Cum să avem grijă de mintea noastră într-o lume a haosului
Românii au o vorbă: „Speranța moare ultima”. Și dacă moare și speranța unde ajungem? Ar putea fi începutul unor tulburări psihice, de care cu greu mai putem scăpa și pe listă se regăsesc cele mai cunoscute: anxietatea și depresia.
După ce pandemia de Covid-19 ne-a dat peste cap, a început un război chiar lângă noi, în Ucraina. Și când ne gândeam că poate lucrurile se vor îndrepta, într-un final, într-o direcție bună, un alt conflict a izbucnit: cel dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.
Știm cam tot ce se întâmplă în aceste locuri, datorită internetului și datorită faptului că avem acces mai mult ca niciodată la informații, însă ce se întâmplă în mințile noastre după astfel de evenimente? Psihologii ne atrag atenția că ar putea fi vorba, în viitorul nu foarte îndepărtat, de o „epidemie” a tulburărilor psihice, tocmai din cauza a tot ce se întâmplă în jurul nostru.
Aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, potrivit OMS. Persoanele care au trecut prin abuzuri sau alte evenimente stresante au mai multe șanse de a avea depresie. Un lucru mai puțin știut, poate, este că femeile sunt mai afectate decât bărbații. Nici copiii sau tinerii nu stau mai bine la acest capitol.
Milioane de oameni suferă de depresie
Potrivit INSP, una din opt persoane din lume suferă de o tulburare mintală. Cele mai întâlnite probleme de sănătate mintală în rândul adulților tineri sunt anxietatea (afectează în prezent 301 de milioane de oameni), depresia (afectează în prezent peste 280 de milioane de oameni) și tulburările alimentare (bulimia, anorexia, dismorfia corporală) Dacă restrângem puțin aria geografică, și în Europa multe persoane se confruntă cu probleme de sănătate mintală.
Anxietatea și depresia erau cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din UE înainte de pandemia de COVID-19, urmate de tulburările legate de consumul de alcool și de droguri, de tulburarea bipolară și de schizofrenie. Tulburările anxioase au afectat aproximativ 25 de milioane de persoane (5,4% din populația totală a UE), fiind urmate de tulburările depresive (21 de milioane de persoane, 4,5%) și de tulburările legate de consumul de droguri și de alcool (11 milioane de persoane, 2,4%).
Potrivit OMS, sănătatea mintală s-a înrăutățit la nivel mondial după pandemie. Un sondaj Eurobarometru realizat în iunie 2023 a arătat că aproape una din două persoane (46% din populația UE) s-a confruntat cu probleme emoționale sau psihosociale, în ultimele 12 luni.
Aproape 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, citate de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu spunea, în luna aprilie a acestui an, la Digi24, că aproximativ șase milioane de români trăiesc cu boli psihice, cei mai mulți suferind de depresie, circa două milioane. România se află pe locul 58 în lume în ceea ce privește rata de suicid și pe locul 126 în ceea ce privește depresia.
Românii evită să meargă la psiholog, de frică că vor fi judecați
România este țara cea mai puțin afectată de depresie din Uniunea Europeană. Doar un procent din populație ar suferi de această afecțiune, potrivit Eurostat. De fapt, mulți evită să meargă la psiholog, de frică să nu fie judecați. Specialiștii din România recunosc că sunt foarte multe cazuri de persoane care suferă de astfel de afecțiuni, dar care sunt încă nedescoperite.
Simptomele depresiei
„Anxietatea este frică, acea frică care există în tine și pe care n-o înțelegi și n-o explici”, explică Ioana Radu, psiholog.
Potrivit OMS, mai sunt și alte simptome ale depresiei, la care trebuie să fim atenți:
- Lipsă de concentrare
- Sentiment de vinovăție excesivă sau stimă de sine scăzută
- Lipsa de speranță cu privire la viitor
- Gânduri despre moarte sau sinucidere
- Probleme cu somnul
- Modificări ale apetitului sau greutății
- Senzație de oboseală accentuată sau lipsă de energie
Cum câștigăm lupta cu depresia
Dar ce este de făcut în astfel de situații? Există soluții? Sigur că da. Psihologii spun că totul ține de perspectivă. Practic, noi alegem cum vrem să vedem anumite lucruri din jurul nostru și tot noi alegem cum reacționăm la anumite situații.
Un alt lucru foarte important pentru a depăși momentele grele este comunicarea. Nu degeaba există acea vorbă: „Comunicarea este cheia”. Suntem oameni, ființe sociale, avem nevoie să comunicăm și să aparținem unui grup. De asemenea, suntem diferiți, iar dacă împărtășim păreri și cu alte persoane s-ar putea să ne dăm seama că o anumită situație nu e atât de neagră pe cât credem noi.
Activitățile și hobby-urile noastre sunt un alt lucru de care trebuie să ne agățăm. Chiar dacă într-o zi ne trezim indispuși și obosiți, nu trebuie să cădem în capcană și nici să rămânem toată ziua în pat. Trebuie să continuăm să facem activitățile pe care le făceam și înainte. Cu alte cuvinte, trebuie să facem tot posibilul pentru a prelua controlul asupra vieții noastre.