Vaccinurile nu provoacă autism! Punct.
Acum câteva zile am găsit un videoclip interesant pe YouTube (canalul Healthcare Triage) despre relația de cauzalitate (dacă există așa ceva) dintre vaccinuri și autism. Acest clip este foarte bine documentat, foarte frumos prezentat și cred că răspunde în totalitate la vechea controversă ”Vaccinurile provoacă autism”. Am tradus clipul integral pentru cei care nu cunosc foarte bine limba engleză.
”În anul 1998, un articol a fost publicat în Jurnalul ”The Lancet” care urmărea cazurile a 12 copii cu tulburări de dezvoltare și simptome gastrointestinale, cum e diareea și durerea de stomac, iar 9 dintre aceștia au avut autism. 8 dintre ei au avut părinți care au crezut că simptomele și autismul s-au dezvoltat după vaccinul pentru pojar, oreion și rubeolă (vaccinul MMR). Acesta nu este nici un studiu randomizat, nici măcar un studiu științific. A fost doar descrierea unui mic grup de copii. Să fiu sincer, este dificil de înțeles cum acest studiu ar putea fi publicat în The Lancet în zilele noastre. Dar bazat pe părerile acelor 8 copii, o frenezie desăre vaccinuri și autism a avut loc timp de un deceniu. Acesta este subiectul clipului nostru din săptămâna asta.
Sunt medic pediatru și un cercetător în servicii de sănătate. Văd copii cu autism. Tratez copii cu autism. Am luat parte într-un studiu finanțat de Institutul Național de Sănătate pentru a îmbunătăți modalitățile de screening și diagnostic a copiilor cu autism. Este o boală reală, cu o prevalență în creștere și are un impact important asupra familiilor și copiilor din întreaga lume. Nu neg faptul că ar trebui să facem mai multe referitor la autism, dar asta nu are de-a face cu vaccinurile. Fiecare dolar pe care-l cheltuim pe acest subiect este un dolar pe care-l putem folosi în studii sau tratamente care într-adevăr pot ajuta copii cu autism și familiile lor.
Articolul inițial pe care l-am menționat nu este un studiu. Nu are statistici reale și dovedite, nu are nici o asociere sau vreo legătură de cauzalitate, dar a produs atât de multă îngrijorare încât s-au făcut numeroase studii pentru a-l combate. În 1999, un studiu a fost publicat în același jurnal. Nu s-a văzut nici o diferență în vârsta diagnosticului pentru cei care au primit și cei care nu au primit vaccinul MMR. Asta înseamnă fie că nu a fost nici o asociere între vaccinul MMR și autism, fie că a fost o asociere prea mică pentru a fi detectată într-un eșantion așa de mare.
Unii nu au fost impresionați și încă au rămas cu îngrijorări. În 2001, un studiu a fost publicat în JAMA (Jurnalul Asociaței Medicale Americane) care a examinat datele a 10.000 de copii de grădiniță născuți în California între anii 1980 și 1994. Incidența autismului a crescut de la 44/100.000 nașteri la 208/100.000 nașteri. Asta e o creștere cu 373%. Acoperirea pentru vaccinul MMR, pe de altă parte, a crescut de la 72% la 82%, o creștere relativă de doar 14%. A fost determinat în acest studiu faptul că o creștere relativ mică a MMR-ului nu putea fi responsabilă pentru creșterea imensă văzută în incidența autismului.
Un an mai târziu, în 2002, un alt studiu a fost publicat în New England Journal of Medicine care a urmărit toți copii născuți în Danemarca între 1991-1998. Au obținut date de la peste 537.000 de copii născuți în acest timp. Nu s-a găsit nici o asociere între dezvoltarea autismului și vârsta vaccinării, timpul decurs de la vaccinare sau chiar data vaccinării. În același an, un studiu similar a fost publicat în Jurnalul de Pediatrie. A urmărit 535.000 de copii născuți în Finlanda născuți între 1982-1986.
Nici acesta nu a putut găsi o legătură între vaccinul MMR și autism.
În 2004, The Lancet a publicat un alt studiu care a comparat 1294 de copii cu autism și 4469 fără autism și nu s-a putut găsi nici o relație între MMR și autism. Tot în 2004, 10 din cei 12 autori al acelui prim articol publicat în 1998 și-au retras presupunerea că vaccinul MMR poate cauza autism. Acest lucru este un lucru incredibil de rar în literatura medicală. Iar un al 11-lea autor nu a putut fi contactat înainte de retragere. Doar un singur cercetător, cercetătorul principal de fapt, a rămas pe poziții. Ca fapt divers, acest cercetător nu mai are dreptul să practice medicina în UK în momentul de față.
