Boli și afecțiuniNoutăți

Cum putem scăpa de malarie până în 2050 – BBC

In cateva zeci de ani, lumea ar putea fi lipsita de malarie, adica una dintre cele mai vechi si mai letale boli care afecteaza umanitatea. Acest lucru a fost constatat in urma unor studii de specialitate, acestea afirmand si faptul ca in fiecare an exista peste 200 de milioane de cazuri de boala, multe dintre acestea ucigand copiii de varste mici.

Expertii afirma ca eradicarea malariei nu mai reprezinta doar un vis, insa distrugerea totala a agentului etiologic necesita o finantare anuala de aproximativ 2 miliarde de dolari. De asemenea, specialistii spun ca eradicarea malariei este un obiectiv de proportii majore, dar realizabil.

In continuarea articolului sunt prezentate mai multe informatii pretioase despre malarie, dar si metodele prin care se doreste eradicarea sa pana in anul 2050.

Ce este malaria?

Malaria este o boala infectioasa cauzata de paraziti de tip Plasmodium. Acestia sunt raspanditi de la o persoana la alta prin intepatura tantarilor Anopheles de sex feminin. Tantarii de acest tip doresc sa se hraneasca cu sange, dar introduc in corpul uman si parazitii ce produc malaria. Odata infectati, oamenii devin foarte bolnavi si sufera de febra severa si frisoane.

Parazitii ce produc malaria infecteaza si celulele hepatice si celulele rosii din sange, astfel incat persoanele afectate pot experimenta anemia. In cele din urma, boala acapareaza intregul corp, inclusiv creierul, avand astfel un real potential letal. Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 435000 de oameni mor de malarie in fiecare an, majoritatea acestora fiind copii.

Progresul facut pana in prezent

Lumea a facut deja progrese uriase impotriva malariei. Astfel, inca din anul 2000 s-au atins urmatoarele obiective:

  • Numarul tarilor cu malarie a scazut de la 106 la 86;
  • Numarul de cazuri de malarie a scazut cu 36%;
  • Rata de deces a scazut cu 60%.

Toate aceste rezultate pozitive sunt datorate in mare masura accesului larg la modalitati de prevenire a intepaturilor de tantari. Plasele speciale tratate cu insecticide sunt extrem de utile, astfel incat tantarii nu mai pot patrunde in case. De asemenea, medicamentele au devenit din ce in ce mai bune in tratarea persoanelor infectate.

In ciuda progreselor fara precedent, malaria continua sa aiba efecte negative in comunitatile din intreaga lume. Acest lucru este valabil in special in Africa, unde doar in 5 tari se inregistreaza aproximativ jumatate din numarul global de cazuri de malarie.

Importanta eradicarii bolii

Eradicarea malariei reprezinta stergerea efectiva a acestei boli de pe fata planetei, astfel incat ar fi o realizare monumentala. Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat recent un raport cu privire la sansele de reusita si costurile aferente eradicarii malariei.

41 dintre cei mai importanti experti la nivel mondial cu privire la malarie au ajuns la concluzia ca aceasta boala infectioasa poate fi eradicata pana in 2050. Echipa ce a realizat acest raport a fost alcatuita din experti din diferite domenii, de la oamenii de stiinta la economisti. Cu toate ca expertii au fost de acord ca eradicarea malariei este posibila pana in 2050, trebuie stiut ca sunt necesare masuri indraznete pentru a se atinge acest obiectiv.

Vaccinul contra malariei a fost extins pentru zeci de mii de copii, dar raman numeroase cazuri de malarie dificil de tratat in toata Africa. Pentru a reusi distrugerea completa a acestei boli va fi necesara utilizarea mai eficienta a tehnologiilor actuale, dar si dezvoltarea de noi modalitati de combaterea a bolii. Spre exemplu, specialistii ar trebui sa faca tantarii infertili prin anumite modificari genetice, reusind astfel sa doboare populatiile lor. De asemenea, o alta idee ar putea consta in cresterea rezistentei tantarilor Anopheles la parazitul ce produce malaria.

