Boli și afecțiuni

Mituri Coronavirus: gargara cu sare, gâtul umed, infectarea din aer

Datorita faptului ca pandemia de coronavirus (SARS-CoV-2) ocupa marea majoritate a timpului si preocuparilor noastre, apar in media atat stiri veridice, cat si anumite informatii false referitoare la acest subiect. In acest articol vom incerca sa lamurim cate mituri si conspiratii legate de COVID-19.

Noul coronavirus, acum cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 (acronimul vine din limba engleza si se traduce prin: Sindrom Respirator Acut Sever – Coronavirus 2; denumirea COVID-19 reprezinta sindromul clinic determinat de acest virus), a aparut in zona Wuhan, China, si s-a extins in aproape toate continentele planetei Pamant, cu exceptia Antarcticii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a schimbat oficial clasificarea dintr-o urgenta de sanatate publica de importanta internationala la pandemie in data de 11 martie 2020.

Pana la aceasta data, aproximativ 900.000 de persoane au fost infectate cu acest virus si mai mult de 44.000 au decedat.

Termenul de ”pandemie” a inceput sa fie folosit extrem de frecvent in anunturile si stirile difuzate in diverse medii zilnic, provocand teama si anxietate. Iar cu acestea doua vin si dezinformari si zvonuri.

Acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente mituri (complet false sau partial adevarate) care circula in social media si nu numai.

Aplicarea de spray care contine alcool sau clor va omori virusurile din corp

Daca incerci sa dezinfectezi pe fata sau pe piele cu un spray care contine alcool sau clor, trebuie sa cunosti ca aceste produse nu vor elimina virusurile care au patruns deja in corp. Mai mult, aceste substante, daca ajung in contact cu mucoasele (ochi, gura), pot determina iritatii severe.

Tine gatul umed si hidrateaza-te foarte des pentru a spala virusul din cavitatea bucala

Un sfat care s-a raspandit extrem de repede (precum noul coronavirus) este acela ca daca bei lichide foarte des vei putea tine infectia cu SARS-CoV-2 la distanta.

Un argument ar fi ca apa spala virusul din cavitatea bucala si faringe si il impinge in stomac, acolo unde va fi neutralizat de sucurile gastrice. Insa acest argument uita de faptul ca acest virus se poate transmite prin aerosoli (vezi ultimul mit), iar inhalarea lor face ca virusul sa ajunga direct in plaman. Exista si alte cai de patrundere, cum ar fi contactul mainilor infectate cu mucoasa oculara sau nazala. Mai mult, un pahar de apa nu va reusi sa spele milioanele de particule virale care se afla in cavitatea bucala si studiile recente sugereaza faptul ca acest virus ar supravietui si pasajului gastric. Nu e nevoie de studii ca sa observam legatura dintre simptomele digestive produse de infectia COVID-19 si faptul ca acest virus poate ajunge nevatamat in sistemul digestiv.

Gargara cu sare dezinfecteaza gatul si previne infectiile respiratorii

Leacurile strabunicilor cuprindeau o serie de solutii simple, cu rezultate aparent surprinzatoare, pentru multe dintre maladiile comune. Unul dintre aceste leacuri este binecunoscuta gargara. Cel mai des promovata este gargara cu sare, dar lista poate cuprinde mai multe ingrediente: otet, petrol, alcool etc.

Gargara este chiar recomandata oficial in multe tari asiatice ca masura de igiena, alaturi de spalatul mainilor, purtarea de masti si distantare sociala in sezonul gripal. Nesurprinzator este faptul ca majoritatea studiilor care sustin acest obicei vin din Japonia. Aceste studii sugereaza ca folosirea unei solutii orale bazate pe povidon iodinat ar putea preveni infectiile respiratorii superioare si inferioare.

Insa profilul cercetarilor pe acest subiect nu se incadreaza in nivelul de evidenta cerut de rigoriile stiintifice (nu exista niciun studiu dublu-orb randomizat pana in momentul de fata). Loturile fie au fost foarte mici, fie au fost erori in designul studiului, fie nu s-au replicat, fie au fost sponsorizate de producatorii solutiilor antiseptice. E adevarat ca solutiile iodate au eficienta crescuta asupra indepartarii virusurilor, chiar si coronavirusurilor (SARS si MERS – verisorii noului coronavirus), insa nu s-au facut inca teste clinice pe oameni pentru a vedea eficienta lor in masurile de tip gargara. Niciodata sa nu incercati sa faceti gargara cu dezinfectante sau antiseptice de uz extern (cutanat), chiar daca ele contin iod. Alte solutii orale, in afara de cele cu iod, nu si-au dovedit eficacitatea. La fel se intampla si cu irigatiile nazale hipertone saline, sau chiar gargara cu sare.

Totusi, daca nu exista vreun beneficiu, exista riscuri? Daca nu abuzati de acest obicei, nu exista risc major pentru sanatate. Insa daca solutia salina sau iodata folosita foarte des irita mucoasa digestiva superioara, riscul de patrundere a agentilor patogeni este crescut.

Te poti infecta din aer daca o persoana pozitiva a trecut pe acolo?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa clarificam anumite aspecte. Intai, cum se transmite virusul. Singura modalitate de transmitere a viruslui este prin picaturile lui Flugge. Adica picaturile pe care noi le expulzam atunci cand stranutam sau tusim. Ele au o dimensiune mai mare de 5 microni, iar o singura picatura poate contine cateva milioane de particule virale.

Atunci cand tusim, picaturile au o traiectorie curba si pot ateriza la 1-2 metri de noi. Daca este o persoana neinfectata care se afla pe acea traiectorie, picaturile pot patrunde prin mucoasele corpului (fie direct, fie indirect prin atingere) si persoana neinfectata sa devina infectata. La fel se intampla si cu suprafetele. Picaturile pot ajunge pe maini sau pe haine si de acolo pe alte suprafete unde virusul poate supravietui relativ mult (ore – zile, in functie de suprafata) si poate fi preluat de alte persoane.

Dar cum putem sa ne infectam din aerul respirat? Singurul mod prin care ne-am putea infecta din aerul respirat este prin aerosoli. Aerosolii apar atunci cand aerul este foarte uscat, iar picaturile se micsoreaza la mai putin de 5 microni. Atunci ele pot parcurge distante mai mari de 2 metri. Acesti aerosoli se formeaza in mod normal in special in spatii mici, inchise, neaerisite, unde sunt adunate foarte multe persoane. In spatiile deschise, riscul de a te infecta daca pastrezi distanta recomandata de 2 metri fata de alte persoane (care poarta masca) este minim, daca nu atingi alte suprafete infectate. De aceea este extrem de important sa intelegem si sa efectuam masurile de igiena propuse pentru a ne proteja pe noi si pe ceilalti de infectarea cu acest virus si de a limita raspandirea pandemiei.

Bibliografie

Neal Naito M.D. – Gargling for Coronavirus? What Science Can Tell Us – The New York Times, 29 martie 2020

Zaria Gorvett – No, drinking water doesn’t kill coronavirus – BBC Future, 20 Martie 2020

Prof. Kim Woo-Joo – You Need To Listen To This Leading COVID-19 Expert From South Korea (Asian Boss, YouTube, 27 martie 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button