Cred sau Știu?

Educația sexuală în școli: pro sau contra?

Subiectul despre educația sexuală în școli a divizat societate în două. Sunt părinți care doresc introducerea materiei despre educația sexuală și sunt părinți care se opun cu vehemență. Este un subiect extrem de controversat și considerat de mulți ca fiind TABU. Însă, mulți dintre cei ce se opun au o percepție greșită asupra a ceea ce înseamnă educația sexuală și vin cu argumente ce țin de religie, de sex-ul în sine etc. Mulți asociază ideea de educație sexuală cu sex-ul, ceea ce este total eronat.

Ideea introducerii educației sexuale în școli a apărut în contextul în care tot mai mulți copii dau naștere altor copiii, sunt agresați sexual, sunt violați și chiar ajung să se confrunte cu diverse boli cu transmitere sexuală. Poate dacă s-ar preda toate acestea în școli, copiii ar ști să se protejeze mai bine, să se ferească de astfel de situații și am avea o societate mai educată.

Educația sexuală

În mod normal, educația sexuală ar aborda subiecte privind anatomia umană (care oricum se predă la orele de anatomie), sănătatea sexuală a reproducerii, relația emoțională, drepturile și responsabilitățile reproductive, abstinența, contracepția și alte aspecte ale comportamentului sexual uman. De obicei, părinții se simt stânjeniți când vorbesc despre asta cu copiii lor.

Copiii nu primesc acasă, de obicei, informațiile necesare cu privire la educația sexuală, iar școala este singurul loc care îi poate ajuta în această direcție. Prin urmare, este responsabilitatea școlii să analizeze acest subiect și să pregătească noile generații de adulți. Să ne uităm la avantajele și dezavantajele educației sexuale.

Avantaje educația sexuale în școli

Răspândirea HIV și a altor boli cu transmitere sexuală la tineri se datorează ratelor scăzute de utilizare a contraceptivelor și lipsei de informații cu privire la practicile sexuale sigure. Educația sexuală poate oferi unele cunoștințe despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și tehnica de utilizare a prezervativelor pentru prevenire și a altor măsuri contraceptive. Astfel, tinerii ar putea fi mai puțin predispuși la infecția cu HIV, deoarece au informațiile și abilitățile necesare pentru a se proteja.

Educația sexuală poate oferi o perspectivă și cunoștințe practice pentru a evita sarcinile nedorite. Educația sexuală ar putea ajuta tinerii să prevină orice agresiuni sexuale și îi învață pe elevi ce este bine și ce este greșit. Prin urmare, educația sexuală nu se referă la actul sexual, ci la alte ramuri ce țin de sexualitatea noastră ca indivizi. Poate aduce o influență mai bună asupra adolescenților, aceștia fiind capabili să comunice, să asculte, să negocieze cu ceilalți, să solicite și să identifice surse de ajutor și sfaturi.

Dezavanajele educației sexuale

Pentru unii, acest lucru este împotriva convingerilor și sentimentelor lor morale sau religioase ca individ. Multe școli nu predau, deoarece ajung să se certe cu oamenii care aduc religia in prim-plan. Prin urmare, preferă să treacă neatins această problemă sensibilă. Părinții cred că educația sexuală ar putea deteriora statutul moral al elevului și ar putea înclina să se angajeze în activități sexuale datorită curiozității lor. Adesea, oamenii văd educația sexuală ca pe un curs „recreativ” și nu o iau ca pe o problemă serioasă. Există o lipsă de profesori calificați în predarea educației sexuale, deoarece unii consideră că este rușinos și disconfortant să predea subiecte de educație sexuală în școală.

Repercursiuni în urma dobândirii de informații?

A existat un argument ridicat de oponenții educației sexuale prin care spun că furnizarea de prea multă informație în această direcție poate distruge inocența și îi poate face să se gândească la asta. Educația sexuală cuprinzătoare implică predarea despre abstinența, practicile sexuale sigure și diversitatea sexuală, dar majoritatea școlilor nu predau „abstinența”. În schimb, ei se concentrează pe a avea relații sexuale sigure pe care familia le obiectează înainte de căsătorie.

Există o lipsă de sinceritate atât la elevi, cât și la profesori. Elevii tind să considere acest subiect ca fiind jenant sau ridicol și, prin urmare, nu-i acordă atenție și nici nu participă la cursuri. Ei fie râd despre asta, fie îl consideră un „subiect distractiv”. Acest lucru ar putea fi dificil pentru profesori să predea despre acest subiect.

Voi ce părere aveți despre acest subiect. Educația sexuală este necesară în școli?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button