Sezonul căpușelor: cum să ne ferim de mușcătura de căpușă!
În sezonul călduros, un inamic periculos stă ascuns în iarbă. Indiferent că vorbim de parcurile din orașe, de spațiile verzi sau de pădurile patriei, căpușa se regăsește peste tot. Capușele sunt insecte parazite. Majoritatea se agață de tegumentele mamiferelor (sau se ascund în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Însă ele pot ajunge și pe pielea oamenilor, în special a copiilor care se joacă în iarbă. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii și păienjenii. Căpușele tinere au 6 picioare, cele mature au 8 picioare. Sunt de dimensiuni foarte mici, dar pot fi văzute cu ochiul liber.
Căpușele nu sar și nu zboară. Se agață de capătul firului de iarbă/frunză și apoi trec pe om/animal. Muşcătura unei căpuşe NU doare. Este dificil de observat când ne muşcă. Căpușa poate să rămână atașată de piele până la 10 zile.
Sezonul căpușelor
O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină aparișia unor probleme grave de sănătate. Însă există și căpușe care pot transmite boala Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalită. Din aceste motive trebuie să fim foarte atenți când alegem să petrecem mai mult timp în natură. Mușcătura de căpușă poate fi comparată cu o mușcătură de țânțar. Zona mușcată se poate umfla, se poate înroși și, dacă nu sunt probleme, trece în câteva zile.
Simtome frecvente la mușcătura de căpușă
Căpușele pot provoca reacții alergice, umflături vizibile, paralizie locală, senzație de arsură și se poate ajunge până la dificultăți respiratorii și chiar boli grave. În ceea ce privește simptomele, cele mai comune sunt:
- durere sau umflătură la locul mușcăturii;
- erupție cutanată;
- senzație de arsură la locul mușcăturii;
- vezicule;
- dificultăți de respirație, dacă apare o alergie severă.
Printre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă se numără:
- Boala Lyme;
- Babesioza (frecvent la animale, foarte rar la om);
- Anaplasmoza;
- Encefalita de căpușă;
- Ehrlichioza;
- Boala cu virus Powassan;
- Boala Borrelia miyamotoi;
- Boala Borrelia mayonii;
- Febra hemoragică de Crimeea-Congo.
Primul ajutor în cazul unei mușcături de căpușă
Atunci când observați o căpușă, care deja a apucat să muște / să intre în piele, trebuie să acționați cât mai repede, dar mare atenție la intervenție. Căpușa trebuie scoasă întreagă, inclusiv capul din zona afectată. Purtând mănuși, prindeți căpușa cu o pensetă curată cât mai aproape de piele pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale din zona mușcată. Dacă rămân unele bucăți, nu încercați să le îndepărtați pentru că organismul le va expulza în mod natural.
Trageți căpușa direct afară ușor și constant fără să răsuciți. Apoi, curățați și dezinfectați zona, folosind apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii aplicați alcool sanitar. Nu folosiți metode populare (cum ar fi: gaz, lac de unchii, chibrit sau brichetă) pentru că riscați să faceți mai rău, provocând căpușa să intre mai adânc în piele și să favorizeze transmitarea unei boli. În cazul mușcăturii de o căpușă, chiar dacă aceasta a fost scoasă, persoana trebuie să se prezinte la medic pentru investigații suplimentare. De obicei, aceste investigații includ analize prin prelevarea de probe de sânge.
În urma analizelor de sânge și a examenului clinic, medicul va stabili un tratament dacă acesta este necesar. Tratamentul se prescrie în funcție de diagnostic și poate să includă administrarea de antibiotice sau alte medicamente.
Cum să ne ferim de mușcătura de căpușă
Pentru a preveni mușcătura de căpușe trebuie să luați anumite măsuri de protecție. De preferat ar fi să evitați zonele împădurite și cu multă verdeață. Însă sezonul cald este recunoscut pentru contopirea cu natura, când tot mai mulți oameni aleg să călătorească în natură, să se bucure de vremea frumoasă. Deci soluția nu e musai să evitați zonele cu căpușă, dar puteți să luați anumite măsuri speciale:
- Purteați haine și încălțări care să acopere o suprafață cât mai mare de piele;
- Folosiți spray-uri anti-insecte pentru piele;
- Verifică toate persoanele care au fost în natură, mai ales copiii și animalele;
- Faceți un duș după ce reveniți acasă.
Dacă stați la casă, este indicat să tundeți iarba cât mai scurtă și să folosiți substanțe pentru combaterea dăunătorilor.