Nu suntem chiar așa neputincioși în prevenirea cancerului.
Tuturor ne e frică de cancer. Și pe bună dreptate. Vine pe neanunțate și credem că nu putem face nimic pentru a-l preveni.
Sunt studii care spun că majoritatea cancerelor sunt cauzate de erori genetice sau ghinion și că foarte puține dintre ele sunt cauzate de factori externi, controlabili, cum sunt în cazul bolilor cardiovasculare. Dacă mănânci bine, ești activ fizic și renunți la fumat, poți controla destul de bine majoritatea bolilor cardiovasculare. Desigur, sunt anumiți factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, etnia sau ereditatea.
Chiar nu mai credem în ”prevenirea cancerului”?
Dezbaterea despre validitatea acestei sintagme s-a intețit după apariția studiului menționat în paragraful de mai sus. Pe scurt, acel studiu a găsit o corelație între numărul de diviziuni ale unei celule în timpul vieții și riscul de a dezvolta cancer. Principiul este simplu: cresc replicările ADN-ului – cresc șansele ca ceva să meargă prost. Unii au interpretat acest fapt ca ”ghinion”.
Lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Celulele pulmonare, de exemplu, se divid destul de rar, iar cancerul pulmonar este printre cele mai frecvente. Celulele gastro-intestinale sunt la celălalt pol al vitezei de diviziune, dar riscul nu se modifică. Cancerele de piele, în special melanomul malign, au fost introduse de studiu în grupul cancerelor care sunt influențate cel mai mult de factorii intrinseci (necontrolabili), când știm clar că factorii externi, cum sunt razele ultraviolete, au un rol important în apariția lor.
În fine, acel studiu s-a concentrat mai mult asupra riscurilor relative de a dezvolta cancer în diferite țesuturi. Dar pe noi ne interesează cât de mult putem reduce noi riscul apariției cancerului prin schimbarea comportamentului.
Privire de ansamblu
După multe cercetări și statistici, oamenii de știință au ajuns la concluzia că factorii intrinseci reprezintă mai puțin de 30% din riscul total de a dezvolta cancer. Adică ai 70% șanse de succes în prevenirea cancerului.
Numeroase studii au dovedit dieta este implicată în apariția cancerului colorectal, alcoolul și tutunul în cancerul de esofag, virusul Papiloma uman în cencerul de col uterin, hepatita C în cancerul hepatic și cu toții știm că fumatul produce cancer pulmonar și că prea mult soare poate duce la cancer de piele.
Bineînțeles, nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite în aceeași măsură. Și nu toate cancerele pot fi prevenite. De aceea, nu trebuie să judecăm persoanele care au făcut deja cancer că a fost în totalitate vina lor pentru asta. Foarte mare grijă la astfel de interpretări!
Schimbări simple în comportamentul nostru au potențialul de a ne proteja de apariția multor tipuri de cancer. Ele au de asemenea o controbuție și în prevenirea altor probleme de sănătate. Efortul investit în astfel de schimbări nu este tot timpul plăcut, dar se poate dovedi extrem de util și prețios.