Recomandari

Cum ne protejăm și ne creștem șansele de supraviețuire în cazul unui cutremur?

Cutremurul din Turcia ne-a readus în atenție faptul că oricând se poate întâmpla un astfel de dezastru și în România. Cert este faptul că nu putem ști când se va produce un seism cu magnitutdinea de peste 7 grade pe scara Richter, dar putem să întreprindem unele acțiuni care ne pot crește șansele de supraviețuire. ONG-urile și autoritățile recomandă ca și oamenii să aibă o minimă pregătire individuală pentru astfel de situații.

Pompierii nu vor face față singuri în salvarea oamenilor. În primele ore de după dezastru, vor fi ocupați să scoată victimele de sub dărâmături. Și asta pentru că există numeroase clădiri cu risc seismic în România, care se preconizează că nu vor rezista la un cutremur major. București este în fruntea unui top al orașelor vulnerabile. Ritmul în care sunt expertizate și consolidatele clădirile este mult prea lent, iar autoritățile nu se grăbesc să rezolve această problemă. Multe dintre clădirile marcate cu bulină roșie au fost afectate de cutremurul din 1977, care a avut o magnitutine de 7.2 grade și în urma căruia au murit peste 1500 de persoane, iar alte zeci de mii au fost rănite.

Un sondaj realizat de Fundația Comunitară București arată că doar 1% dintre bucureșteni se simt pregătiți și în afara oricărui pericol în cazul unui cutremur major. Mai puțin de jumătate dintre respondenți au urmat un curs de prim ajutor și mai puțin de o treime au acasă un kit pentru situații de urgență. Voi aveți un astfel de kit?

„Dacă vine cutremurul și se închide Mega Image și rămâi fără apă de băut, nu o să poți suna la 112 pentru că nu ai nicio sticlă de apă în casă. În primele ore, autoritățile vor fi ocupate să scoată oamenii de sub dărâmături și să îngrijească cazurile foarte grave”, spunea Ilinca Apetrei, coordonatoarea programului Bucureștiul Pregătit, într-un interviu pentru Libertatea.

cutremur-sfaturi-recomandari

Ce putem face înainte, în timpul și după cutremur

Înainte de cutremur, este bine să pregătim un rucsac cu provizii pentru primele 72 de ore, cele mai critice, de după dezastru: Acesta trebuie să conțină: apă, hrană neperisabilă, medicamente (dacă suntem dependenți de ele), baterie externă, lanternă cu baterii, radio cu baterii, fluier, trusă de prim-ajutor, pătură termică, mască de protecție pentru praf. Tot înainte de cutremur, ar trebui să elaborăm un plan cu familia, în primul rând unde ar trebui să ne amplasăm în locuință și unde ne vedem după cutremur. Mobila ar trebui să fie bine ancorată.

Ce facem în timpul cutremurului

În timpul cutremurului se recomandă să nu părăsim locuința dacă stăm la bloc, să nu ieșim pe scara blocului sau la balcon. Se recomandă să ne poziționăm lângă un zid rezistent sau un obiect solid. Ne ghemuim la pământ, luăm o protecție deasupra capului și alteptăm să treacă. Unii spun că ar fi ok să ne asezăm sub o masă rezistentă sau sub tocul ușii, alții spun că e mai indicat să găsim un obiect rezistent și să ne asezăm lângă el. În astfel de situații, situația poate varia în funcție de locuința fiecăruia. Nu se recomandă să stăm lângă lucruri care se pot prăbuși sau sparge: ferestre, geamuri, mobilă. Dacă cutremurul ne surprinde afară, încercăm să ne îndepărtăm de clădiri, de panouri publicitare, de stâlpi și copaci, de poduri.

După cutremur

După cutremur, ne păstrăm calmul și nu sunăm la 112 decât dacă e foarte grav, pentru a nu aglomera linia. Închidem gazul și deschidem geamurile. Deschidem radioul, televizoarele, telefoanele mobile și urmăm sfaturile autorităților. Dacă locuința nu mai este sigură, părăsim incinta cu rucsacul de urgență. Dacă am fost prinși sub dărâmături, folosim un fluier pentru a ne semnala prezența. Cine are abilități și pregătirea necesară poate acorda primul ajutor.

inainte-in-timpul-dupa-cutremur

Concluzie

În concluzie, ar fi bine să ne pregătim pentru un cutremur major și să ne așteptăm la o catastrofă. Nu trebuie să lipsească kit-ul pentru situații de urgență și trusa medicală și să ne creionăm un mic plan de acțiune în casă și afară. Să sperăm că doar așa ne putem crește șansele de supraviețuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button