Sarcina și sănătatea ta mintală
Sarcina și statutul de proaspăt părinte reprezintă o perioadă de schimbări uriașe. Dacă vă simțiți tristă, deprimată, îngrijorată sau neliniștită de mai mult de două săptămâni, este bine să vorbiți cu cineva despre cum vă simțiți. Combinația de schimbări fizice, sociale și emoționale din timpul sarcinii poate duce, pentru unii, la probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Problemele de sănătate mintală sunt tratabile și, cu sprijinul potrivit, majoritatea oamenilor își vor reveni.

Aflarea faptului că sunteți însărcinată poate fi un moment foarte interesant. Dar vă poate face, de asemenea, să vă simțiți inconfortabil, indispus și îngrijorat și să vă întrebați cum veți face față. Iar acest lucru nu se oprește atunci când vine copilul. Pentru unele mame este ușor să se adapteze la viața cu un nou copil, dar pentru altele nu.
Sarcina și noua maternitate sunt pline de emoții – unele bune și altele mai puțin bune. Nu uitați că există o mulțime de locuri unde puteți găsi ajutor.
Sarcina, schimbările și sănătatea mintală
Sarcina vă schimbă corpul în tot felul de moduri. Grețurile de dimineață, durerile de spate, durerile de cap, crampele la picioare, varicele, mâncărimile, constipația, hemoroizii, indigestia și secrețiile vaginale sunt câteva dintre realitățile sarcinii. Și, nu este surprinzător, acestea pot afecta modul în care vă simțiți în legătură cu faptul că sunteți însărcinată.
Pentru unele persoane, există îngrijorarea a ceea ce le așteaptă. Poate că nu v-ați planificat sarcina. Poate că ești îngrijorată de modul în care un nou copil îți va afecta relația. Sau poate că ești îngrijorată de naștere.
Toate acestea sunt îngrijorări comune și este posibil să simți unele sau toate aceste lucruri în timpul sarcinii. Dar dacă aceste sentimente de tristețe, îngrijorare sau anxietate încep să vă afecteze viața, poate fi vorba de ceva mai grav, cum ar fi depresia perinatală sau anxietatea. Potrivit PANDA (Perinatal Anxiety and Depression Australia), până la una din zece femei suferă de depresie în timpul sarcinii.
Dacă aveți o afecțiune mintală preexistentă sau trecută și sunteți însărcinată, vestea bună este că, cu sprijin și tratament, aveți șanse să aveți o sarcină și un copil sănătos. Cel mai important lucru este să vorbiți despre asta – spuneți-i furnizorului de servicii medicale care vă gestionează sarcina despre starea dumneavoastră de sănătate mintală. Și spuneți-i furnizorului dumneavoastră de servicii de sănătate mintală că sunteți însărcinată. Împreună, ei vă pot ajuta să vă gestionați sarcina și sănătatea mentală.
Sănătatea mintală după naștere
A avea un copil este un moment foarte emoționant. Este posibil să vă simțiți dureroasă după naștere, să nu dormiți suficient, să fiți copleșită de noul dumneavoastră copil și să vă faceți griji cu privire la faptul că veți fi o mamă bună. A fi mamă este o muncă grea! S-ar putea să aveți așteptări nerealiste de la noua maternitate. Și s-ar putea să vă fie greu să nu aveți prea mult timp pentru dumneavoastră.
Este posibil să fi auzit despre baby blues. Până la 80 la sută dintre femei se simt plângăcioase, iritabile, prea sensibile, capricioase sau copleșite după naștere (adesea între a treia și a zecea zi după naștere).
De multe ori, schimbările la nivelul hormonilor sunt de vină, iar aceste sentimente trec de obicei în câteva zile. De obicei, nu aveți nevoie de niciun tratament, ci doar de sprijin și înțelegere. Dar, dacă aceste simptome continuă dincolo de primele zile, poate fi un semn de ceva mai grav, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Depresia postnatală poate apărea între o lună și până la un an după ce o femeie dă naștere unui copil. Depresia postnatală este o afecțiune mentală frecventă, afectând până la una din șapte femei care nasc în Australia.
Nu doar proaspetele mămici sau viitoarele mămici se pot simți anxioase și neliniștite. Primirea unui nou membru al familiei poate fi, de asemenea, un moment complicat pentru tați și parteneri, care își pot face griji cu privire la faptul că pot fi un bun partener și părinte, la modul în care un copil le va afecta stilul de viață sau la modul în care vor face față responsabilităților suplimentare.
Simptomele depresiei și anxietății perinatale
Dacă vă faceți griji cu privire la modul în care vă simțiți dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră, iată câteva semne și simptome la care trebuie să fiți atenți:
- atacuri de panică – o inimă care bate cu putere, palpitații, dificultăți de respirație, tremurături sau senzația de
- „detașare” fizică de mediul înconjurător
- îngrijorare persistentă, generalizată, adesea concentrată pe probleme de sănătate
- comportament obsesiv sau compulsiv
- schimbări bruște de dispoziție
- senzație de tristețe, depresie sau plâns fără un motiv evident
- interes scăzut sau inexistent față de lucrurile care vă aduc bucurie (cum ar fi timpul petrecut cu prietenii,
- exercițiile fizice, mâncatul sau relația cu partenerul)
- nervozitate sau nervozitate
- senzație de oboseală permanentă
- imposibilitatea de a dormi
- pierderea interesului pentru sex sau intimitate
- teama de a fi singur cu copilul dumneavoastră
- gânduri intruzive de a vă face rău dvs. sau copilului dvs.
- ceață cerebrală sau dificultăți în a vă concentra, a vă concentra sau a vă aminti lucruri
- implicarea în comportamente de risc (cum ar fi consumul de droguri).
Bărbații pot fi mai predispuși să experimenteze simptome precum frustrarea sau iritabilitatea, furia crescută și conflictele cu ceilalți sau consumul crescut de alcool și droguri.
Dacă aceste simptome durează mai mult de două săptămâni, este timpul să cereți ajutor. Cu cât vă veți consulta mai repede cu cineva, cu atât mai repede veți începe să vă simțiți mai bine.