Minte Sanatoasa

Cum să scăpăm de stres în 5 pași simpli

Se spune că boala secolului este stresul. Conform unor cercetări, s-a descoperit că stresul stă la baza multor boli cu care se confruntă în prezent milioane de oameni. Stresul și anxietatea sunt experiențe comune pentru mulți oameni din întreaga lume. Cu toate că trăim cele mai bune momente din istoria umanității, oamenii sunt tot mai stresați și anxioși, ceea ce duce și la apariția unor boli de inimă, diabet și chiar cancer.

Mulți oameni se confruntă cu stresul în fiecare zi. Munca, problemele de familie, problemele de sănătate și obligațiile financiare sunt părți ale vieții de zi cu zi care contribuie în mod obișnuit la un nivel crescut de stres. În plus, factori precum genetica, nivelul de sprijin social, tipul de personalitate influențează vulnerabilitatea unei persoane la stres, ceea ce înseamnă că unii oameni sunt mai predispuși să devină stresați decât alții.

Tehnici de a combate stresul

Minimizarea stresului cronic al vieții de zi cu zi este importantă pentru starea de sănătate generală. Este important să înțelegeți că stresul nu este același lucru cu tulburările de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care necesită tratament din partea profesioniștilor din domeniul medical. Pentru a preveni apariția anumitor boli, este bine să reducem nivelul de stres din organism, iar pentru acest lucru se recomandă să facem anumite activități menite să mai relaxeze mintea și trupul.

1. Mai multă activitate fizică

Pentru un stil de viață sănătos se recomandă multă mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi. Aici vorbim de mers intens, alergat, mersul pe bicicletă, exerciții fizice etc. Studiile au demonstrat că sportul, rutina zilnică de exereciții fizice au redus nivelul de stres și au îmbunătăți starea de spirit și au diminuat predispinurea la depresie. În plus, s-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc simptomele afecțiunilor comune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.
Dacă aveți o viață sedentară și un job care vă solicită să petreceți ore întregi stând pe scaun, este recomand să faceți diferite exerciții fizice la intervale de 60 de minute și chiar mai intens înainte de începerea programului și chiar seara, după program.

2. Dieta sănătoasă

Sport fără dietă nu există. De fapt se recomandă să fiți atenți la dieta zilnică, la ce mâncați și când mâncați. Studiile arată că persoanele care urmează o dietă bogată în alimente ultraprocesate și zahăr adăugat au mai multe șanse de a experimenta niveluri de stres percepute mai ridicate. Stresul cronic vă face să mâncați în exces și să vă doriți alimente gustoase, care vă pot dăuna grav sănătății. În plus, faptul că nu consumați suficiente alimente bogate în nutrienți vă poate crește riscul de deficiențe de nutrienți care sunt esențiali pentru reglarea stresului și a dispoziției, cum ar fi magneziul și vitaminele B.

Minimizarea aportului de alimente și băuturi puternic procesate și consumul mai multor alimente întregi, cum ar fi legume, fructe, fasole, pește, nuci și semințe vă pot ajuta să vă asigurați că organismul este hrănit corespunzător. La rândul său, acest lucru vă poate îmbunătăți rezistența la stres. Minimizarea aportului de alimente și băuturi puternic procesate, în același timp crescând consumul de alimente precum legume, fructe, fasole, pește, nuci și semințe, vă pot ajuta să vă asigurați că organismul este hrănit corespunzător și crește rezistența la stres.

3. Reduceri expunerea la ecranele telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor

Smartphone-urile, computerele și tabletele sfac parte din viața noastră cotidiană. Le folosim acasă, la muncă, pe stradă. Deși aceste dispozitive sunt adesea necesare, folosirea lor prea des poate crește nivelul de stres. O serie de studii au legat utilizarea excesivă a smartphone-urilor cu niveluri crescute de stres și tulburări de sănătate mintală. Petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor, în general, este asociată cu o bunăstare psihologică mai scăzută și un nivel crescut de stres atât la adulți, cât și la copii. În plus, timpul petrecut în fața ecranelor poate afecta negativ somnul, ceea ce poate duce și la creșterea nivelului de stres.

4. Suplimente și vitamine

În anumite perioade din an se recomandă chiar o cură cu suplimente și vitamine. Mai multe vitamine și minerale joacă un rol important în combaterea stresului și în reglarea dispoziției. Ca atare, o deficiență a unuia sau mai multor nutrienți vă poate afecta sănătatea mintală și capacitatea de a face față stresului. Studuiile au demonstrat că anumite suplimente alimentare pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Se recomandă ca în anumite perioade mai stresate din viețile noastre să luăm magneziu, vitamina B, vitamina D etc. Cu toate acestea, suplimentele alimentare nu au același efect asupra tuturor oamenilor. Se recomandă să consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă sunteți interesat să utilizați suplimente pentru a ajuta la ameliorarea stresului.

5. Reduceri aportul de cofeină

Cofeina este o substanță chimică găsită în cafea, ceai, ciocolată și băuturi energizante care stimulează sistemul nervos central. Consumul în exces poate duce la creșterea nivelului de stres și anxietate, dar și la tulburări de somn.

Oamenii au praguri diferite pentru cantitatea de cofeină pe care o pot tolera. Dacă observați că cofeina vă face să fiți mai nervoși sau anxioși, luați în considerare reducerea prin înlocuirea cafelei sau băuturilor energizante cu ceai sau apă decofeinizată din plante.

Deși multe studii arată că cafeaua este sănătoasă cu moderație, se recomandă menținerea aportului de cofeină sub 400 mg pe zi, ceea ce echivalează cu 4–5 căni (0,9–1,2 L) de cafea. Totuși, persoanele care sunt sensibile la cofeină pot experimenta anxietate și stres crescut după ce au consumat mult mai puțină cofeină decât limita menționată mai sus, așa că este important să luați în considerare toleranța individuală.

Concluzii

La scăderea nivelului de stres mai contribuie și timpul petrecut alături de persoane dragi, familie, prieteni; călătoriile; petrecutul timpului în natură; chiar și simplele îmbrățisări.

În concluzie, de stres nu vom putea scăpa în totalitate în contexul actual al vieții cotidiene, dar putem să reducem nivelul de stres și anxietate prin diferite acțiuni recreative, alimentație și sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button