În 2005, un review sistematic sau ”studiul unor studii” care a examinat ”eficacitatea” efectelor secundare produse de vaccinul MMR a fost publicat într-o colaborare Cochrane. Ei au identificat 31 de studii care au îndeplinit criteriile pentru review. După o investigare amănunțită, chiar dacă MMR-ul putea fi asociat cu un număr de efecte secundare sau alte probleme, nu a fost nici o dovadă a unei legături între vaccin și autism. În 2012 și-au actualizat munca.
De data asta au fost incluse 5 studii randomizate, 1 studiu controlat, 27 studii cohort, 17 studii caz-control, 5 studii seriate în timp, 1 studiu caz cross-over, 2 studii ecologice și 6 studii controlate independent. Toate aceste împreună au implicat aproximativ 14.7 milioane de copii. Și în toate aceste date nu s-a găsit nici o legătură între vaccinuri și autism. Pentru că nu este nici o legătură! Și un orice alt studiu, nu contează de câte ori vei cere acest lucru, nu va depăși niciodată această cantitate masivă de date.
Oamenii încearcă să înțeleagă lumea prin asocieri. Când văd o boală care tinde să apară atunci când copilul este de aproximativ 1 an, cum este cazul autismului, iar această vârstă corespunde cu administrarea diferitelor injecții, vor să pună aceste lucruri împreună. Părinții au grijă de copii mai mult după ce aceștia iau injecții. Câteodată încep să ”extragă” simptome.
Doar pentru că două lucruri se întâmplă în același timp nu înseamnă că unul este cauza celuilalt. De aceea avem nevoie de studii științifice atente. Așa cum am prezentat aici, s-au făcut foarte multe astfel de studii care au eșuat să găsească vreo dovadă reală pentru a susține ipoteza că vaccinurile pot cauza autism. Nu-mi spune că mercurul din Thimerosal este de vină. Nu mai există Thimerosal în vaccinuri din 2003, iar autismul nu a dispărut în ultimul deceniu.
Toate acestea au apărut din cauza unui singur articol vechi de un deceniu și jumătate care descria părerile părinților a 8 copii cu autism și asta face următoarea parte și mai tragică. În 2011, BMJ a publicat un articol care descrie în detaliu modul în care acel articol din 1998 nu a fost doar știință facută prost (”junk science”) ci a fost o minciună.
A descris cum autorul ei principal, singurul care încă își susține descoperirea, a schimbat datele, a schimbat povestea și a schimbat numerele pentru a crea o aparență a unei asocieri unde nu a existat așa ceva. Autorul care a scris articolul pentru BMJ a căutat pacienții din acel studiu și a arătat că nici una din poveștile sau informațiile lor nu s-au potrivit cu ceea ce a fost publicat în lucrarea finală. A găsit discrepanțe referitoare la faptul că acei copii ar fi avut într-adevăr autism regresiv. A găsit falsificări în alte simptome care au fost presupuse ca fiind cauza autismului. A găsit chiar și shimbări în date.
Chiar dacă The Lancet a presupus că 8 din cei 12 copii au raportat simptome la câteva zile după vaccinul MMR, ancheta BMJ a confirmat faptul că pentru aproape toți acești copii nu era cazul.
Iar dacă acest lucru nu a fost destul de rău, s-a dovedit că toți pacienții au fost ”recrutați” de companii anti MMR. Studiul a fost de asemenea comandat și finanțat de un grup care a plănuit un litigiu împotriva producătorilor de vaccinuri. BMJ a numit lucrarea originală din The Lancet o ”fraudă”.
Este ușor să devii cinic cu persoanele care și-au pierdut încrederea și înțelegerea în știință, și poți ajunge la punctul în care crezi că este puțin probabil să convingi anumite persoane că vaccinul MMR este sigur. Este ea însăși o tragedie. Este ușor să crezi că autorul acestei fraude nu va suferi repercursuinile cuvenite. Mulți continuă să-l idolatrizeze și să-l considere o victimă a unei conspirații.
Este greu pentru mine să fiu imparțial cu cei care abuzează de încrederea pe care oamenii o oferă medicilor. Mă enervez și mai tare când cineva violează regulile științei etice. Cred că este probabil ca unii copii să nu primit vaccin MMR din cauza acestei fraude. Cred că unii copii s-au îmbolnăvit datorită acestei fraude. Cred că unii copii s-ar putea să fi decedat. Sper că o să putem schimba asta cumva în viitor.