Minte Sanatoasa

Jocurile de noroc și sănătatea mintală

Jocurile de noroc sunt adesea descrise și promovate ca fiind o formă inofensivă de divertisment. Indiferent că vorbim de pariuri sportive, păcănele sau loto, ele sunt considerate o formă de divertisment. Normalizarea și accesibilitatea jocurilor de noroc contribuie în mare măsură la jocul compulsiv.

Mulți jucători compulsivi știu că nu este un hobby inofensiv. În realitate însă, jocurile de noroc au efecte grave asupra sănătății mintale. Un studiu a constatat efecte biopsihosociale cauzate de jocurile de noroc patologice, care conduc la declanșatori direcți și la agravarea depresiei, anxietății, tulburărilor obsesive și tulburărilor de personalitate.

Jocurile de noroc și tulburările de sănătate mintală

Dacă o persoană suferă de o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, jocurile de noroc compulsive îi pot agrava simptomele. Jocurile de noroc compulsive cauzează, de asemenea, tulburări de sănătate mintală, care o vor determina să pariezi mai mult. Dacă vă confruntați atât cu o tulburare de joc, cât și cu o tulburare de sănătate mintală, acest lucru este cunoscut ca un diagnostic dublu și aceste tulburări trebuie tratate simultan.

Legătura dintre jocurile de noroc și depresie

În cazul celor ce se simt deprimați, gândul de a câștiga niște bani poate suna tentant și să-i facă să se simtă mai bine. Potrivit medicului Timothy W. Fong, autorul cărții „Consecințele biopsihosociale ale jocurilor de noroc patologice”, jocurile de noroc exacerbează depresia și afecțiunile legate de stres, cum ar fi hipertensiunea arterială, insomnia, tulburările de anxietate și problemele legate de consumul de substanțe.

Un om deprimat, cu tulburări mintale, simte nevoie de recomensă. Jocurile de noroc activează sistemul de recompense al creierului într-un mod similar cu un drog. Chiar și atunci când un jucător de noroc pierde, corpul lui încă produce adrenalină și endorfine, ceea ce îl încurajează să continue să joace.

De-a lungul timpului, jucătorii dezvoltă o toleranță față de jocurile de noroc, acesta devine mai puțin satisfăcător și poate descoperi că trebuie să-și asume riscuri mai mari pentru a simți același entuziasm ca atunci când a început să joace. Cu alte cuvinte, creierul devine condiționat și tânjește după mai multă dopamină pentru a-și declanșa sistemul de recompensă.

Cum afectează jocurile de noroc starea de spirit

Cu toții avem un punct de referință natural pentru starea noastră de spirit, care se poate schimba ușor pe parcursul zilei. Când pariezi și experimentezi plăcerea, valoarea de referință a dispoziției tale crește temporar și revine la normal după aceea. Cu toate acestea, atunci când jocurile de noroc devin compulsive, valoarea de referință a dispoziției tale poate scădea, chiar și atunci când nu joci.

Drept urmare, jucătorul poate suferi depresie. Depresia tinde să se intensifice dacă joacă în mod constant mai mult decât intenționează și ajung în tulburări financiare sau dacă încearcă să renunțe și nu reușesc. În cele din urmă, jocurile de noroc le consumă mintea și s-ar putea să se simtă incapabili să găsească bucurie și entuziasm în orice altă activitate.

Persoanele cu o tulburare de joc compulsiv au, de asemenea, mai multe șanse de a experimenta gânduri suicidare, motiv pentru care este important să tratați o tulburare de joc de noroc cu aceeași urgență ca și orice altă afecțiune medicală.

Jocuri de noroc și anxietate 

Mulți oameni vor practica jocurile ca o modalitate de a-și distrage atenția de la anxietate sau de a-și canaliza anxietatea în entuziasmul pe care îl primesc de la jocurile de noroc. Până la 34% dintre jucătorii cu probleme se confruntă, de asemenea, cu anxietate extremă sub formă de tulburare de stres post-traumatic.

Jucătorii compulsivi tind să-și ascundă jocurile de noroc de ceilalți. Ei încep să mintă și să-și pună scuze pentru unde merg sau cum își cheltuiesc banii. Ar fi bine ca în loc să apeleze la jocuri de noroc, să învețe cum să-și gestionezi simptomele de anxietate într-un mod sănătos. Se recomandă auto-îngrijirea prin exerciții de respirație, în jurnal sau relaxare cu o emisiune TV de intensitate scăzută. 

Jocuri de noroc și stres

Persoanele stresate caută refugiu în jocurile de noroc, însă acestea pot provoca mai mult stres în mai multe moduri. Probabil că va provoca stres financiar dacă jucătorii pariază mai mulți bani decât au și încep să acumuleze datorii. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la stres asupra relațiilor cu cei apropiați și poate provoca o pierdere a încrederii în familie și în relația cu prietenii.

Jocurile de noroc nu este o metodă de a scăpa de stres. Din contră, dacă vreți să vă relaxați după o zi stresantă, se recomandă o gură de aer, să faceți o plimbare, să faceți ceva sport / exerciții fizice.

Sprijin și ajutor

Persoanele ce au ajuns să fie dependente de jocurile de noroc au nevoie de ajutor din partea prietenilor, celor apropiați, dar în special de sprijin specializat. Nu încercați să rezolvați singuri problema. Nu e suficient doar să se oprească din pariat și plata datoriilor. Este important ca persoanele afectate de dependenșa jocurilor de noroc să nu fie abandonate de familie, ci să fie sprijinite în lupta cu acestea și să depășească această etapă tulbure din viața lor.

Este important să rețineți că, dacă renunțarea ar fi așa ușoară, toată lumea ar face-o. Doar că nu e chiar așa. Pentru a trata dependența de jocuri de noroc trebuie mers la sursa problemei și ce a determinat ca persoana afectată să parieze. Să fie vorba de stres financiar, plictiseală, depresie, anxietate sau altceva?

Solicitați sprijin și consiliere de specialitate!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button