Uncategorized

Viitorul sumbru al sănătății românești – Prof. Dr. Florin Mihălțan

Editorialul ultimei ediții al Revistei Viața Medicală scris de Prof. Dr. Florin Mihălțan

Un studiu recent arăta că sistemul medical românesc este văduvit de 15.700 de medici și 15.000 de cercetători.
[…] la congresul anual al Societății franceze de pneumologie, unde delegația românească din țară numără doar cinci-șase reprezentanți, mă întâlnesc și reîntâlnesc cu aproximativ 150–200 de medici români naturalizați acolo, foști colegi sau rezidenți de-ai mei.
Ei lucrează în spitale mici, uneori comunale, au contracte pe timp limitat în multe centre din ambulatoriu și mai rar în spitalele mari. De ce? Pentru că Franța are nevoie, în aceste mici centre, de medici pneumologi deja formați, pentru a acoperi la rândul ei goluri vizibile în funcționarea sistemului.
Adaptarea acestor medici la condițiile de muncă vestice – unde medicația modernă este la zi, fără condiții de prescriere limitată, unde investigațiile nu sunt limitate și controlate la sânge și unde primează grija reală și nu doar afirmată pentru pacient – este rapidă, fapt care dovedește că pregătirea lor este bună și permite schimbarea în timp util a peisajului medical profesional […] ”Târgurile” de oameni, de oferte pentru halate albe sunt mai dese acum decât cele de mirese, iar curtarea rezidenților, a studenților chiar a ajuns o practică curentă. S-a creat o adevărată industrie. Ce au în contrapartidă acești viitori profesioniști: discuții eterne în jurul majorărilor de salarii, lipsuri cronice în spitale, uneori medici formatori dezinteresați și pacienți agresivi care nu știu să discearnă (pentru că nu au fost educați) unde se termină responsabilitatea corpului medical și unde începe cea a sistemului.
Este exact aceeași problemă pe care o au autoritățile care observă că urșii din România s-au mutat la oraș, în suburbii, că vulpile vizitează supermarketurile (la fel ca oamenii) și, în loc să vadă de ce se întâmplă așa, au ales o variantă total necâștigătoare: să le împuțineze prin împușcare.

Sursa text: Viața Medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button