Efectele fumatului de narghilea
Narghileaua reprezintă un instrument pe bază de apă care îi permite unei persoane să fumeze tutun, de multe ori în combinație cu arome dulci, precum cele de mere, ciocolată, nucă de cocos, lemn dulce sau pepene verde.
De multe ori, narghileaua mai poartă și denumirea de lulea sau shisha, acest din urmă termen făcând referire la tutunul aromat.
Fumatul de narghilea nu este o practică nouă, dar popularitatea sa crește din ce în ce mai mult. Oamenii folosesc narghileaua de secole, originea sa fiind în Persia antică și India. Astăzi, oamenii preferă să fumeze narghileaua în grupuri, acasa sau în diferite localuri.
Unii oameni au o concepție greșită asupra fumatului de narghilea, considerând ca aceasta nu dăunează sănătății sau cel puțin nu la fel de mult ca și alte tipuri de fumat. În realitate, fumatul de narghilea vine la pachet cu anumite riscuri, iar acest articol are scopul de a le prezenta.
Riscurile asupra sănătății
O narghilea are în alcătuire mai multe componente, inclusiv un recipient cu apă, un vas cu cărbuni încinși, un corp metalic și un furtun flexibil cu un muștiuc. Mecanismul funcționează prin arderea unor cărbuni, aceștia ajutand la arderea unui amestec de tutun și la încălzirea apei.
Fumul generat de arderea cărbunilor contribuie la deplasarea tutunului prin apă și furtun până la muștiuc.
Fumatul de narghilea expune individul la fumul de tutun, acesta conținând multiple componente dăunătoare, inclusiv monoxidul de carbon. Apa din narghilea nu reușește să filtreze aceste componente, permițându-le să pătrundă în organism.
De asemenea, chiar dacă o persoană nu fumează în mod direct narghilea, aceasta poate fuma pasiv prin inhalarea fumului celor din apropiere.
Unele dintre efectele potențiale pe care fumul produs de narghilea le poate avea asupra sănătății sunt reprezentate de:
- Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau BPOC;
- Bronșita;
- Creșterea riscului de afecțiuni cardiace, precum insuficiența cardiacă și infarctul miocardic;
- Creșterea riscului de cancer, în special al cancerului pulmonar, al gurii și al gâtului;
- Îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece tutunul poate reduce cantitatea de oxigen de la nivelul pielii;
- Creșterea riscului de boli infecțioase, precum mononucleoza, herpesul oral și infecțiile respiratorii, deoarece piesa bucala poate fi împărțită cu alte persoane.
Oamenii de știință din domeniu au investigat efectele cardiovasculare pe care le are fumatul de narghilea asupra persoanelor care nu fumează țigări. Astfel, s-au detectat modificări la nivelul aortei și inimii și s-au înregistrat valori mai mari ale pulsului și ale tensiunii arteriale, chiar și dupa 30 de minute de fumat.
De asemenea, riscurile de atac de cord și de accident vascular cerebral au crescut considerabil.
Toxine prezente în narghilea
Fumul de narghilea conține multe dintre substanțele chimice nocive din fumul țigărilor, inclusiv:
- Monoxid de carbon;
- Gudron;
- Arsenic;
- Cobalt;
- Crom;
- Nichel;
- Cadmiu;
- Formaldehidă;
- Acetaldehidă;
- Acroleină;
- Poloniu-210.
Narghilea vs. țigări
Potrivit cercetătorilor din domeniu, tutunul fumat prin narghilea are o mulțime dintre aceleași riscuri asupra sănătății pe care le are și fumatul. De exemplu, fumul de țigara implică livrarea spre organism a nicotinei, o substanță toxică ce produce dependență.
Fumul de narghilea necesită arderea cărbunilor, iar interacțiunea cu tutunul generează toxine la fel de periculoase ca și fumul de țigară.
