Parenting

De ce alăptarea îmbunătățește imunitatea bebelușilor?

Autor: Dr. Raluca Hera , Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale

Deși s-a dovedit că alăptarea are multe beneficii pentru bebeluș, cercetări recente au dezvăluit o nouă perspectivă asupra mecanismelor biologice ale efectelor pozitive pe termen lung ale alăptării, cum ar fi în ceea ce privește imunitatea.

Există dovezi cum că alăptarea este asociată cu perspective mai bune asupra sănătății unei persioane la vârsta copilăriei și apoi la maturitate. De exemplu, cercetări anterioare au arătat că bebelușii care sunt hrăniți la sân sunt mai puțin susceptibili să dezvolte astm, obezitate și boli autoimune mai târziu în viață, comparativ cu cei care sunt hrăniți exclusiv cu formulă. Cu toate acestea, până în prezent, mecanismele imunologice responsabile de aceste efecte au fost foarte puțin înțelese.

Bebelușii hrăniți la sân au mai multe celule imunitare

În acest studiu, publicat în ianuarie 2021 în jurnalul medical Allergy, cercetătorii au descoperit că un tip specific de celule imunitare – numite celule T reglatoare – se extind în primele trei săptămâni de viață la bebelușii umani alăptați la sân și sunt aproape de două ori mai abundente decât la bebelușii hrăniți cu formulă. Aceste celule controlează, de asemenea, răspunsul imunitar al bebelușului împotriva celulelor materne transferate cu laptele matern și ajută la reducerea inflamației.

Studiul – susținut de Centrul de Cercetare pentru Reconstrucție Chirurgicală și Microbiologie a Institutului Național pentru Cercetări în Sănătate (NIHR SRMRC) – a arătat că bacteriile specifice, numite Veillonella și Gemella, care susțin funcția celulelor T reglatoare, se află în număr mai mare în intestinul bebelușilor alăptați. Rezultatele studiului, afirmă cercetătorii, subliniază practic importanța alăptării.

Autorii studiului mai spun că influența tipului de lapte primit asupra dezvoltării răspunsului imunitar în primele câteva săptămâni de viață nu a fost studiată anterior. Înainte de această cercetare, importanța remarcabilă și implicarea timpurie a acestui tip specific de celule la bebelușii alăptați nu erau cunoscute. Oamenii de știință își exprimă speranța că această nouă perspectivă va duce la o creștere a ratelor de alăptare și mai mulți copii bvor beneficia de avantajele oferite de laptele matern.

Studiul este punctul culminant al unui proiect unic de cercetare de trei ani care analizează datele de la 38 de mame și copiii lor, cu toții în stare bună de sănătate. Cantități mici de probe de sânge și scaun au fost colectate la naștere la Spitalul de femei din Birmingham și apoi din nou mai târziu în timpul vizitelor la domiciliu, când bebelușii aveau trei săptămâni.

16 dintre cei 38 de bebeluși (42%) au fost alăptați exclusiv pe durata studiului, în timp ce nouă bebeluși au primit hrană mixtă, iar 13 bebeluși au fost hrăniți exclusiv cu formulă. Cercetătorii inenționează să studieze în continuare acest mecanism biologic la nou-născuții bolnavi și la cei prematuri care au dezvoltat complicații inflamatorii.

Ce e bine să faci dacă alăptezi?

Alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi sunt extrem de importante când alăptezi – la fel ca atunci când erai însărcinată. Ce astfel de alegeri e bine să faci în perioada de alăptare, pentru binele tău și al bebelușului?

Adoptă o dietă sănătoasă

Pentru a-ți menține energia, respectă elementele de bază pentru o alimentație sănătoasă, cum ar fi introducerea în dieta zilnică a multor legume proaspete sau fierte ori la cuptor, fructe proaspete și cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun). De asemenea, medicul îți poate recomanda administrarea zilnică a unui supliment alimentar cu efect de reglare a fluxului de lapte matern și, de asemenea, cu efect tonic pentru mamă. Astfel de suplimente pot conține ingrediente precum pueraria tuberosa, ashwagandha, leptadenia reticulata.

Bea multe lichide

Apa, sucul natural de legume sau de fructe, fără zahăr adăugat, și laptele te pot ajuta să rămâi hidratată. Nu trebuie să bei exagerat de multe astfel de lichide: doi, maxim trei litri pe zi sunt suficienți. Cantitățile moderate de cofeină sunt, în general, considerate în regulă, dar e bine să reduci cofeina dacă ți se pare că interferează cu somnul bebelușului. Dacă bei un pahar cu vin la cină, de exemplu, evită alăptarea timp de două ore după aceea.

Odihnește-te cât mai mult

Lipsa de energie și de somn este o problemă frecventă în perioada de după naștere. Proaspăta mamă încearcă de multe ori să facă mai multe lucruri decât este în stare și nu cere ajutor persoanelor apropiate. Pentru a-ți păstra starea de sănătate fizică și psihică, e necesar să te odihnești bine. Pe cât posibil, e indicat să dormi atunci când și bebelușul doarme. De asemenea, permite-le celor dragi să-ți dea o mână de ajutor la treburile casei, gătit sau cumpărături.

Acordă atenție îngrijirii sânilor

După fiecare hrănire, este bine să lași laptele să se usuce în mod natural pe mamelon, pentru a-l calma. Dacă te grăbești, usucă-l ușor cu un prospo curat. Între hrăniri, folosește tampoane de sutien și schimbă-le des. Când te speli, redu la minimum cantitatea de săpun, gel de duș sau alte produse de curățare în zona mameloanelor. Dacă acestea sunt uscate sau crăpate, utilizează un produs specific de îngrijire a zonei după fiecare hrănire, pentru a calma disconfortul și pentru a păstra hidratarea. Atenție, dacă ai dureri la fiecare hrănire sau dacă bebelușul nu ia în greutate, cere sfatul medicului!

Nu fuma

Pe lângă faptul că tutunul face rău fumătorului, poate aduce prejudicii de sănătate și celor din jur. Fumatul în timpul alăptării expune bebelușul la nicotină, care poate interfera cu somnul acestuia. Cel mic ar putea fi, de asemenea, expus riscului unei arsuri de țigară dacă fumezi lângă el și, nu mai puțin important, fumatul pasiv îi poate crește riscul de boli respiratorii.

Fii precaută cu medicamentele

Multe medicamente pot fi luate în siguranță în perioada alăptării, urmând instrucțiunile medicului. Dacă ai o afecțiune cronică pentru care trebuie să iei tratament medicamentos, e bine să discuți cu medicul dacă este sau nu recomandat să alăptezi. De asemenea, întreabă medicul pediatru dacă bebelușul are nevoie de suplimente de vitamina D, mai ales dacă este hrănit doar la sân. Este posibil ca laptele matern să nu îi ofere suficientă vitamină D, care îl ajută să absoarbă calciu și fosfor, substanțe nutritive necesare dezvoltării și menținerii oaselor puternice

Source
doc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button