Prevenția bolilor cardiovasculare funcționează în ciuda factorilor genetici nefavorabili
Bolile cardiovasculare sunt la loc de cinste pe podiumul celor mai frecvente cauze de deces ale românilor. Da, sună morbid, dar aceasta e realitatea. Din fericire, putem să o evităm.
Statul cheltuie sume enorme în fiecare an pentru a combate consecințele nefaste ale bolilor cardiovasculare. Chiar dacă factorii genetici par să aibă un impact puternic asupra riscului de a dezvolta astfel de boli și părem neputincioși în fața lor, ultimele cercetări ne oferă o fărâmă de speranță.
Încă din 1930 se recunoaște faptul că bolile cardiovasculare se moștenesc. Am reușit să identificăm acele gene specifice care determină boala coronariană. Aceste gene au un efect cumulativ – adică cei care au mai multe ”gene defecte” au un risc mai mare. Din această cauză se folosesc excesiv statinele, sau medicamentele care scad colesterolul, pentru că multora le e lene să modifice puțin regimul alimentar sau să se miște mai mult și le e mai ușor să bea câte o pastilă în fiecare zi doar pentru simplul motiv că ”Am moștenit-o! Nu am ce face!”. Într-adevăr, statinele sunt utile în cazurile în care nivelul colesterolului pune în pericol viața pacientului, iar dieta și exercițiul fizic nu pot scădea acel nivel într-un timp scurt. Statinele nu sunt o soluție pe termen lung.
Cercetătorii au cules date din 4 studii prospective importante din 1987 până în prezent, care au urmărit mii de oameni și relația dintre factorii de risc și bolile cardiovasculare. Chiar dacă acele gene specifice nu au fost încă descoperite la începutul perioadei de studiu, au existat modalități de a permite cercetătorilor să evalueze riscul chiar decenii mai târziu (științific, s-au folosit mai mult de 50 de polimorfisme uninucleotidice diferite pentru a crea un scor de risc pentru fiecare participant).
De asemenea, studiul a urmărit și efectul stilului de viață asupra rezultatelor testelor. Stilul de viață (în cadrul studiului) se referă la:
- A nu fi fumător în prezent
- A nu fi obez (IMC mai puțin de 30)
- Activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână
- Un regim alimentar sănătos , adică respectând cel puțin jumătate din următoarele recomandări:
- consumarea mai multor fructe, semințe, legume, cereale integrale, pește și lactate
- consumarea mai puțin a cerealelor rafinate, cărnii procesate, cărnii roșii neprocesate, băuturilor răcoritoare cu îndulcitori, grăsimilor si sării.
Fiecare dintre cei 4 factori au fost asociați cu o scădere a riscului problemelor cardiovasculare. Asta e o veste bună! Respectând oricare din cele patru recomandări poate face diferența! Și aici există un efect cumulativ.
Cercetătorii au împărțit participanții în 3 grupuri:
- Favorabil – 3 din 4 factori ai stilului de viață
- Intermediar – 2 din 4
- Nefavorabil – 1/0 din 4
Rezultatele spun că persoanele din grupul ”nefavorabil” au un risc cu 70-120% mai mare decât al celor din grupul „favorabil”. Chiar mai important decât atât, s-a observat o reducere a evenimentelor cardio-vasculare pentru fiecare nivel al riscului genetic.
10.7% din persoanele cu risc foarte genetic foarte ridicat se puteau aștepta la un eveniment coronarian dacă urmau un stil de viață nefavorabil, comparativ cu 5.1% dacă optau pentru cel favorabil.
La cei cu risc genetic scăzut, rata a fost de 5.8% pentru stilul de viață nefavorabil, iar pentru cel favorabil de 3.1%.
Ce putem învăța din aceste rezultate?
- factorii genetici nu joacă un rol decisiv în sănătatea noastră
- anumite schimbări în stilul de viață poate să reducă riscurile ”impuse” de ADN-ul nostru, nu numai pentru bolile cardiovasculare.
Hai să recunoaștem: schimbările pe care trebuie să le facem în stilul nostru de viață nu sunt chiar atât de imposibile. Renunțarea la fumat e pe departe cel mai greu de îndeplinit. Scăderea IMC-ului sub pragul de 30, să faci o activitate fizică pe săptămână și să respecți unele reguli de alimentație sunt ținte pe care oricine le poate atinge cu sau fără ajutor specializat.
Acest articol a fost adaptat după episodul HCT – Heart Disease Prevention Works, Even If You Have Bum Genes