Alimentație

Este mierea încălzită toxică?

Puteți găsit multiple surse pe Internet care susțin asta: mierea încălzită devine toxică. Dar chiar este adevărat? De ce ar deveni toxică? Și care este sursa acestei „înțelepciuni”?

Pentru cei care n-au răbdare să citească tot articolul, iată concluzia: nu există indicii serioase (studii) care să arate că există vreun motiv să ne îngrijorăm că mierea încălzită ar deveni toxică și ne-ar pune sănătatea în pericol.

Cum a apărut ideea că mierea încălzită e toxică?

Se pare că motorul principal al promovării ideii că mierea încălzită este toxică este un sistem de medicină alternativă indiană, numit Maharishi Ayurveda. Conform acestei teorii: la temperaturi de peste 42 de grade Celsius, structura moleculară cu proprietăți curative a mierii se modifică irevocabil (orice o însemna asta…), făcând mierea necomestibilă.

Cum probabil știți, medicina alternativă nu se încurcă cu studii clinice, cu metoda științifică, în general, atunci când își stabilește principiile. În cazul în Ayurveda, se crede că organismul uman și se manifestă sub forma a trei principii biologice numite dosha – Vata, Pitta și Kapha. Un dezechilibru al acestor trei componente ar avea impact negativ asupra sănătății fizice și mentale.

Ce știm despre mierea încălzită

Mierea este constituită din zaharuri (73%) și apă (17%). O substanță numită hidroximetil furfural (HMF) se formează atunci când are loc deshidratarea anumitor zaharuri. Această substanță este invocată ca motiv principal al toxicității mierii.

HMF se formează atât ca urmare a încălzirii, cât și a trecerii timpului. Una dintre regulile fundamentale din chimie este că o creștere a temperaturii cu 10°C echivalează cu o dublarea a ratei de reacție a unei substanțe chimice.

Dar HMF este o substanță care se găsește în numeroase alte alimente și este produsă prin încălzirea unor alimente care conțin zaharuri (cum ar fi pregătirea gemului). Mierea nu este o excepție.

Nu este nimic special cu temperatura de 42°C menționată la începutul articolului. Orice reacție chimică ce are loc la 42°C, are loc și la 40°C, doar că mai încet.

Până în prezent nu este niciun studiu științific care să arate că mierea încălzită, cu cantitățile de HMF care rezultă din procesul de încălzire, ar deveni toxică.

HMF este, într-adevăr, luat în calcul la indicarea calității mierii, dar HMF este un indicator al vechimii ori procesării mierii.

Reacțiile chimice au loc și la temperatură scăzută, dar mai încet. De exemplu, o miere depozitată 3 ani ori păstrată la temperaturi mari, va „spune” acest lucru la o analiză chimică. Desigur, ne dorim să cumpărăm o miere proaspătă și fără intervenții ale omului (direct de la albine). HMF este, de asemenea, un indicator al utilizării adăugării de sirop de zahăr mierii.

Unele companii producătoare de miere pasteurizează mierea (o încălzesc rapid până la 71°C, apoi o îmbuteliază caldă) pentru a ucide sporii de drojdie, care ar duce la fermentarea mierii aflate pe rafturile magazinelor. Nu s-a constatat nicio toxicitate a mierii astfel încălzite.

În plus, așa cum mai toată lumea știe, mierea are tendința de a se cristaliza odată cu trecerea timpului. Cei mai mulți dintre noi o readucem la starea lichidă cu ajutorul cuptorului cu microunde ori prin punerea borcanului într-un vas cu apă fierbinte. Din nou, nimeni nu a auzit de cazuri de intoxicare cu miere astfel procesată.

Așadar, în concluzie, deși este preferabil, desigur, să utilizăm mierea în starea produsă de albine, fără procesări ulterioare, nu există date științifice care să ne spună că mierea încălzită este toxică.

Source
Scientia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button