Un copil de 4 ani a ajuns la urgențe din cauza unui tratament naturopat
Viața unui băiețel de 4 ani a fost pusă în pericol de un set de tratamente medicale alternative pentru autism, prescrise de un naturopat.
Printre cele 12 tipuri de tratamente primite se numără și vitamina D, lapte de cămilă, argint și săruri de baie Epsom.
Copilul a ajuns în secția de urgențe a Spitalului Newham din estul Londrei după ce a slăbit 3 kg în 3 săptămâni și a dezvoltat o stare toxică datorită excesului de vitamină D (hipervitaminoză), care duce la nivele crescute de calciu în sânge, afecțiune potențial fatală dacă nu se intervine la timp.
Deseori, părinții cred că aceste suplimente sunt naturale, sigure și nu dau efecte adverse. Dar acest lucru se dovedește a nu fi adevărat în multe cazuri, cum putem vedea în cazul de față.
Băiatul s-a recuperat complet după 2 săptămâni, după ce a fost hiperhidratat și i-au fost administrate medicamente care reduc nivelul de calciu din sânge, raportează BBC.
Societatea Națională a Autismului spune că este crucial ca doctorii să vorbească despre riscurile terapiilor alternative.
Ce sunt terapiile complementare sau alternative?
Terapiile alternative și complementare (CAMs – Complementary and alternative medicines) sunt tratamente care nu fac parte din medicina convențională.
Atunci când acest tip de tratamente se asociază medicinei convenționale, se numește complementară. Atunci când este folosită în locul acesteia, o numim alternativă.
Exemple: homeopatia, acupunctura, osteopatia, chiropractica și medicina naturistă (bazată pe plante).
Unele dintre acestea sunt dovedite a fi utile doar pentru un număr limitat de afecțiuni.
Îmbunătățirile simțite de unele persoane care folosesc terapiile alternative pot fi datorate în mare parte efectului placebo.
Principalul motiv pentru care tratamentele naturiste, homeopatia și alte terapii alternative și complementare sunt evitate de medici este datorită faptului că acestea nu sunt reglementate, adică nu sunt testate, urmărite în același fel cu tratamentele folosite în medicina convențională.
De ce sunt totuși atât de populare?
Părinții care au copii suferinzi de boli cronice, cum ar fi tulburările din Spectrul Autist, sau declarate incurabile de medici caută soluții în altă parte. Medicina alternativă promite adeseori imposibilul, iar părinții caută orice fărâmă de speranță pentru copiii lor.
Cazul copilului de 4 ani cu autism descris mai sus a fost publicat în British Medical Journal Case Reports, iar autorii – Dr. Catriona Boyd și Dr. Abdul Moodambali – declară:
Atunci când terapiile alternative sugerează că pot vindeca incurabilul, părinții au speranță – care de multe ori este o speranță falsă
Autorii mai recomandă, de asemenea, ca ”recoltarea” de informații privind folosirea de tratamente alternative să devină o rutină în anamneza tuturor pacienților.
Lipsa reglementării
Chiar dacă ”familiile pot raporta beneficii după folosirea tratamentelor naturiste”, există totuși o problemă cu reglementarea lor.
Vom discuta mai multe despre reglementarea produselor naturiste, cercetarea lor și de ce nu sunt folosite de medici în locul medicamentelor într-un articol viitor.
Jane Harris, directorul afacerilor externe la Societatea Națională a Autismului spune că acest caz arată ”cât de disperată și dificilă poate deveni viața familiilor afectate de autism, în mod special cu puțin timp înainte și după primirea diagnosticului.”
Mulți dintre noi știu destul de puține despre autism până nu e afectat cineva apropiat, iar atunci poate fi destul de greu pentru familiile afectate să găsească informații de încredere despre autism.
Aceasta lasă multe familii vulnerabile și disperate, iar multe dintre ele se vor orienta spre terapii nedovedite și potențial dăunătoare.
Este crucial ca doctorii și alți profesioniști din domeniul sănătății să ia în serios îngrijorările acestor familii și să fie în stare să le explice potențialul risc al terapiilor alternative, chiar și atunci când acestea pot părea inofensive.