Alimentație

A fi sau a nu fi gluten free?

Goana americană după diete sănătoase de genul celei fără gluten (și în absența unei dovezi clare pentru boală celiacă) poate prezenta un risc de intoxicație cu metale grele precum arsenic și mercur.

Maria Argos, asistent universitar la catedra de epidemiologie și autoarea unui studiu din cadrul Universității Illinois, Chicago, afirmă că pot exista consecințe nedorite în urma dietelor fără gluten. Deoarece acestea se bazează pe produse obținute din orez, ca substituenți pentru cele clasice din grâu, secară și orz, se pot acumula cantități de arsenic și mercur din fertilizatori, sol și apă.

În cadrul studiului s-au măsurat concentrațiile de arsenic și mercur din urină, respectiv din sânge, iar participanții care țineau o dietă fără gluten aveau niveluri de la 70 până la 100% mai mari.

Dietele fără gluten sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu boală celiacă – un răspuns imun necontrolat la gluten, o proteină găsită în grâu, secară sau orz. Deși doar 1% din americani au fost diagnosticați cu boală celiacă, aproape un sfert din populație ține dieta fără gluten.

Se crede, fără vreo bază științifică sau medicală, că această dietă ar reduce inflamația. Totuși, ceea ce este dovedit este că arsenicul și mercurul cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare, a cancerului, precum și a problemelor neurologice.

Este nevoie de mai multe investigații până la a afirma că dieta fără gluten este dăunătoare, dar studiul mai sus menționat a ridicat importante întrebări cu privire la această alegere pe care mulți au făcut-o în ultimii ani.
În Europa există reglementări cu privire la expunerea alimentelor la arsenic.
Studiul a fost recent publicat în revista Epidemiology.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button