Boli și afecțiuni

Diferențele dintre răceală și gripă! Vezi simptomele!

Temperaturile sunt tot mai scăzute în România, iar sezonul răcelii și al gripei a început, însă care este diferența dintre cele două? De multe ori avem tendința să spunem că am răcit, dar dacă a fost o gripă? Cum să facem diferența dintre ele?

Gripa și răceala au început să devină o problemă pentru tot mai multe persoane, în special în sezonul rece. Diferența de temperatură cu care ne confruntăm în fiecare zi reprezintă una dintre principalele cauze ce stau la baza răcelilor și gripelor de sezon, provocând sistemul imunitar la o luptă continuu. Însă multe persoane nu merg la medic atunci când își dau seama că se luptă cu o răceală sau o gripă, motiv pentru care este important să ne dăm seama care este diferența dintre cele două.

Diferențele dintre răceală și gripă

Gripa

Atât gripa, cât și răceala, sunt boli ale căilor respiratorii, însă sunt cauzate din motive diferite. Gripa este cauzată de virusurile gripale A și B, iar de cele mai multe ori, aceasta se manifestează foarte rapid, cauzând complicații copiilor mici, vârstnicilor, dar și persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Pentru a ne da seama că avem gripă, putem să urmărim dacă avem principalele simptome asociate cu această boală respiratorie, precum febră înaltă, frisoane, dureri musculare și de cap, oboseală severă și tuse uscată.

Gripa este asociată adesea cu febră înaltă și dureri musculare intense, în timp ce răceala este adesea însoțită de simptome ușoare, însă neplăcute, precum congestie nazală și durere în gât. O altă diferență dintre gripă și răceala este durata de desfășurare a acestora, răceala putând fii rezolvată după doar câteva zile, în timp ce persoanele ce au gripă pot fi îmbolnăvite și pentru mai mult de o săptămână.

Răceala

Răceala este tot o boală respiratorie ce este cauzată de mai multe virusuri, cel mai frecvent rinovirusurile, iar principalele simptome pe care le prezintă răceala sunt mai ușoare față de cele asociate cu gripa, precum secreții nazale, strănut, dureri în gât și tuse ușoară. Aceasta este și prima diferență pe care o putem observa între gripă și răceală, mai exact severitatea simptomelor.

Răceala nu poate duce la complicații severe, în timp ce persoanele ce nu își tratează gripa pot ajunge la complicații, precum pneumonia, bronșita și alte infecții respiratorii superioare.

Cum ne tratăm de răceală / gripă

Se recomandă ca persoanele ce prezintă simptome de gripă sau răceală să ia legătura cu medicul de familie și să se izoleze câteva zile pentru a nu transmite boala. Cei mici nu trebuie trimiși la școală / grădiniță dacă prezintă simptomele de viroză, precum tuse, dureri în gât, mialgii, febră, astfel încât să evităm să transmitem virusul. De asemenea, vă reamintim că virozele nu pot fi tratate cu antibiotice, fiind recomandat un tratament simptomatic și multă hidratare.

În cazul răcelilor și gripelor, ne putem întări sistemul imunitar și putem ajuta organismul să lupte cu aceste viroze prin administrarea de tratament medicamentos simtomatic, dar și prin consumul unor alimente cum ar fi mierea, usturoiul și ghimbirul. Totodată, se recomandă consumul de citrice și alte alimente bogate în Vitamina C. Nu uitați să vă hidratați.

Se recomandă inclusiv băile calde, care pot reduce simptomele de răceală sau gripă la adulți. Adăugarea de sare în apă poate duce la reducerea durerilor de corp. Adaugarea catorva picaturi de ulei esential, cum ar fi cel de arbore de ceai, ienupar, rozmarin, cimbru, portocala, lavanda sau eucalipt, poate avea, de asemenea, un efect calmant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button