Parenting

Cum scapi de crusta de lapte (dermatita seboreică infantilă)?

Ce este crusta de lapte?

Crusta de lapte este o afectiune a pielii foarte comuna in randul bebelusilor. Uleiurile, masajul, si samponatul ajuta de obicei in administrarea acestei afectiuni benigne.

Crusta de lapte este o forma de dermatita seboreica ce apare la bebelusi. De obicei nu constituie o cauza de ingrijorare si va disparea in mod normal singura.

Crusta de lapte tinde sa apara cu precadere pe scalp, dar mai poate aparea si pe frunte, pe fata, sprancene, la nivelul plicilor cutanate, acolo unde pielea se cuteaza (inclusiv axila sau in spatele urechilor).

Este mai probabil ca aceasta crusta de lapte sa apara in primele 3 luni de viata si sa dispara pana la varsta de 1 an. Poate aparea si intre varsta de 12 luni si 4 ani, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Crusta de lapte produce o piele crapata la nivelul scalpului si a altor zone, prezentand simptome precum: piele “solzoasa” si aspect albicios sau ingalbenit al acesteia, cruste galbene la suprafata “solzilor”, uneori o iritație usoara, aspect gras al pielii afectate.

Expertii nu sunt siguri ce cauzeaza dermatita seboreica. Un oarecare rol il pot juca vremea, nivelurile hormonilor, infectiile cu fungi, sau nutritia. Alergiile nu cauzeaza crusta de lapte.

Metode naturale de a scapa de crusta de lapte

 In timp ce crusta de lapte arata ca si cum ar fi deranjanta si iritanta, ea nu provoaca de obicei mancarime sau durere. Ea nu deranjeaza bebelusul si deseori va disparea fara tratament in cateva saptamani sau luni.

Inainte ca aceasta sa dispara, insa, exista cateva metode pe care le puteti incerca pentru a scapa de crusta de lapte.

Desprinderea si indepartarea crustelor

Pentru a face acest lucru, spalati capul bebelusului cu o perie moale, sau cu o periuta de dinti cu peri moi.

Aplicarea de uleiuri

Uneori, crustele nu se vor desprinde usor. Daca acesta este cazul dumneavoastra, puteti aplica un agent hidratant, cum ar fi uleiul de bebelus sau vaselina. Lasati acest tratament sa patrunda in cruste pentru cateva minute sau pentru cateva ore. Acest lucru va facilita intepartarea lor cu o perie moale sau cu o periuta de dinti.

Puteti aplica o cantitate mica de ulei natural precum uleiul de cocos pentru a hidrata scalpul bebelusului. Este recomandat sa vorbiti cu un medic pediatru inainte de a folosi aceste remedii naturale.

Masajul scalpului

Daca crustele sunt dificil de desprins, puteti masa scalpul bebelusului cu un sampon anti-matreata pentru cateva minute. Clatiti apoi capul bebelusului inainte de a-l usca. Trebuie sa fiti atenti cand folositi aceasta metoda deoarece samponul anti-matreata poate ustura ochii bebelusului.

Samponarea blanda a scalpului

Puteti spala capul copilului utilizand un sampon ce contine ketoconazola, carbune, sau zinc. Aceste produse pot fi achizitionate de la majoritatea famaciilor, sau chiar din magazinele online.

Crema medicala pentru piele delicata

Daca samponarea clasica nu functioneaza, un profesionist din domeniul medical poate recomanda o crema cu corticosteroizi sau un sampon specializat pentru afectiuni ale pielii.

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a folosi aceste produse deoarece uneori ele pot provoca iritatii sau reactii alergice. Din moment ce crusta de lapte este o afectiune benigna, riscurile asociate cu aceste creme sunt mai mari decat orice beneficiu pe care l-ar putea aduce bebelusului dumneavoastra.

Cand mergem la doctor?

Crusta de lapte in forma ei usoara nu necesita de obicei tratament. Bebelusul poate avea nevoie sa vada un medic daca afectiunea este severa sau il incomodeaza.

Uneori, pe zona afectata pot aparea micoze. Daca suspectati ca iritatia s-a infectat, trebuie sa vorbiti cu un medic. Semne ale infectiei sunt: inrosirea pielii, scurgerea de lichid de sub cruste, zona afectata este calda sau miroase neplacut.

Doctorul poate prescrie o anumita medicatie pentru a trata infectia, cum ar fi crema anti-micotica.

In cazuri rare, bebelusii cu dermatita seboreica pe tot corpul pot suferi de diaree si o stagnare in cresterea in greutate, ceea ce poate sugera o problema a sistemului lor imunitar. Daca observati aceste simptome la un bebelus, el trebuie dus la medic.

Concluzii

Crusta de lapte este o afectiune comuna in randul bebelusilor. In mod obisnuit, nu provoaca mancarimi si nu deranjeaza bebelusul in nici un fel. Poate aparea pe scalp, in jurul fetei si al urechilor, in zona scutecului sau in alte zone unde pielea se pliaza.

Crusta de lapte nu necesita in mod obisnuit tratament, dar exista cateva metode prin care puteti ajuta pielea si scalpul sa aiba un aspect mai putin “solzos”. Aceste metode includ samponarea cu un sampon medical si aplicarea vaselinei si a altor produse pe cruste pentru a determina desprinderea crustelor inainte de a le indeparta.

Mergeti la un medic daca bebelusul pare indispus sau prezinta semne de infectie.

Bebelusii care au crusta de lapte pe tot corpul, nu cresc in greautate, si sufera de diaree, trebuie de asemenea sa fie vazuti de un medic. Acesti bebelusi pot avea probleme cu sistemul lor imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button