Alimentație

Este alcoolul sănătos? Sunt studiile care favorizează consumul sponsorizate de industrie?

”Consumul moderat de alcool previn bolile de inimă” sau ”Un pahar de vin pe zi te ajută să trăiești mai mult”. Așa sună numeroase titluri ale unor articole virale din presă.

Alte cercetări mai recente afirmă că un consum cât de modest de alcool poate să crească riscul de cancer și să producă anumite schimbări la nivelul creierului.

În SUA, Institutul Național de Sănătate pornește un studiu de $100.000.000 pentru a vedea cu exactitate care este rolul alcoolului asupra sănătății. Chiar poate să prevină bolile de inimă? Chiar poate să te ajute să trăiești mai mult?

Acest studiu este o premieră mondială și va fi cea mai amplă cercetare de până acum în ce privește alcoolul și sănătatea. Dar cine sponsorizează acest studiu?

Pentru că în ultimii ani toți autorii și cercetătorii sunt obligați să divulge orice afiliere financiară, Margaret Murray, directorul Programului Global de Cercetare a Alcoolului și coordonatorul mega-studiului, afirmă că 5 din cele mai mari firme producătoare de băuturi alcoolice (Anheuser-Busch InBev, Heineken, Diageo, Penrod Ricard și Carlsberg) contribuie cu $67.7 milioane la finanțarea acestui studiu.

”Analizele riguroase spun că aproape toate studiile sponsorizate de industrie favorizează invariabil interesele sponsorului, chiar și atunci când cercetătorii susțin că sunt imuni la orice influență”, spune Marion Nestle, un profesor de nutriție de la Universitatea din New York.

Murray va încerca să recruteze 8000 de voluntari peste 50 de ani din 16 locații din întreaga lume care vor fi împărțiți în două grupuri: unul în care se interzice consumul de alcool (chiar dacă înainte erau consumatori) și altul în care vor fi rugați să consume o băutură (rambursată parțial) la alegere în fiecare zi. Participanții vor fi urmăriți timp de 6 ani pentru a se observa care dintre cele două grupuri – consumatorii moderați sau abstinenții – au cele mai multe atacuri de cord sau cerebrale și decese.

Studiul are însă și unele limitări. Toate evenimentele adverse legate de alcool (accidente, boli cardio-vasculare, abuz sau diagnostice noi de cancer) vor fi monitorizate antent, dar studiul nu este destul de amplu ca durată și ca mărime pentru a detecta o creștere a riscului pentru cancerul de sân. De asemenea, diferențele pe sexe vor fi imposibil de analizat, un aspect destul de criticat înaintea începerii acestui studiu.

Dr. Anne McTiernan, unul dintre autorii studiului care leagă chiar și o singură băutură spirtoasă pe zi de cancerul de sân, declară că ”studiul pornește de la ideea că bărbații și femeile sunt identici din punct de vedere biologic, lucru ce nu este adevărat”. Este știut faptul că femeile metabolizează mai încet alcolul față de bărbați, iar bolile cardio-vasculare sunt diferite între cele două sexe. Răspunsul la medicație este diferit datorită diferențelor de distribuție a grăsimii, metabolism hepatic și funcție renală. Studiile arată, de asemenea, că femeile sunt mai susceptibile la efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului.

Organizatorii se tem de procesul de recrutare, deoarece voluntarii nu vor ști în ce grup vor fi repartizați. De asemenea ei susțin că acest studiu va fi imun față de influența industriei și este posibil chiar să ”refuleze” împotriva ei.

Gemma R. Hart, vice-președintele departamentului Comunicare de la Anheuser-Busch, declară că investițiile pe care le-a făcut compania în aceste cercetări sunt un efort de a promova consumul responsabil de alcool și că rolul lor este limitat numai la intervenția financiară. ”Nu avem niciun rol în acest studiu. O să aflăm rezultatele odată cu toată lumea”.

Ipoteza că alcoolul este sănătos a apărut acum 100 de ani, când un cercetător de la Johns Hopinks a publicat un grafic care arăta că băutorii modești au trăit mai mult decât băutorii înrăiți și chiar mai mult decât cei care nu consumau deloc alcool.

Criticii acestei ipoteze răspund că oamenii sănătoși tind să aibe un anumit echilibru în tot ce fac, inclusiv alcoolul, nu neaparat că un consum moderat de alcool este sănătos pentru corpul uman.

Ceea ce îngrijorează este reacția posibilă la eventualele rezultate pozitive, care pot fi interpretate greșit. ”Dacă 1 băutură este bună pentru persoanele peste 50 de ani, înseamnă că eu pot să beau câtă bere vreau”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button