Cred sau Știu?

Mituri despre durerile de spate

O societate de fizioterapie din Marea Britanie a publicat o listă de 4 mituri și concepții greșite despre durerile de spate, care produc uneori o teamă nefondată, influențând astfel comportamentul persoanelor cu dureri de spate.
Cu toții știm că cea mai bună metodă de a combate durerea de spate este prin mișcare, iar dacă teama oprește mișcarea, recuperarea poate fi afectată sau chiar anulată.

Haideți să vedem ce mituri propune CSP pentru a fi demontate:

”Mișcarea va înrăutăți durerea mea de spate”

Am depășit de mult perioada în care odihna totală la pat a fost recomandată, dar încă a rămas o frică de sucit, îndoit și mișcat în general.

Această teamă e de înțeles. Poate fi dureroasă, dar este esențial să ne punem corpul în mișcare.
Evident, vorbim aici de un proces de recuperare, iar acesta trebuie făcut treptat și evitate pe cât se poate perioadele lungi de inactivitate.

„Ar trebui să evit exercițiile fizice – mai ales mersul la sală”

Dacă în mod normal nu sunteți adeptul mersului la sală sau ridicatului de greutăți, nu o să vă sugerăm să vă luați echipamentul și să plecați în trombă către sala de fitness unde să vă jucați cu haltere de 100 kg.

Totuși, durerea de spate nu trebuie să te împiedice să oprești exercițiile sau activitățile fizice care îți fac plăcere să practici. Nici un exercițiu specific nu a fost dovedit de a fi mai bun sau mai rău decât celălalt. Fă tipurile de exerciții pe care le poți tolera și îți plac!

Exercițiul este acum acceptat ca cea mai bună metodă de a trata durerea de spate, iar acesta include uneori și ridicarea unor greutăți – acolo unde este necesar și recomandat.
Ca și cu oricare lucru, trebuie să crești treptat toleranța și încrederea și să înlături teama.

„O investigație imagistică îmi va arăta exact ce s-a întâmplat”

Tehnologia nu deține întotdeauna toate răspunsurile. Nu ne poate spune cu certitudine de ce o persoană are durerile pe care le are. Asta nu înseamnă că ele sunt irelevante. În unele cazuri, o investigație imagistică de tipul radiografiei sau RMN-ului va fi necesară.

Dar de multe ori, o simplă durere de spate nu va arăta nimic pe imagini. Iar ce-i mai rău, cercetătorii spun că doar văzând rezultatele unor explorări imagistice poate să facă mai mult rău decât bine persoanelor deja suferinde.
Chiar și persoanele fără dureri de spate pot vedea unele modificări ale coloanei vertebrale pe o simplă radiografie. Dar dacă deja ai dureri și mai vezi și rezultatele imaginilor, te vei bloca și se va instala teama de a faca orice tip de recuperare menționat mai devreme.

Asta nu înseamnă că trebuie să refuzați investigațiile atunci când un medic le recomandă, după ce v-a consultat în prealabil. De multe ori, persoanele cu dureri de coloană vertebrală se prezintă la centre de investigații fără recomandarea unui medic sau a unui specialist.

„Durere = deteriorare”

De obicei aceasta este viziunea deja întipărită în mințile noastre. Dar ultimele cercetări au condus la o înțelegere mai profundă asupra a ce anume cauzează durerea și cum să fie ea tratată.

Trebuie totdeauna urmărită o abordare holistică a medicilor pentru a ajuta pacienții să înțeleagă de ce au dureri.
Așa cum există motive fizice ale durerii, tot la fel pot exista factori psihologici sau sociali implicați, factori care trebuie totdeauna identificați și abordați.

Cheia este să depășim teama pentru a nu înrăutăți situația.
Desigur, aceste sfaturi au o natură generală și nu pot fi aplicate tuturor celor care suferă de dureri ale coloanei vertebrale. Persoanele care prezintă dureri mai mult de 6 săptămâni trebuie să consulte neaparat un medic sau un fizioterapeut.

Dar dacă începem să înlăturăm încetul cu încetul aceste mituri, putem să stabilim noi căi de a rezolva această maladie care afectează milioane de oameni în fiecare zi.
Surse: csp.org.uk; bbc.com.

Back to top button