-au stabilit efecte adverse asupra sanatatii care sa fie cauzate de utilizarea telefonului mobil. Cu toate acestea, OMS si alte structuri competente au clasificat toate radiatiile produse de semnalele mobile ca fiind posibil cancerigene. Nu exista o certitudine cu privire la riscul de aparitie a cancerului, deoarece nu exista dovezi concludente. De exemplu consumul de legume murate si utilizarea de pudra de talc sunt clasificate ca avand acelasi nivel de risc.

Tehnologia 5G nu implica radiatii ionizanta

Undele folosite de retelele de telefonie mobila nu sunt ionizante, ceea ce inseamna ca nu au suficienta energie pentru a rupe ADN-ul si pentru a provoca deteriorari celulare. Cu cat spectrul electromagnetic este mai mare (cu mult peste frecventele utilizate de telefoanele mobile), cu atat exista riscuri mai mari si mai clare pentru sanatate, mai ales cand expunerea este indelungata.

Trebuie cunoscut faptul ca razele ultraviolete ale soarelui se incadreaza in categoria de radiatii daunatoare si cu potential ridicat de a produce cancer. De asemenea, radiografiile medicale includ expunerea la radiatii X si radiatii gamma, astfel incat exista risc de efecte daunatoare la nivelul organismului. Din aceste motive se recomanda limitarea expunerii la aceste radiatii.

Oamenii sunt ingrijorati in mod clar in ceea ce priveste riscul de cancer asociat utilizarii tehnologiei 5G, dar este crucial sa se retina ca radiatiile asociate sunt chiar mai mici decat cele produse de lumina zilei. De asemenea, nu exista dovezi concludente care sa sustina ca telefoanele mobile sau retelele wireless au provocat probleme de sanatate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button