Știri

Inteligența Artificială poate detecta cancerul de sân!

Inteligenţa artificială este capabilă să detecteze cu precizie cu 20% mai multe cazuri de cancer de sân din mamografii decât screeningul tradiţional efectuat de radiologi, potrivit primelor rezultate ale unui studiu suedez publicat pe 1 august 2023. Acesta este primul studiu controlat randomizat care analizează utilizarea inteligenţei artificiale în screeningul cancerului de sân şi vine în contextul în care tehnologia şi modul în care este reglementată se schimbă dramatic.

Rezultatele intermediare, publicate marţi seara în Lancet Oncology, au constatat că utilizarea analizei mamografiilor cu ajutorul inteligenţei artificiale (A.I.), alături de unul sau doi radiologi, a fost la fel de bună ca şi utilizarea a doi radiologi fără ajutorul AI şi chiar a dus la detectarea cu 20 % a mai multe tipuri de cancer.

De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a volumului de muncă pentru radiologi, medicii fiind nevoiţi să petreacă cu 44% mai puţin timp pentru citirea mamografiilor, relatează POLITICO. Studiul, care este încă în curs de desfăşurare, a fost efectuat în Suedia şi a analizat peste 80.000 de femei. Jumătate dintre participante au fost analizate de doi radiologi fără ajutorul A.I., în timp ce cealaltă jumătate a avut mamografiile analizate de inteligenţa artificială şi de un radiograf, cu excepţia cazurilor în care inteligenţa artificială a generat cel mai mare scor de risc, caz în care au fost evaluate de doi radiologi.

Rezultatele vin pe fondul unei creşteri semnificative a interesului în jurul oportunităţilor şi riscurilor potenţiale pe care inteligenţa artificială le prezintă pentru medicină şi pentru lume în general. Inteligenţa artificială este din ce în ce mai mult implementată în medicină, dar există, de asemenea, preocupări cu privire la modul în care algoritmii sunt instruiţi şi validaţi în aceste medii, precum şi cu privire la potenţialul de supradiagnosticare, informează mediafax.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button