Ghiozdanele copiilor noștri – Viața Medicală
A început școala! Aseară, la plimbarea de seară, am intrat puțin în mall deoarece internetul spune că sunt reduceri la articolele pentru copii. Ne-am strecurat și noi printre puhoiul de părinți și copii care așteptau la mica florărie de la intrare. Oare ce sărbătoare e? Mâine nu mai mergem la serviciu? Aaa… a început școala! Peste câțiva ani sigur nu o să mai uităm data începerii anului școlar.
Astăzi, postările cu școlari fericiți, părinți obosiți și profesori dichisiți nu au încetat să curgă. Dar, în toate postările și articolele din diverse feed-uri s-a strecurat și un editorial din Viața Medicală despre ghiozdane, scris de Dr. Valeria Herdea și Dr. Alexandru Herdea. Ghiozdane într-o revistă pentru medici? Hmmm… Da. E un articol despre și pentru copiii noștri, ai tuturor.
Rezumat:
- ghiozdanul reprezintă 25% din greutatea copilului
- Conținutul ghiozdanului: cărți, caiete (câte două-trei pentru o singură materie), multe lucruri care s-ar putea păstra în clasă, într-un dulap comun sau, în orice caz, s-ar putea lucra teme în clasă, fără să mai transformăm copiii în „agenți comerciali care mută mobila”.
- În România, la momentul actual, aproximativ 8–15% din copiii sub 12 ani au scolioză, cu variabilități zonale, urban/rural, masculin/feminin, acces mai larg sau mai restrâns la evaluarea de specialitate. Aproximativ 20% din copii au atitudine scoliotică (stau strâmb, au un umăr mai jos și altul mai sus)
- Atitudinea scoliotică este un viciu pozițional, dar care se poate redresa prin exerciții posturale. Prin purtarea unor greutăți mari la vârste fragede (ghiozdan mult prea greu sau ghiozdane purtate doar pe un umăr), lucrurile pot evolua.
- Necorectarea posturii poate duce, în special acolo unde există un teren predispozant, la apariția scoliozei, problemă structurală cronică a coloanei vertebrale, care presupune rotație vertebrală și dezechilibre de umeri și/sau bazin.
- Prognostic:
- în următorii ani, copilul va dezvolta tulburări de statică vertebrală și va avea probleme la mers (mers dureros).
- în adolescență, va avea dureri la nivelul coloanei vertebrale.
- în perioada în care va fi însărcinată (cazul fetiței prezentate mai sus), va fi candidată la tulburări ale poziționării sarcinii și, probabil, va ajunge să nască prin cezariană.
- Soluții:
- programe educaționale derulate la nivel de inspectorate școlare, în echipe interdisciplinare alături de medici, epidemiologi, psihologi, programe dedicate cadrelor didactice
- educația pentru sănătate – organizarea unor programe educaționale dedicate părinților. Educația pentru sănătate trebuie să includă și educația elementară pentru sănătate prin programe dedicate copiilor.
- optimizarea programei din școli, astfel încât, măcar la nivelul ciclului primar, lucrurile să intre în normalitate.
”În 2017, vorbim încă despre ghiozdane. În 2027, vom vorbi despre o generație bolnavă. A nu lua atitudine acum înseamnă să acceptam cu toții situații anormale precum cea de mai sus.
Este corect și civilizat să aducem argumente științifice și să luăm măsuri simple, fără costuri sociale mari, ușor de implementat, înainte ca situația să se generalizeze și să creștem generații bolnave.”
Articolul integral îl puteți citi aici: Ghiozdanele copiilor noștri – Viața Medicală nr 35.
One Comment