Un nou dispozitiv poate detecta rapid țesutul canceros în timpul operației

0

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au creat un dispozitiv cât un pix care descoperă în mai puțin de 10 secunde dacă țesutul pe care chirurgul urmează să-l excizeze este canceros sau nu.
De obicei, chirurgii trimit mostre de țesut la laborator și așteaptă mult timp răspunsul, urmând ca să reintervină chirurgical pentru a exciza tot țesutul canceros. Dar acest nou dispozitiv oferă un feedback instant, ajutând chirurgii să excizeze tumora în întregime, prevenind în acest mod recăderile și reintervențiile.
Dispozitivul colectează mostre de material biologic (proteine, lipide sau glucide) de la suprafața țesutului și le trimite unui spectrometru de masă unde sunt comparate cu o bază de date de țesuturi similare. Algoritmurile pot ajunge la o concluzie (dacă țesutul este canceros sau sănătos) în mai puțin de 10 secunde.
Studiul a fost făcut pe 253 de mostre de țesut uman iar rezultatele au fost corecte în 96% din cazuri, dar MasSpec Pen mai trebuie să fie testat înainte de a fi lansat în practică.
Sursa: Science Translational Medicine

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept