Sănătatea psihică a copiilor, în atenţia psihologilor!
În ultimii ani, părinţii au început să fie preocupaţi nu doar de sănătatea fizică a copilului, ci şi de sănătatea psihică. Astfel, dezvoltarea personală a minorilor a devenit un punct de interes pentru părinţi şi pentru psihologi.
,,Copiii de astăzi sunt adulții de mâine. Este important ca părinte să crești un viitor adult sănătos din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și psihic, fiind astfel capabil să înfrunte dificultățile apărute în diferite circumstanțe și să folosească experiențele vieții pentru a da sens existenței proprii, rafinându-și astfel modul de a percepe lucrurile, calitatea vieții sale crescând considerabil”, a precizat psihologul Mădălina Nistor, citat de adevarul.ro.
Conform psihologilor, în dezvoltarea unui copil joacă un rol important mediul în care acesta creşte. Astfel, dezvoltarea personală este un proces de durată care este de preferat să se extindă pe tot parcursul vieții, începând încă din primii ani de viață, fiind influențată de părinți, profesori, grupuri de apartenență și de mediu.
„Despre dezvoltarea personală se poate spune faptul că este un pion primordial în personalitatea copilului, în modul de comunicare, în adaptare facilă la diferite situații de viață. Nu putem să nu discutăm despre beneficiile dezvoltării personale referindu-ne în primul rând la rezultatele studiilor ce arată că unu din patru copii prezintă o formă de anxietate, cât și la impulsivitatea pe care micuții o au în prezent, la modul în care își manifesta emoțiile care le afectează viața, modul în care își petrec timpul liber sau cum se comporta la școală. Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care le întâmpină din prisma faptului ca nu cunosc modalități eficiente de gestionare a propriilor emoții”, adaugă psihologul ieşean.