TOP 10 alimente bogate în Vitamina C
Vitamina C este un nutrient esențial necesar pentru imunitatea organismului, dar și pentru tonifierea pielii, pentru sănătatea vaselor de sânge și a oaselor. Vitamina C ajută, de asemenea, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidaativ, dar și la protecția împotriva anumitor boli. Din aceste motive, se recomandă consumul de alimente bogate în Vitamina C și, dacă e cazul, chiar administrarea de suplimente pe bază de Vitamina C.
Vitamina C
Vitamina C ajută la creșterea și funcționarea diferitelor părți și organe ale corpului. Ajută corpul să producă compuși (colagen, L-carnitină și neurotransmițători) importanți pentru nervi, inima, creier, mușchi.
Când vorbim de Vitamina C, gândul ne fage la citrice și fructe exotice cum ar fi papaya, portocale, lămâi, însă puțini știu că cele mai mari cantități de Vitamina C se regăsesc în legume. Alimentele bogate în vitamina C includ guave, ardei gras, kiwi, căpșuni, portocale, papaya, broccoli, roșii, mazăre. Omul are nevoie zilnic de cel puțin 90 mg de Vitamina C.
Alimente bogate în Vitamina C
Mai jos este o listă cu alimente bogate în vitamina C, clasificate după cantitatea de Vitamina C la 100g.
– Guave – 228mg / 100g (254% din doza zilnică recomandată)
– Ardei Gras – 128mg / 100g (124% din doza zilnică recomandată)
– Kiwi – 93mg / 100g (103% din doza zilnică recomandată)
– Brocoli – 89mg / 100g (99% din doza zilnică recomandată)
– Papaya – 61mg / 100g (68% din doza zilnică recomandată)
– Mazărea verde – 60mg / 100g (67% din doza zilnică recomandată)
– Căpșune – 59mg / 100g (65% din doza zilnică recomandată)
– Portocale – 53mg / 100g (59% din doza zilnică recomandată)
– Roșii – 23mg / 100g (25% din doza zilnică recomandată)
– Kale – 18mg / 100g (20% din doza zilnică recomandată)
Beneficiile pentru sănătate asociate cu Vitamina C
Vindecarea rănilor: Vitamina C este necesară pentru biosinteza colagenului, o proteină care este o parte esențială a țesutului conjunctiv. Din acest motiv, vitamina C joacă un rol important în vindecarea rănilor.
Funcția imunitară: Vitamina C contribuie la apărarea imună împotriva bolilor și infecțiilor, ajutând la formarea mai multor globule albe. Deficitul de vitamina C afectează sistemul imunitar și crește riscul de a face infecții. Nu vă vindecă de răceală, dar vă poate ajuta la prevenirea infectării.
Întreținerea oaselor, dinților și cartilajului: Vitamina C ajută la repararea și menținerea sănătoasă a oaselor, dinților și cartilajelor. Vitamina C ar putea reduce, de asemenea, riscul de pierdere a cartilajului la persoanele cu osteoartrita.