Presedintele unei aliante africane ce lupta impotriva malariei a afirmat ca aceasta este extrem de importanta si ca ar trebui considerata o prioritate. Astfel, se doreste tinerea pasului cu tantarii si parazitii ce produc boala. De asemenea, s-a afirmat ca eradicarea malariei este ambitioasa, dar realizabila si absolut necesara.

Costuri aferente

Raportul facut in legatura cu eradicarea malariei a analizat costurile si a observat faptul ca anual sunt alocate aproximativ 4,3 miliarde de dolari pentru distrugerea acestei boli. Cu toate acestea, ar mai fi necesare inca 2 miliarde de dolari pe an pentru a scapa lumea de malarie pana in anul 2050.

Cu toate acestea, costurile aferente nu sunt doar financiare, deoarece se investeste si multa munca constanta impotriva parazitilor si tantarilor care evolueaza si devin rezistenti la medicamente si insecticide. In plus, nu trebuie uitate vietile pierdute din cauza acestei boli cumplite.

Raportul a concluzionat faptul ca obtinerea a 2 miliarde de dolari in plus pe an este o sarcina extrem de provocatoare, dar beneficiile sociale si economice vor depasi cu mult costurile daca se reuseste eradicarea malariei.

Va fi eradicata malaria pana in 2050?

Eradicarea unei boli este o provocare reala ce implica toata populatia globului. Eradicarea unei infectii umane s-a mai intamplat o singura data, atunci cand variola a fost eliminata complet in 1980. Pentru acest lucru a fost nevoie de un efort urias si de un vaccin extrem de eficient pentru a finaliza sarcinile in mod adecvat.

Exista motive reale pentru care variola este singura infectie eradicata. De asemenea, se poate observa istoricul incercarilor de a distruge definitiv virusul poliomielitei. Astfel, dupa reusita eradicarii variolei, expertii au dorit distrugerea poliovirusului si au stabilit ca obiectiv anul 2000. La aproape doua decenii de aceasta tinta initiala, cazurile au fost reduse cu 99%. Cu toate acestea, restul de 1% din cazuri sunt incredibil de dificil de distrus.

Nigeria si, in consecinta, intreaga Africa, este pe punctul de a elimina poliomielita. Totusi, mai exista doua tari endemice ramase (Pakistan si Afganistan) unde vaccinarea fiecarui copil este extrem de dificila. Aceste lucruri nu au fost luate initial in calcul, iar acum eradicarea este destul de dificila.

Pe langa cele 2 miliarde de dolari suplimentare, eradicarea malariei include si alte aspecte importante. Din pacate, nu toate aceste aspecte pot fi luate in calcul si pot sa apara situatii neprevazute care sa intarzie sau sa blocheze definitiv procesul dorit. Astfel, nu se poate spune cu certitudine daca malaria va fi sau nu eradicata pana in 2050, dar se incearca ca acest lucru sa se intample.

Eradicarea malariei a fost si este unul dintre cele mai mari obiective de sanatate publica, dar se dovedeste a fi si una dintre cele mai mari provocari. Din pacate, specialistii afirma ca eradicarea in intervalul dorit nu poate fi realizata cu instrumentele si abordarile disponibile in prezent, majoritatea fiind dezvoltate cu mult timp in urma. Astfel, sunt necesare multe fonduri si cercetari pentru a dezvolta noi tehnologii care sa ajute la distrugerea tantarilor sau a agentului etiologic.

Specialistii afirma in mod repetat ca eradicarea malariei este un obiectiv de proportii gigante, dar posibil. Va fi nevoie de ambitie, angajament, munca si numeroase parteneriate, dar se considera ca investitia merita pe deplin. Daca acest obiectiv va fi atins se vor obtine numeroase beneficii, inclusiv salvarea unui numar enorm de oameni, imbunatatirea bunastarii umane si consolidarea economiei.

Bibliografie:

James Gallagher, Defeat malaria in a generation – here’s how, https://www.bbc.com/news/health-49592468

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button