Alimentație

7 fructe exotice cu beneficii pentru sănătate

Încă din perioada de diversificare, fructele intră în alimentația oamenilor și se recomandă consumul acestora cu moderație pentru că sunt o sursă de proteine, glucide, zaharuri și fibre. Când vine vorba de alimentație, medicii specialiști, antrenorii de fitness, specialiștii în nutriție ne recomandă consumul de legume și fructe pentru o viață sănătoasă.

În România, fructele de bază sunt: mere, pere, prune, gutui, cireșe, caise, struguri, piersici, pepene verde / galben, citrice și multe altele. Însă la nivel global există câteva fructe exotice ce ocupă poziții fruntașe în preferințele oamenilor și în dietele cotidiene. Multe dintre aceste fructe speciale au început să apară și în supernmarket-urile din România, dar și în meniurile restaurantelor.

7 fructe exotice pe care trebuie să le încercați

Mai jos regăsiți informații interesante despe 7 dintre cele mai bune fructe tropicale și alte fructe exotice, astfel încât să le puteți recunoaște data viitoare când le vedeți expuse în magazine. Aveți un fruct favorit?

Mangostan

mangostan

Mangostanul crește în principal în Asia de Sud-Est, dar poate fi găsit și în țările tropicale din America de Sud, precum și în Puerto Rico. Fructul mangosteenului este dulce și acidulat, suculent, parfumat și oarecum fibros, cu bucăți pline de lichid – așa cum găsiți într-o portocală). Coaja roșiatică-violet, care apare când este coaptă, este considerată necomestabilă. Fructul mangostan este considerat și fructul zeilor, fiind plin de nutrienți. Mangostanul este un fruct bogat în vitamina C și potasiu. De asemenea, mai conține procente variabile de cupru, mangan, magneziu și aproape toate vitaminele cunoscute, esențiale pentru organism. Mangostanul este o sursă bună de folați, niacină, acid pantoteic, piridoxină, riboflavină, tiamină, vitamina A și vitamina C.

Se spune că fructul de Mangostan ar avea peste 100 de propietăți benefice pentru sănătate. Datorită antioxidanților și a fenolilor din mangostan, acest fruct sprijină sistemul imunitar și-l face să lupte mai bine cu diverși agenți patogeni, microbi, bacterii și virusuri. Totodată, el sprijină celulele afectate de radicalii liberi să se vindece mai repede, încetinește procesul de îmbătrânire și previne apariția unor boli inflamatoare.

Durian

durian

Fructul durian, un fruct botezat și ”fructul cadavrului” este pe poziția secundă într-un top al celor mai bune și sănătoase fructe. Poate sunteți curioși de denumirea populară și de ce a ajuns să fie asociat cu un cadavru în contexul în care vorbim de numeroasele beneficii pentru sănătate. Aflați că acest fruct și-a câștigat titulatura de fructul cadavrului datorită mirosului său puternic distinctiv de putrefacție. Se poate spune că este cel mai urât mirositor fruct din lume. Din cauza mirosului, aceste fructe sunt interzise la bordul avioanelor comerciale.

Fructul își au originea în Brunei, Indonezia şi Malaysia, dar au ajuns să fie cultivate în Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee şi alte ţări asiatice. Fructul durian este bogat în vitamina B6 şi B9, vitamina C, vitamina A, fibre, potasiu, mangan, cupru, fosfor magneziu, calciu, fier, zinc şi sodiu. Dintre vitamine, ponderea cea mai mare o are vitamina C care joacă un rol important în producerea de colagen, astfel ajută la vindecarea rănilor. Durianul este indicat şi pentru a preveni anemia datorită cantităţii de fier şi vitamina B9 din compoziţie, iar vitamina B6 ajută la depăşirea/prevenirea stărilor de depresie şi tratează insomnia.

Fructul pasiunii / Granadilla

passion-fruit

Este disponibil în roz, mov și galben, iar semințele fructului pasiunii sunt crocante și acoperite cu o peliculă dulce și moale. În Brazilia, fructul mov al pasiunii este mâncat în forma sa naturală, în timp ce versiunea galbenă este folosită mai frecvent pentru suc și gemuri/conserve. Fructul pasiunii este închis într-o coajă dură, dar în interior are o textură gelatinoasă, cu semințe crocante care echilibrează aromele. În ciuda dimensiunilor reduse, este bogat în antioxidanți și vitamine. Fructul pasiunii este o sursă bună de nutrienți, în special fibre, vitamina C și vitamina A. Nu lipsesc fibrele și mineralele precum calciu, magneziu, potasiu și fier. Fructul pasiunii este cultivat în Australia, America de Sud, Statele Unite, Africa de Sud, Noua Zeelandă și India.

Rambutan

rambutan

Acest fruct de mici dimensiuni și păros este extrem de popular în Malaezia, Thailanda, Vietnam și Filipine. Fructul alb și suculent este oarecum asemănător cu un strugure și seamănă mult cu litchiul. Sămânța din mijloc este amară, așa că veți dori să o evitați. Originar din Malaezia, numele rambutan provine din cuvântul malaez pentru păr: rambut.

Rambutan este bogat în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Pulpa sa oferă aproximativ 1,3-2 grame de fibre la 100 de grame de fruct, similar ceea ce oferă mărul, portocala sau para. Este, de asemenea, bogat în vitamina C, un nutrient care ajută corpul să absoarbă mai ușor fierul alimentar. Consumul a 5-6 fructe de rambutan vă poate aduce până la 50% din necesarul zilnic de vitamina C.

Jackfruit

Jackfruit

Jackfruit este un fruct tropical originar din diferite teritorii din Asia de Sud și de Sud-Est și se crede că își are originea în pădurile tropicale din sud-vestul Indiei. Acum este cultivat pe scară largă și este un aliment popular în regiunile tropicale din India, Africa și Asia. Și este chiar fructul național al Bangladeshului.

Este cel mai mare fruct ce crește în copaci, la maturitate având 36 de centimetri lungime și 20 de centimetri în diametru. Jackfruit este bogat în fibre, vitamine și minerale și este cel mai mare fruct din lume, putând să ajungă, în funcție de varietate, chiar și la 35 de kilograme. Este cunoscut și drept „carnea vegetală”, fiind preferat de adepții alimentației vegane.

Fructul dragonului

dragon-fruit

Dragonfruit (fructul dragonului) provine dintr-o specie de cactus, originară din regiunile pădurilor tropicale din Mexic. Învelișul exterior este de culoare galbenă sau roz și. Fructul arată destul de sălbatic, dar cu siguranță este inconfundabil. În interior, fructul poate fi alb sau roz și este presărat cu semințe minuscule negre.

Dragonfruit este popular datorită proprietăților sale antioxidante ridicate, iar unele restaurante de lux îl folosesc pentru gustul său unic și frumusețea exotică. De asemenea, este versatil. Puteți mânca acest fruct tropical proaspăt, îl puteți transforma în suc sau gem sau îl puteți folosi în orice, de la înghețată la cocktailuri.

Papaya

papaya

Originară din Mexic și Caraibe, fructul papaya este delicios și extrem de dulce. Acest fruct portocaliu strălucitor, în formă de dovlecel este plin de nutrienți și poate fi consumat crud sau amestecat în sucuri, smoothie-uri, salate de fructe și chiar salsa. Este un produs de bază în multe bucătării din America de Sud și Caraibe, de la Venezuela la Curacao și Aruba.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button