Minte Sanatoasa

Cum reacționează creierul uman la ”Reduceri de Black Friday”!

Creierul uman are sisteme de recompensă, care stimulează senzația de plăcere prin eliberarea dopaminei. Recompensele acestea pot fi de mai multe feluri, inclusiv atunci când vedem cuvântul ”Reducere”. Pe aceste sisteme de recompensă imediată se bazează tot mai multe companii pentru a vinde bunuri de care nu avem nevoie sau pentru a creea dependență, cum sunt tehnicile folosite în marketing și comunicare.

De Black Friday, companiile profită la maximum de aceste sisteme de recompensă din creierul nostru, care se activează când vedem cuvinte precum ”Reducere” sau ”Ofertăz„.

Expertul în neuroștiințe Christian Elger a explicat în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle că „de fiecare dată când aceste structuri sunt activate, diferite grupuri de neuroni sunt declanșate. Acestea stimulează senzația de plăcere și este atât de puternică, încât creierul nostru uită de rațiune și acționăm la impuls”. Astfel, creierul este păcălit de faptul că avem un timp limitat pentru a prinde „cea mai mare reducere” și ajungem să cumpărăm produse de care nu avem nevoie.

Shoppingul poate duce la dependență

Gândurile au fost urmărite de experți cu ajutorul tomografului, iar cercetările arată că shoppingul activează cel mai mult sistemul de recompense. Ca să facem o paralelă, și drogurile activează centrii de recompensă pentru că ”stimulează senzația de plăcere. Așa apare dependența”. De aici tragem concluzia că acest sistem de recompense din creier ne poate face dependenți de droguri, jocuri de noroc, de rețele sociale sau chiar de shopping.

Astfel, ajungem să cumpărăm diferite lucruri de care nu avem neapărată nevoie, potrivit expertului. Culoarea roșie joacă și ea un rol impotant în luarea deciziilor, fiind o culoare asociată cu ”alertele” și de cele mai multe ori acționăm instinctiv.

Teama de regret ne face să cumpărăm instinctiv

Teama de regret poate compensa aceste tactici de manipulare, însă, de cele mai multe ori, regretul apare după achiziție. Dar această teamă poate fi exploatată și pentru vânzările de Black Friday, pentru că se creează ideea că reducerile sunt în cantitate limitată și pentru o singură zi, iar în creierul nostru apare frica de a nu rata reducerile.

Potrivit articolului „The Psychology of Black Friday“, realizat de Gareth English și Gary Pfeiffer și publicat în 2015, sunt patru mari factori care ne fac disperați după această campanie de reduceri: procentul mare al reducerii, urgența – magazinele ne spun că reducerile sunt disponibile doar pentru o anumită perioadă și într-o cantitate limitată, popularitatea de care se bucură un lucru și exclusivitatea – faptul că un produs este exclusiv îi crește valoarea.

Autocontrolul și regula celor 10 minute

Autocontrolul este crucial, conform unui articol din revista „Health News“. De asemenea, psihologii ne sfătuiesc să ne stabilim în mod clar prioritățile, dar și un buget, pentru a nu ne lăsa păcăliți de Black Friday.

Și regula celor 10 minute ne poate ajuta să nu ne trezim cu regrete după perioada celor mai mari reduceri din an, astfel, înainte de a cumpăra ceva ce nu era în plan, ar trebui să așteptăm 10 minute, scurta întârziere ne poate salva bugetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button