Parenting

Diversificarea bebelușilor: rețete simple și sănătoase pentru micuțul tău

Nu intra în panică dacă primele lingurițe ajung mai degrabă pe barbețică decât în ​​burtica bebelușului în primele câteva luni de hrănire complementară. În curând va fi mai bine. Micuțul tău acum trebuie să se obișnuiască cu atât de multe lucruri și mai ales cu introducerea de alimente noi: consistența mai fermă a alimentelor, mestecat și înghițire, gusturi noi precum acru sau amar.

Nu intra în panică dacă primele lingurițe ajung mai degrabă pe barbețică decât în ​​burtica bebelușului în primele câteva luni de hrănire complementară. În curând va fi mai bine. Micuțul tău acum trebuie să se obișnuiască cu atât de multe lucruri și mai ales cu introducerea de alimente noi: consistența mai fermă a alimentelor, mestecat și înghițire, gusturi noi precum acru sau amar.

În a doua jumătate a primului an, nevoile nutriționale ale bebelușilor cresc și acum au nevoie de mai mult decât lapte. În special fier, vitamina B6, zinc și calciu sunt foarte importante acum. Întrebarea pe care și-o pun multe mămici, este când introducem a doua masă la bebeluși? Prin urmare, experții recomandă introducerea celei de-a doua mese între lunile a 5-a și a 7-a.

Dacă vreți să aflați totul despre diversificare, puteți citi articolul celor de la BebeLorelli.ro

Pasul 1: Legume pentru prânz

Unii bebeluși sunt deja pregătiți pentru primele lor linguri la 17 săptămâni. Alții au nevoie de cinci sau chiar șase luni până când burtica le spune că e timpul pentru noi nutrienți, aventuri și gusturi.

Întrebările frecvente despre hrana complementară sunt: ​​De unde știu că micuțul meu este pregătit pentru prima hrană complementară și Când introducem a doua masă la bebeluși? Îți poți da seama dacă micuțul tău este pregătit pentru hrana complementară prin următoarele semne, printre altele:

  • Copilul tău pierde reflexul de apăsare a limbii care împinge automat alimentele solide din gură;
  • Poate să stea în picioare cu sprijin;
  • Poate să pună singur lucrurile în gură;
  • Micuţul tău manifestă interes pentru alimente noi;
  • Copilul tău deschide gura în așteptare când se ridică lingura de pe farfurie sau când i se oferă mâncare.

Fii atent la semnalele bebeluşului tău. Îți va arăta clar când are nevoie de a doua masă pentru a fi sătul și mulțumit.

Ordinea în care îi oferi bebelușului anumite alimente nu este importantă. Cu toate acestea, este recomandabil să alegi alimente bogate în fier și zinc (de exemplu, carne sau cereale) și alimente bogate în nutrienți și bogate în vitamina C (legume, fructe, cereale) atunci când începi cu alimente solide.

Alege o legumă care îi place sub formă de piure sau gătită în porții mici și pasată fin. Oferă bebelușului o linguriță din el. Dacă se strâmbă, continuă să încerci cu răbdare.

Este încă important să alăptezi după hrănire. Dar în fiecare zi copilul tău va mânca mai mult. De îndată ce mănâncă o porție întreagă sau o medie de 180 până la 200 de grame de terci, nu mai trebuie să dai lapte, deoarece terciul va înlocui complet laptele.

Cu toate acestea, doar piureul de legume pur oferă puțină energie și fier. Prin urmare, după o săptămână, începe să îmbogățești piureul de legume:

În săptămâna 2, oferă piure de legume și cartofi – suplimentat cu 1,5 – 2 lingurițe de ulei de rapiță;

În săptămâna 3 adăugă carne. Asigură-te că introduci alimente noi încet și treptat. De îndată ce bebelușul tău nu tolerează ceva, vei ști rapid ce a cauzat simptomele.

Pasul 2: Terci de lapte și cereale

De îndată ce prima masă a fost introdusă și funcționează, adică după aproximativ o lună, este pregătit pentru pasul 2. Seara este cea mai potrivită pentru asta: dacă îl hrănești acum cu un terci de lapte-cereale potrivit vârstei, șansa unei nopți liniștite este mare.

Când bebelușul tău s-a obișnuit cu prima lingură și mănâncă un terci în mod regulat, poți începe cu al doilea terci. Înlocuieşte masa de lapte seara. Combinația de lapte și cereale oferă bebelușilor carbohidrați valoroși, proteine ​​și calciu, printre altele. În plus, această masă sănătoasă îi va oferi sațietate. Pentru terciul de seară, cel mai bine este să alegi cereale prietenoase pentru bebeluși, care sunt bine tolerate de burtică.

Pasul 3: Piure de cereale și fructe de după-amiază

Aproximativ o lună mai târziu este momentul perfect pentru a introduce cea de-a treia masă. Bebelușul tău poate tolera acum un terci de fructe și cereale fără lapte. Oferă vitamine suplimentare din fructe proaspete, piure și, datorită cerealelor integrale, și fier. Pentru început, fructele blânde sunt cele mai bune pentru bebeluș. Încearcă cu mere, pere, piersici, nectarine, caise și pepeni.

Odată ce bebelușul mănâncă trei mese complete, este timpul să servești alte lichide pe lângă lapte. Apa funcționează cel mai bine, dar din când în când sunt permise și ceaiurile blânde, neîndulcite și sucuri de fructe diluate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button