Cum se poate crește imunitatea la copii?
Chiar dacă nu e corect să afirmăm că putem ”crește imunitatea” copiilor (sistemul imunitar supra-activat produce boli autoimune), putem găsi niște metode de a ne întări organismul în lupta cu germenii și microbii.
Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja copilul de numărul aparent nelimitat de germeni și boli cu care intră în contact? Din păcate, îmbolnăvirea în copilărie este o parte inevitabilă a vieții. Sistemul imunitar al fiecăruia este „neexperimentat” atunci când ajunge pe această planetă. Există multe bacterii și viruși la care copiii sunt expuși pe tot parcursul anului, motiv pentru care mulți pediatri consideră că șase până la opt răceli, gripe sau infecții ale urechii sunt normale.
S-a demonstrat că comportamentele sănătoase, cum ar fi mâncatul mai multor legume, somnul suficient și spălatul pe mâini în mod regulat, îmbunătățesc sistemul imunitar al copiilor. Iată șapte strategii pentru a stimula sistemul imunitar al copilului dumneavoastră.
Oferiți o varietate mai mare de produse proaspete. Alimente care cresc imunitatea la copii.
Carotenoidele bogate în vitamine se găsesc într-o gamă largă de fructe și legume, inclusiv morcovi, fasole verde, portocale și căpșuni. Globulele albe din sânge care luptă împotriva inflamației și interferonul, un anticorp care acoperă celulele și blochează virușii, pot fi crescute în organism de către fitonutrienți. Adulții care au o dietă bogată în fitonutrienți sunt mai puțin predispuși la apariția cancerului și a bolilor de inimă, potrivit cercetărilor. Țintiți cinci porții zilnice de fructe și legume pentru tânărul dumneavoastră.
Mențineți o oră de culcare regulată.
S-a demonstrat că celulele ucigașe naturale, armele sistemului imunitar împotriva microorganismelor și a celulelor canceroase, sunt reduse la persoanele care nu au un somn adecvat. Din cauza tuturor activităților, copiii din centrele de îngrijire a copiilor sunt deosebit de vulnerabili la privarea de somn.
De ce au nevoie copiii de atât de mult somn? Un sugar poate avea nevoie de până la 16 ore de somn în fiecare zi, în timp ce copiii mici au nevoie de 11-14 ore, iar preșcolarii au nevoie de 10-13 ore de somn pe zi. Se recomandă ca părinții să încerce să își culce copiii mai devreme dacă aceștia nu pot sau nu vor să tragă un pui de somn în timpul zilei.
Hrănește-ți copilul cu lapte matern.
Anticorpii și globulele albe din laptele matern oferă un impuls sistemului imunitar. Infecțiile urechilor, alergiile, diareea și pneumonia sunt lucruri care pot fi prevenite prin alăptarea corespunzătoare (SIDS). Studiile au arătat că aceasta poate, de asemenea, să îmbunătățească abilitățile cognitive ale bebelușului dumneavoastră și să îl protejeze de diabetul insulino-dependent, boala Crohn, colita și anumite forme de cancer mai târziu în viață. În primele zile după naștere, „prelaptele” galben subțire care provine de la sân este deosebit de bogat în anticorpi care luptă împotriva bolilor.
În primele șase luni de viață ale bebelușului, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca mamele să alăpteze exclusiv la sân. Dacă nu vă puteți lua acest angajament, încercați să alăptați cel puțin în primele două-trei luni pentru a vă ajuta copilul să își mențină imunitatea pe care a primit-o în timp ce se afla încă în uter. (Cu toate acestea, hrănirea bebelușului cu lapte praf este perfect acceptabilă!)
Faceți o plimbare împreună, în familie.
S-a demonstrat că a face exerciții fizice în mod regulat crește cantitatea de celule ucigașe naturale la adulți. Fiți un model excelent pentru copiii dvs. dacă doriți ca aceștia să dezvolte o dragoste pentru exerciții fizice pe tot parcursul vieții. Este mai bine să deveniți activi împreună cu copiii dvs. decât să le spuneți doar să iasă afară și să se joace,”. Bicicleta, drumețiile, patinajul în linie, baschetul și tenisul sunt activități excelente pentru familie.
Preveniți transmiterea de germeni.
Pentru a fi clar, combaterea infecțiilor nu crește imunitatea în sine, dar este o metodă extraordinară de a scuti sistemul imunitar al copilului dumneavoastră de o presiune inutilă. Ar trebui să vă asigurați că copiii dvs. se spală pe mâini frecvent și temeinic cu săpun. Înainte și după fiecare masă, precum și după ce se joacă afară, ating animalele de companie, își suflă nasul, merg la baie și se întorc de la grădiniță, ar trebui să fiți foarte atenți la modul în care se îngrijesc.
Luați cu dvs. câteva șervețele de unică folosință atunci când sunteți în deplasare. Prosoapele de mâini și săpunul în forme și parfumuri atractive ar putea ajuta copiii să își facă obiceiul de a se spăla pe mâini acasă.
Dacă copilul dumneavoastră se îmbolnăvește, aruncați-i imediat periuța de dinți. Este imposibil ca un copil să se îmbolnăvească de două ori de aceeași gripă sau răceală, însă virusul se poate răspândi în familie sărind de la o periuță de dinți la alta.
Pe de altă parte, stafilococul sau o altă boală bacteriană poate face ca copilul dumneavoastră să se îmbolnăvească din nou cu aceiași germeni care l-au îmbolnăvit inițial. Aruncarea periuței de dinți a copilului dumneavoastră este o idee bună, deoarece vă protejează atât copilul, cât și întreaga familie.
Fumatul pasiv este un pericol pentru sănătate.
Indiferent dacă dumneavoastră sau soțul/soția dumneavoastră fumați, este timpul să renunțați. Fumul de țigară conține 7.000 de compuși periculoși, dintre care mulți pot provoca iritații sau chiar moartea celulelor din organism. De asemenea, sistemele naturale de detoxifiere ale copiilor sunt mai puțin dezvoltate, ceea ce îi face mai vulnerabili la efectele dăunătoare ale fumatului pasiv decât adulții.
Moartea subită a copilului, bronșita, infecțiile urechii și astmul pot fi cauzate de fumatul pasiv. Inteligența și dezvoltarea creierului pot fi, de asemenea, afectate ca urmare. Dacă nu vă puteți lăsa de fumat, puteți reduce considerabil riscurile pentru sănătatea copilului dumneavoastră prin simplul fapt că fumați în afara casei.
Nu puneți o presiune nejustificată asupra medicului pediatru și nu vă fie teamă să puneți întrebări.
Să insistați pentru o rețetă de antibiotice de la pediatrul copilului dumneavoastră dacă acesta este răcit, are gripă sau are dureri în gât nu este recomandat. Antibioticele tratează doar infecțiile cauzate de bacterii. „Dar cea mai mare parte a bolilor juvenile se datorează virusurilor (viroze).
Un studiu a constatat că mulți pediatri administrează antibiotice cu prudență, deoarece părinții cred în mod eronat că acestea nu vor provoca niciun rău. De fapt, acest lucru este posibil. O infecție de bază a urechii este mai dificil de tratat atunci când bacteriile care o infectează sunt rezistente la terapia obișnuită cu antibiotice, ceea ce a dus la o creștere a tulpinilor rezistente la antibiotice. Asigurați-vă că medicul pediatru al copilului dvs. nu prescrie un antibiotic doar pentru că are impresia că v-ar plăcea să o facă. Pentru părinți, „Credeți că este cu adevărat necesar?” este o întrebare importantă pe care trebuie să o pună copiilor lor.