Știri

OMS propune un set de reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că inteligenţa artificială (AI) poate transforma tratamentele medicale, dar implementarea rapidă a acesteia în programele de sănătate ar putea fi în detrimentul pacienţilor și propune un set de regului de utilizare AI în domeniul sănătății transmite AFP, preluată de Agerpres.

Având în vedere o disponibilitate crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice – capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici – AI poate transforma sectorul sănătăţii„, a indicat OMS într-un document dedicat utilizării AI, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice.

Potrivit OMS, inteligența artificială poate îmbunătăţi performanţele în ceea ce priveşte studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale.

AI se dovedeşte utilă în absenţa specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, a avertizat OMS, AI este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, „care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor”, fie că sunt pacienţi sau profesionişti, informează digi24.ro.

Sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidenţialităţii, a subliniat OMS.

Potrivit OMS, sistemele de AI depind de datele de „antrenament”, pe care le folosesc pentru a învăţa, motiv pentru care o mai bună reglementare poate contribui la gestionarea riscurilor şi a pericolului de apariţie a unor părtiniri prezente în datele existente amplificate de AI.

OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimţământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienţi, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button