Revine pandemia de COVID-19? Numărul cazurilor a crescut vertiginos în ultimele zile!
De la sub 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, în urmă cu două luni, România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută, ceea ce înseamnă o creștere de peste 25 de ori. În America, autoritățile sanitare au anunțat că vor relua distribuirea de teste Covid gratuite, pentru a nu scăpa de sub control infectările.
Ne întoarcem în pandemie? Abia a fost declarată închisă în urmă cu câteva luni, când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că virusul SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală. Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov și membră a Societății Române de Microbiologie, arată că evoluția este normală și că am ajuns în faza în care ne-am adaptat atât noi, cât și virusul. Totuși, regulile învățate în pandemie – igienă, aerisire, mască – nu trebuie neglijate atunci când e nevoie, informează digi24.ro.
Ministerul Sănătății nu mai raportează zilnic cazurile noi de Covid, cum se întâmpla în timpul pandemiei, ci face raportări săptămânale. Urmărind evoluția raportărilor pe ultimele două luni, se observă o creștere exponențială a îmbolnăvirilor de Covid-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la jumătatea lunii iulie, la peste 11.000 de cazuri noi pe săptămână, la jumătatea lunii septembrie. Creșterea reprezintă o multiplicare de 25 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.
Raportările din ultimele săptămâni
- 17-23 iulie: 517 cazuri noi – 3 decese
- 24-30 iulie: 595 cazuri noi – 4 decese
- 31 iulie – 6 august: 906 cazuri noi – 6 decese
- 7-13 august – 1.054 cazuri noi – 3 decese
- 14-20 august: 1.894 cazuri noi – 4 decese
- 21-27 august: 3.326 cazuri noi – 4 decese
- 28 august – 3 septembrie: 4.772 cazuri noi – 12 decese
- 4-10 septembrie: 7.171 cazuri noi – 14 decese
- 11-17 septembrie: 11.226 cazuri noi – 18 decese
„Virusul se adaptează, omul se adaptează”
Sandra Alexiu a mai spus că, deși numărul de cazuri de Covid este în creștere, formele de boală nu sunt grave și a explicat acest lucru prin adaptarea și a noastră, și a virusului.
„Nu par a fi (forme) grave. Evoluția lor arată foarte clar că s-a mers în felul în care se merge pentru fiecare tip de virus care apare nou. La început apar forme grave – gazdele (oamenii) sunt mai puțin obișnuite cu un virus nou, se luptă, dar nu toată lumea câștigă această luptă și apar multe victime. Pe măsură ce trece timpul, virusul se adaptează, omul se adaptează. Omul produce anticorpi, încep să apară mijloace de apărare, încep să apară vaccinuri. Pe de altă parte, virusul suferă mutații, începe să se adapteze astfel încât să rămână în mediu.
Ca să rămână în mediu, nu poți să-ți omori toate gazdele, trebuie să rămână niște gazde care să se înmulțească. Și atunci el devine mai contagios, ca să ajungă la mai mulți recipienți, la mai multe gazde, însă nu mai este atât de virulent, îi scade gravitatea, astfel încât gazda să nu mai moară, ci doar să fie zona unde să se poată înmulți. De-asta am ajuns azi să vorbim de foarte multe cazuri de Covid, dar de foarte puține cazuri grave”, a afirmat medicul.
Nu uitați de regulile de bază: igienă, protejare, vaccinare!