Știri

UE a publicat o listă cu peste 300 de medicamente și vaccinuri critice

Comisia Europeană a publicat prima sa listă de medicamente critice, ca parte a unei revizuiri mai ample a legilor care guvernează industria farmaceutică de 136 de miliarde de euro (148 de miliarde de dolari), menită să evite penuria de medicamente.

Este cea mai mare schimbare a legislației medicale existente din ultimii 20 de ani. Legea urmărește să asigure că toți europenii au acces atât la tratamente noi inovatoare, cât și la medicamente generice și să pună capăt divergențelor uriașe de acces și prețuri între țări.

Includerea pe listă nu este un indiciu că un medicament nu va fi disponibil în viitorul apropiat. Mai degrabă indică importanţa vitală a evitării penuriilor pentru medicamentele respective„, a explicat Comisia.ț

Pe lista Agenţiei Europene pentru Medicamente figurează medicamente esenţiale generice, de la antibiotice simple cum ar fi amoxicilina, analgezice ca morfina sau insulina pentru tratamentul diabetului. Apar şi unele vaccinuri – printre altele, împotriva rujeolei, hepatitei B sau tetanosului.

Lista Uniunii este întocmită pe faze, iar publicarea primei versiuni a listei Uniunii marchează încheierea primei faze. În 2024 revizuirea va continua şi se va extinde la alte medicamente autorizate în UE care nu au fost deocamdată incluse în prima versiune„, a precizat CE.

Multe state membre sunt dornice să vadă o Lege privind medicamentele critice, similară Legii privind mineralele critice, pentru a crea lanțuri de aprovizionare mai rezistente și pentru a evita dependența excesivă de țări precum China și India care produc cele mai multe medicamente generice și echipamente de bază.

În octombrie, Comisia a lansat câteva măsuri pe termen scurt pentru a preveni penuria de medicamente în această iarnă și în următoarea perioadă, în timp ce noile norme farmaceutice sunt discutate.

Noua lege propusă include măsuri care ar reduce durata exclusivității de bază, pe care o obțin producătorii de medicamente înainte ca medicamentele generice să poată intra pe piață, la opt de la 10 ani. Directorii europeni din sectorul farmaceutic au avertizat în mod repetat că această măsură ar avea efecte inverse și ar accelera o tendință de scădere a inovației medicale în UE.

Lista medicamentelor critice!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button