Alimentație

Consumul de ouă la micul dejun: beneficii pentru sănătate!

Ca superaliment original al mamei natură, oul a făcut parte din dietele noastre încă de la începuturile omenirii. Cu toate acestea, abia acum aflăm întreaga amploare a minunilor nutriționale pe care le împachetează și cât de benefice sunt acestea pentru sănătate. Bogate în vitamine și minerale esențiale, ouăle oferă, de asemenea, surse cheie din acești nutrienți importanți, care sunt necesari ca parte a unei diete sănătoase pentru a vă ajuta să fiți ceimai bun în fiecare zi. Nu mai puțin de 13 vitamine se regăsesc într-un ou, printre care: vitaminele A, B5, B12, D, E, K, B6. Iar dintre minerale, menționăm: calciu, seleniu, zinc, grăsimi și proteine.

Beneficiile consumului de ouă pentru sănătate

”Oul este o sursă bună de proteine ​​(albușuri/gălbenușuri). Conține, de asemenea, grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă și este o sursă excelentă de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B6, B12 și vitamina D”, o spune chiar Kurt Hong, specialist în medicină internă. Consumul de ouă cu moderație poate aduce doar beneficii pentru sănătate.

Oul ajută la menținerea vederii

Pe măsură ce îmbătrânim, trebuie să avem mai multă grijă de ochii noștri. Gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și zeaxantină, antioxidanți utili care ajută la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară la nivelul ochilor. Oul este, de asemenea, bogat în vitamina A, care este benefică pentru sănătatea ochilor.

Oul crește colesterolul bun

Consumul de ouă duce la niveluri crescute de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), cunoscută și sub denumirea de colesterol „bun”. Persoanele care au niveluri mai mari de HDL au un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Potrivit unui studiu, consumul de două ouă pe zi timp de șase săptămâni a crescut nivelul HDL cu 10%.

Da, este adevărat că oul, în special gălbenușurile de ou, este bogat în colesterol. Un singur ou mare are aproximativ 186 mg de colesterol alimentar. Cu toate acestea, înainte de a elimina ouăle din meniu, merită să investigați problema și să consultați un medic specializat în nutriție. Un studiu sugerează că oul nu crește colesterolul pentru aproximativ 70% dintre oameni. Potrivit cercetătorilor, colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. Restul de 30%, care sunt numiți „hiper respondenți”, pot avea colesterolul total ușor crescut și lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) prin consumul de ouă.

Oul conține colina

Colina este o vitamina solubila in apa care este adesea grupata cu vitaminele B. Este folosit pentru a construi membrane celulare și ajută la producerea de molecule REDOX în creier. Un ou fiert tare are aproximativ 147 mg de colina, ceea ce reprezintă 27% din valoarea zilnică recomandată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Oul conține Omega-3

Omega-3 ajută la reducerea trigliceridelor, care sunt un tip de grăsime lipidică din sânge. De aceea, consumul de ouă îmbogățite cu Omega-3 poate fi o opțiune, mai ales dacă nu vă plac alte alimente (pește, nuci, semințe) care sunt în mod natural bogate în Omega-3.

Oul este bogat în proteine și aminoacizi

Oul este bogat în proteine, necesare în sănătății organismului. Fiecare ou conține aproximativ șase grame de proteine, precum și aminoacizi. Obținerea cotei de proteine ​​ne poate ajuta la gestionarea greutății, la creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și ne poate ajuta și dezvoltarea și întărirea oaselor.

Consumul de ouă la micul dejun vă poate menține sătui mai mult timp, oul fiind un aliment sățios. Acest lucru este în general atribuit conținutului ridicat de proteine ​​din ouă. Indiferent dacă aveți o omletă la micul dejun sau un ou fiert, oul este un supra-aliment benefic pentru sănătate. Însă, ca orice alt aliment, trebuie consumat cu moderație. Dieta alimentară trebuie să fie echilibrată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button