Noutăți

89% dintre studenți (SUA) suferă de nomofobie (frica de a nu avea acces la telefonul mobil)

Deși e dificil să recunoaștem, telefonul mobil a devenit un obiect esenţial pentru desfășurarea activităţilor cotidiene, mulţi utilizatori ajungând să fie dependenţi de acesta.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că „nomofobia”, sau teama de a nu avea acces la telefonul mobil, este frecvent întâlnită în rândul studenţilor, aceasta fiind asociată cu tulburări de somn și fatigabilitate marcată.

Un studiu realizat în cadrul Hendrix College din Arkansas arată că 9 din 10 studenţi (89%) au raportat nomofobie moderat-severă. Rezultatele obţinute au fost prezentate în cadrul Virtual SLEEP 2020, cea de-a 34-a ediţie a întâlnirii anuale a Associated Professional Sleep Societies.

Studiul a inclus 327 de studenţi, cu vârsta medie de 19,7 ani, care au completat câteva chestionare specifice, respectiv Nomophobia Questionnaire, ESS (Epworth Sleepiness Scale) și Sleep Hygiene Index.

Prin analizarea rezultatelor obţinute, s-a constatat că nomofobia moderată era raportată de 83% dintre studenţi, forma ușoară de 10% dintre studenţi, iar 7% au raportat nomofobie severă.

Un singur student nu a raportat nomofobie dintre toţi cei chestionaţi. Prof. Peszcka consideră că rezultatele studiului sunt „îngrijorătoare”, comparând cifrele cu cele obţinute într-un alt studiu din 2012, care raporta că 77% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sufereau de nomofobie.

Astfel, această fobie „prezintă o creștere rapidă”, a subliniat prof. Peszka. Nomofobia severă se asociază cu scăderea motivaţiei, insomnia și comportamentele maladaptative de igienă a somnului, inclusiv utilizarea tehnologiei în timpul dedicat somnului, somnolenţa diurnă, nerespectarea unui orar adecvat de trezire și culcare și ruminaţia cognitivă înainte de culcare.

Autor: Dr. Alina Simache – text apărut în Viața Medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button