Alimentație

Fructele și legumele pe care sa nu le ții în frigider!

Frigiderul este indispensabil din bucătăria ta, a noastră, a tuturor. Te ajută să păstrezi alimentele în stare bună pentru un timp mai îndelungat. Însă trebuie să conștientizezi că nu este presărat cu praf de stele pentru a proteja alimentele într-un timp foarte îndelungat.

Frigiderul încetinește sau stopează pentru un timp procesul de alterare al alimentelor. Cu toate astea, de multe ori ni se întâmplă să descoperim că anumite produse se alterează, parcă peste noapte, după ce au fost ținute la rece. Dacă vrei să nu mai arunci prematur mâncare la gunoi, află, din rândurile de mai jos, ce fructe și legume să nu mai ții în frigider.

Alimentele ce nu trebuie ținute în frigider

Știm foarte bine că mâncarea gătită, carnea, brânza, laptele, iaurtul, cașcavalul, icrele, pate-ul și multe alte feluri de mâncare trebuie păstrate neapărat la rece pentru a nu se altera în doar câteva ore, însă există destul de multe alimente ce se alterează dacă sunt ținute la temperaturi mici.

Sunt o mulțime de alimente care nu se țin la frigider, de la alimentele de bază precum orezul, făina, pastele, mălaiul, până la tot felul de legume și fructe sau delicatese precum mierea și cafeaua care nu trebuie ținute la rece. O bună parte dintre ele își pot pierde aroma și gustul din cauza temperaturilor scăzute și a umidității crescute din frigider. Mai jos aveți o listă cu legumele și fructele ce nu trebuie ținute în frigider

Ceapa

Fie ea verde sau uscată, ceapa nu se ține la rece. Ceapa verde poate sta într-un pahar cu apă, la temperatura camerei, timp de 2 – 3 zile, dar este indicat să o consumi cât mai curând. Iar ceapa uscată trebuie să stea în cutii de carton sau pungi de hârtie perforate, la umbră în balcon sau în cămară. La frigider, în umezeală, ceapa mucegăiește și își pierde aroma.

Usturoi

La fel ca și ceapa, usturoiul își pierde mirosul și gustul lui specific dacă stă la rece. Usturoiul se ține în pungi de hârtie perforate, într-o cămară răcoroasă și se consumă înainte să încolțească.

Roșii

În primele zile după ce au fost culese, roșiile pot fi ținute la temperatura camerei, deoarece ele continuă să se coacă și capătă un gust și un parfum mai bun. Dacă sunt foarte bine coapte și zemoase, atunci este bine să le ții la frigider, dar să le consumi foarte repede.

Castraveți

Nici castraveții nu se țin la frigider. Umezeala și temperaturile reci le afectează aroma și există riscul să mucegăiască, dacă uiți de ei prin lada cu legume. Castraveții sunt plini de apă și au o coajă rezistentă, de aceea este bine să stea în cămară, la rece, dar nu la frigider, și să fie consumați în decurs de 3 zile.

Banane

De la frig și umezeală, bananele se pătează și se înnegresc în frigider. Ține-le la temperatura camerei 3 – 4 zile și consumă-le când sunt bine coapte. În plus, la frigider își pierd și parfumul lor delicios.

Portocale

La fel ca și lămâile, portocalele stau mai bine la temperatura camerei și trebuie consumate în cel mult 5 zile, să nu se dezhidrateze.

Mere și Pere

Cel mai bun loc să le păstrezi este o cămară răcoroasă, ceea ce este cam dificil într-un apartament călduros de bloc. Merele și perele pot sta în cămară, dar trebuie să le consumi cât mai repede. Dacă le ții în frigider zile întregi, mucegăiesc.

Prune

Sunt fructe care rezistă câteva zile în cămară și nu trebuie depozitate la rece, pentru că își pierd gustul și parfumul lor delicios. Și prunele continuă să se coacă după ce au fost culese și nu este indicat să le ții la frigider.

Lista alimentelor ce nu trebuie ținute la rece e mult mai mare, dar cele menționate mai sus sunt printre cele mai populare fructe și legume pe care avem tendința să le punem la frigider. Voi ce alte alimente puneți sau nu puneți la rece?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button