Boli și afecțiuni

Vaccinul antigripal: beneficii și cum funcționează!

În fiecare an, milioane de români sunt infectați cu virusul gripal. Odată cu începerea școlii, cei mici încep să se confrunte cu viroze respiratorii, răceli și chiar gripă. Însă nu doar ei sunt predispuși la infecția cu virusul gripal, ci și adulții.

Despre virusurile gripale

Deși există 4 tipuri de virusuri Influenza (A, B, C și D), numai primele două ridică provocări de sănătate publică și sunt responsabile pentru sezoanele anuale de gripă. Virusul Influenza C poate genera simptome ușoare, dar nu este capabil să cauzeze epidemii, iar virusul Influenza D infectează în mare parte bovinele, iar până în prezent nu s-a înregistrat nicio infectare umană, informează raportuldegarda.ro.

Virusurile Influenza A și B

Virusurile Influenza A se împart la rândul lor în subtipuri, în funcție de proteinele de pe suprafața lor: hemaglutinină (H) și neuraminidază (N), existând 18 subtipuri H și 11 subtipuri N. Cele mai des întâlnite subtipuri în circulație sunt A(H1N1) și A(H3N2). Virusurile Influenza A(H1N1) sunt asociate pandemiei de gripă din 2009 și se află în circulație încă de atunci datorită modificărilor genetice suferite și modificărilor proprietăților antigenice.

Virusurile Influenza B nu se împart în subtipuri, însă se clasifică în familii de virusuri: B/Yamagata și B/Victoria. Spre deosebire de cele două subtipuri virale descrise anterior, virusurile Influenza B suferă modificări genetice și antigenice mai rar.

Simptome

Gripa este o boală respiratorie cauzată de infecția cu virusul gripal. Este foarte contagioasă, ceea ce înseamnă că se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Simptomele gripei pot varia de la ușoare la severe. La unii oameni, gripa provoacă simptome incomode precum febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare. Iar în alte cazuri, efectele sunt mult mai grave și uneori chiar pun viața în pericol.

Simptomele gripei la adulți:

  • febră
  • stare generală de rău, oboseală
  • dureri de cap (cefalee)
  • dureri musculare (mialgie)
  • dureri în gât (disfagie)
  • secreții nazale (rinoree) sau nas înfundat
  • frisoane
  • tuse

Simptomele gripei la copii:

  • febră
  • stare generală de rău, oboseală
  • stare de iritabilitate
  • dureri abdominale
  • scaune diareice
  • vărsături
  • dureri musculare (mialgie)
  • dureri în gât (disfagie)
  • secreții nazale (rinoree) sau nas înfundat
  • frisoane
  • tuse

Cum se tratează gripa

Infecția cu virusul gripă este deosebit de periculoasă pentru cei cu risc de complicații, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii foarte mici și cei cu afecțiuni cronice de sănătate. Cu toate acestea, poate provoca simptome severe și chiar punând viața în pericol la oricine, de orice vârstă.

Tratamentul antigripal se administrează pe baza simptomelor, fiind recomandate: hidratarea, odihna, medicamente antitermice și antialgice, decongestionante nazale și antitusive. Alte opțiuni de tratament pentru gripă sunt antiviralele, însă acestea se iau numai la recomandarea medicului, imediat după debutul simptomelor (1-2 zile). Luate în primele zile de la apariția simptomelor, antiviralele pot fi eficiente și pot scurta durata simptomelor. De asemenea pot scădea riscul apariției complicațiilor în rândul pacienților vulnerabili.

Pentru a preveni situațiile grave, se recomandă vaccinarea împotriva virusurilor gripale. În funcție de vârstă medicul de familie vă recomandă ce vaccin să administrați.

Cum funcționează vaccinul antigripal

Ca și alte vaccinuri, vaccinul antigripal folosește antigene gripale, molecule speciale care determină organismul să producă anticorpi care sunt special conceputi pentru a lupta împotriva infecției gripale. Fiecare virus și bacterie conține antigene unice. Odată ce corpul produce anticorpi pentru a lupta împotriva antigenilor gripei, sistemul imunitar este antrenat să recunoască germenii gripei de îndată ce intră în organism. Apoi, își intensifică producția de anticorpi împotriva gripei, astfel încât să poată preveni infecția.

Beneficiile vaccinului antigripal

Cel mai evident beneficiu al unui vaccin antigripal este de a preveni infectarea cu gripa. Dar un vaccin antigripal ajută și la prevenirea răspândirii bolii la alte persoane. De menționat că, odată ce ai virusul gripal, poate dura câteva zile înainte ca simptomele să apară. În acest timp, puteți răspândi infecția altora, inclusiv membrilor familiei și persoanelor cu risc crescut de complicații și deces.

Vaccinurile anuale împotriva gripei oferă beneficii semnificative celor cu risc de complicații ale gripei. Persoanele cu astm bronșic, BPOC sau boli de inimă, de exemplu, au mai multe șanse de a se îmbolnăvi grav, ceea ce ar putea duce la spitalizare sau chiar la deces. Persoanelor însărcinate, vaccinarea împotriva gripei le poate oferi protecție pentru mamă și copil timp de câteva luni după naștere.

Când să facem vaccinul antigripal pentru sezonul 2023-2024?

Momentul recomandat pentru vaccinarea antigripală nu s-a schimbat. Septembrie și octombrie sunt cele mai bune perioade de vaccinare pentru majoritatea oamenilor. Vaccinarea antigripală în lunile iulie și august nu este recomandată pentru majoritatea persoanelor, dar există câteva considerații privind vaccinarea în iulie și august pentru anumite grupuri de persoane:

Pentru adulți (în special pentru cei cu vârsta de 60+ de ani) și pentru persoanele însărcinate în primul și al doilea trimestru, vaccinarea în iulie și august trebuie evitată, cu excepția cazului în care nu va fi posibilă vaccinarea în septembrie sau octombrie.

Persoanele însărcinate care se află în al treilea trimestru pot face vaccinul antigripal în iulie sau august pentru a se asigura că bebelușii lor sunt protejați de gripă după naștere, când sunt prea mici pentru a fi vaccinați.

Copiii care au nevoie de două doze de vaccin antigripal trebuie să primească prima doză de vaccin imediat ce vaccinul devine disponibil. A doua doză trebuie administrată la cel puțin patru săptămâni după prima.

Vaccinarea este recomandată atât timp cât virusurile gripale reprezintă o amenințare. În unele sezoane, acest lucru poate fi până în mai sau iunie.

OMS a anunțat compoziția vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică. Tulpinile care vor intra în vaccinuile gripale tetravalente pentru sezonul următor ar trebui să conțină:

  • ·     A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;
  • ·     A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;
  • ·     B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;
  • ·     B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

Concluzii

Virozele respiratorii, răcelile și gripa fac parte din viața noastră. Ține doar de noi cât de mult ne imunizăm și ne ferim de virusurile gripale. Însă, chiar și așa, trăind în colectivitate, oricând putem să ne infectăm. Așa că se recomandăm vaccinarea antigripală. Voi vă vaccinați antigripal în sezonul 2023-2024?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button