Fitness

10 motive pentru a fi activ. In fiecare zi! Cum influențează exercițiile aerobice sănătatea ta

Exercițiile fizice aerobice sunt parte integrantă a sănătății, indiferent de vârstă, greutate sau abilități. Mersul pe jos, pe bicicletă sau înotul te poate ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos. Ai nevoie de motivație? Hai să vedem cum își poate influența exercițiul fizic inima, plămânii sau circulația.

  • Orice activitate aerobică presupune punerea  în mișcare a mușchilor brațelor, coapselor sau picioarelor. Vei observa un răspuns mai rapid al corpului tău.
  • Făcând exerciții fizice, vei respira mai des și mai adânc. Asta crește nivelul de oxigen din sânge.
  • Inima bate mai repede în timpul efortului pentru a direcționa mai mult sânge către organele cele mai active: mușchii și plămânii.
  • Capilarele (vasele de sânge mai mici) își vor mări diametrul pentru a livra mai mult sânge mușchilor tăi și a înlătura ”gunoiul” (dioxidul de carbon și acidul lactic)
  • Corpul tău va elibera endorfine, niște analgezice naturale, care promovează bunăstarea organismului.

Cu cât organismul se adaptează la un regim susținut de exerciții fizice, cu atât vei deveni mai sănătos și mai puternic. Mai jos ai 10 motive care te îndeamnă să integrezi acest tip de activitate în rutina ta zilnică:

  1. Ține kilogramele în plus la distanță– combinat cu o dietă sănătoasă, exercițiul aerobic te ajută să slăbești și să te menții în formă.
  2. Îmbunătățește condiția fizică– efortul te va obosi pe termen scurt, dar pe termen lung te vei bucura de o rezistență mai bună și de reducerea semnificativă a oboselii.
  3. Alungă virozele– exercițiile fizice activează sistemul imun. Asta te face mai puțin susceptibil la infecții virale minore, cum ar fi răcelile sau gripa.
  4. Reduce acțiunea factorilor de risc– exercițiul aerobic reduce riscul de a dezvolta anumite tulburări precum obezitatea, boli cardio-vasculare, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, sindrom metabolic, AVC și unele tipuri de cancer.
  5. Ajută managementul bolilor cronice – datorită controlului asupra tensiunii arteriale și glicemiei, aerobicul poate ajuta la managementul bolilor cronice precum cardiopatia ischemică sau diabet.
  6. Întărește inima – o inimă puternică nu trebuie să bată foarte tare. O inimă puternică trebuie să pompeze eficient pentru a duce sângele în întreg corpul.
  7. Ține arterele curate – făcând exerciții fizice aerobice, nivelurile de colesterol bun (HDL) vor crește, iar colesterolul ”rău” va scădea. Aceasta rezultă la o acumulare redusă a plăcii de aterom în arterele tale.
  8. Îmbunătățește dispoziția – sportul alungă simptomele întunecate ale depresiei, reduce tensiunea asociată anxietății și promovează relaxarea.
  9. Rămâi activ și independent în timp ce îmbătrânești – exercițiile aerobice îți mențin mușchii puternici și te ajută să îți menții mobilitatea în procesul de îmbătrânire. De asemenea, îți mențin mintea ascuțită. Cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice timp de 3 zile pe săptămână par să reducă declinul cognitiv al vârstnicilor
  10. Trăiește mai mult – studiile arată că persoanele care sunt implicate în programe de exerciții fizice regulate trăiesc mai mult decât cei care nu o fac.

Fă primul pas!

Ești pregătit să devii mai activ? Super! Ține minte doar că trebuie să începi cu pași mici. Dacă nu ai fost activ pentru ceva vreme sau dacă ai o afecțiune cardiacă, trebuie să ceri permisiunea doctorului înainte de a începe.
Poți porni cu 5 minute de mers ușor dimineața și 5 minute seara, adăugând in fiecare zi câteva minute și grăbind pasul ușor-ușor. În felul acesta o să ajungi la ținta de 30 de minute de mișcare activă în fiecare zi care îți va aduce beneficiile scontate.
exercitii aerobiceAlte opțiuni de exerciții aerobice sunt: skiatul, dansul aerobic, înotul, urcatul scărilor, mersul pe bicicletă, alergatul sau antrenamentul pe bicicleta eliptică. Dacă ai vreo afecțiune care limitează abilitatea de a participa la una dintre aceste activități, întreabă doctorul de alternative. De exemplu, dacă suferi de artrită, exercițiile acvatice ți-ar putea aduce beneficiile activității aerobice fără să aducă un stres suplimentar articulațiilor tale.
 

Back to top button