Noutăți

Dependența de tehnologie a părinților influențează comportamentul copiilor

Ultimele cercetări sugerează faptul că întreruperile frecvente (cauzate în mod special de tehnologie) în timpul petrecut cu copiii, chiar și în cantitate mică, sunt asociate cu tulburări ale comportamentului ale copiilor.
De obicei părinții asociază unele comportamente ale copiilor – scâncetul, plânsul necontrolat sau accesele de furie – cu factori precum oboseala, foamea sau plictiseala. Dar cercetătorii au descoperit că aceste comportamente ar putea fi legate de altceva: părinții petrec prea mult timp cu dispozitive precum telefonul, tableta sau computerul.

Au fost analizate sondaje de la 170 de familii în care părinții au fost chestionați în ce privește folosirea tehnologiei și cum influențează timpul petrecut împreună cu familia. Autorul studiului descrie aceste întreruperi ca fiind ”tehnoferențe” – verificarea constantă a mesajelor în timpul meselor, activităților sau conversațiilor cu copiii.

Este dificil să jonglezi cu atenția între informația captatoare de atenție a acestor dispozitive și informația emoțională și socială provenită din partea copiilor noștri, și să le procesezi eficient în același timp.

Aproximativ jumătate dintre părinți (48%) au raportat întreruperi de mai mult de 3 ori pe zi, în timp ce 24% spun că doar de 2 ori pe zi se întâmplă lucrul acesta. Au existat părinți (11%) care au recunoscut că nu există astfel de întreruperi în relația lor cu copii.

Părinții au notat comportamentul copiilor din ultimele 2 luni, răspunzând la întrebări despre cât de des au observat scâncete, îmbufnări, toleranță scăzută la frustrări minore, accese de furie sau hiperactivitate.
Cercetătorii au luat în considerare factori multipli, precum stresul parental, simptome depresive, venitul mediu, educația părinților și calitatea suportului partenerului în creșterea copiilor, factori care s-au dovedit a prezice comportamentul copiilor.

Specialiștii recomandă ”deconectarea” în timpul petrecut copiii, alegând locații de joacă sau servirea mesei fără acces la tehnologie. Încă nu se poate dovedi o relație cauză-efect între folosirea frecventă a tehnologiei din partea părinților și apariția tulburărilor de comportament la copii, dar rezultatele preliminare vor fi folositoare viitoarelor studii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button