Noutăți

Mesajele personalizate pot reduce factorii de risc cardiovasculari

Prevenția bolilor cardiovasculare este importantă. Mai ales în ceea ce privește modificarea stilului de viață. Un studiu publicat în JAMA (”Efectele SMS-urilor centrate pe stilul de viață asupra factorilor de risc modificabili pentru pacienții cu boli coronariene: un studiu clinic randomizat”) ar putea fi unul din răspunsurile la această problemă.

Obiectivul studiului a fost să examineze efectele unui program de suport semi-personalizat centrat pe stilul de viață care presupune trimiterea unor mesaje text bolnavilor cu boală coronariană dovedită.

Studiul a fost desfășurat în Australia între Septembrie 2011 și Noiembrie 2013 și au participat 710 persoane. Pacienții din grupul de intervenție (352) primeau 4 mesaje pe săptămână timp de 6 luni, pe lângă tratamentul obișnuit. Textele cuprindeau sfaturi, notițe motivaționale și suport pentru schimbarea stilului de viață. Programul nu a fost interactiv, adică participanți nu puteau să răspundă mesajelor. Pacienții din grupul de control au beneficiat doar de tratamentul obișnuit. Doar 7 persoane au părăsit studiul – 4 dintre ei renunțând strict din cauza mesajelor.

Li s-au măsurat colesterolul LDL, tensiunea arterială sistolică, indicele de masă corporală, activitatea fizică și statusul fumatului. La finalul studiului, rezultatele au fost remarcabile:

  • media colesterolului LDL în grupul de intervenție a scăzut cu 5 unități, chiar dacă la început a fost mai mare la grupul de intervenție decât la cel de control
  • Tensiunea arterială sistolică a fost cu 8 mmHG mai mică.
  • IMC-ul a scăzut, de asemenea cu 1.3 puncte
  • activitatea fizică a crescut considerabil
  • Numărul persoanelor cu status de fumător a scăzut de la 43% la 26%.

Cât costă să trimiți un SMS? La majoritatea dintre noi, abonamentele au opțiuni de SMS nelimitat. Costul estimat al SMS-urilor trimise în acest studiu a fost de $10. Dacă ar fi să implementăm în țara noastră acest sistem, nici nu cred că ar costa atât. Mai mult de atât, acest proiect ar putea ajuta și bolnavii mai în vârstă care nu știu să folosească telefoanele inteligente. Pentru un mesaj text nu ai nevoie de smartphone.

Promițător! Costă puțin. Poate fi folosit chiar și în situații în care resursele sunt limitate. Dacă $10 dolari pot produce o asemenea diferență, de ce avem nevoie de investiții de sute de milioane? Și nu are efecte adverse!
Studii de acest gen au mai fost făcute și pe bolile cronice, iar Universitatea Stanford chiar a scos o carte și un site pe tema aceasta.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2484905

O fotografie postată de eSănătos.info (@esanatos.info) pe

Back to top button