În unele cazuri, persoanele care fumează narghilea pot fi expuse toxinelor mai mult decât dacă ar fuma țigări. De exemplu, o persoană consumă o țigară după aproximativ 20 de inhalări. În schimb, o sesiune de o oră de fumat narghilea presupune inhalarea a 200 de fumuri.
De asemenea, fumatul de narghilea oferă un nivel de 2,5 ori mai crescut de nicotină decât fumatul de țigări. Chiar dacă multe persoane consideră ca narghileaua nu provoacă dependență, acest lucru este eronat. Volumul de nicotină consumat sub forma fumatului de narghilea are potențialul de a produce dependență.
Narghileaua electronică
Producătorii de produse pe bază de tutun au lansat versiuni mai noi de narghilea care utilizează căldura electrică în locul cărbunilor. Aceștia afirmă că aceste produse reprezintă o alternativă mai sigură pentru narghileaua tradițională.
Totuși, oamenii de știință realizează frecvent cercetări pentru a constata dacă acest lucru este adevărat.
Cercetătorii nu au reușit să facă suficiente studii pentru a expune toate riscurile pe care le au aceste metode noi de a fuma, dar sunt analizate frecvent ingredientele folosite.
Astfel, s-a descoperit că fumul de narghilea electronică a ucis 80% dintre celulele pulmonare din probă la 24 de ore de la expunere.
Comparativ, experții au constatat că fumul produs prin arderea cărbunelui ucide aproximativ 10-25% dintre celulele pulmonare. Ca rezultat, cercetătorii au ajuns la concluzia că narghileaua electronică ar putea fi mai periculoasă decât cea clasică, pe bază de cărbune.
Mituri asociate fumatului de narghilea
Există numeroase mituri asociate cu fumatul de narghilea. Unul dintre cele mai frecvente constă în reclamele mincinoase făcute de unele localuri.
Acestea comercializează narghilea fără tutun și afirmă că aceasta este lipsită de efecte secundare. Acest lucru este complet fals, deoarece fumul conține încă monoxid de carbon, metale grele, dar și alte toxine.
Uneori se afirmă despre fumatul de narghilea că nu produce dependență. De asemenea, acest lucru este fals, iar fumul de narghilea conține nicotină, o substanță cu grad ridicat de a produce dependență.
Un alt mit constă în faptul că apa din narghilea filtrează ingredientele nocive. Apa utilizata în fumatul de narghilea nu îndepărtează substanțele chimice nocive, acestea reușind să ajungă în arborele respirator. La acest nivel, substanțele toxice pot produce numeroase afecțiuni grave.
Unele reclame la narghilele afirmă că țigările clasice ar putea arde plămânii, deoarece folosesc căldură. De asemenea, aceste reclame afirmă că narghileaua folosește fum rece, iar consecințele de acest tip nu există. Acest lucru este complet fals, fumul din narghilea putând deteriora țesuturile cardiace și pulmonare, chiar și după răcire.
Există numeroase femei însărcinate care au înlocuit țigările clasice cu fumatul de narghilea, cu dorința de a nu face rău copilului prin substanțele inhalate. Aceste femei trebuie să știe că și fumul din narghilea este toxic și poate avea efecte nedorite asupra copilului, precum greutate mică la naștere, naștere înainte de termen sau chiar malformații congenitale.
Concluzii
În timp ce unii oameni consideră că fumatul de narghilea reprezintă o alternativă sigură pentru fumat, realitatea este complet diferită.
Fumul inhalat prin narghilea nu oferă beneficii pentru sănătate, ci crește semnificativ riscul pentru multe afecțiuni de sănătate.
Persoanele care nu fumează în mod direct narghilea, dar stau în preajma persoanelor care fumează, trebuie să fie conștiente de faptul că riscul există și pentru ele.
Fumatul pasiv este la fel de dăunător ca și cel activ. Din acest motiv, pentru a reduce riscul de a dezvolta diferite boli ale plămânilor, dar și ale altor organe, oamenii ar trebui să evite produsele pe bază de tutun, inclusiv narghileaua.