Recomandari

Cum să folosiți corect aerul condiționat în vremuri de caniculă!

În timpul verii și mai ales în perioada caniculară, aparatele de aer condiționat sunt considerate parte integrantă a fiecărei gospodării și loc de muncă. Avem tendința să suprasolicităm aerul condiționat și să scădem foarte mult temperatura ambientală din încăpere, ceea ce s-a demonstrat că nu este bine.

Însă cum putem opera eficient unitățile de aer condiționat? Există o utilizare economică a aparatelor de aer condiționat? Pot aparatele de aer condiționat să ne regleze temperatura din încăpere fără să ne afecteze sănătatea?

Răspunsul este la toate întrebărime de mai sus este: DA! Putem seta aer condiționat fără a ne teme de consumul de energie electrică și fără să ne afecteze sănătatea. Mai jos aveți câteva sfaturi și recomandări:

  • O cerință cheie este să alegeți unitatea de aer condiționat potrivită pentru încăperea voastră, indiferent că vorbim de casă, apartament sau birou. Dacă aveți o unitate mai mică decât este necesar pentru spațiul vostru, veți avea un consum de energie crescut și o performanță redusă.
  • Nu setați temperaturi foarte scăzute în raport cu temperaturile de afară. Mai exact, în timpul perioadelor caniculare, setați unitatea de aer condiționat de la 27°C până la 29°C. În acest fel, corpul se bucură de atmosfera răcoritoare în timp ce sunteți în încăpere, dar nici nu veți suferi de diferența de temperatură atunci când veți ieși afară. O regulă generală spune să setați unitatea de aer condiționat cu 12 grade sub temperatura atmosferei exterioare. Dacă afară sunt 40°C, setați aerul condiționat la 28°C.
  • În timp ce sunteți acasă, nu opriți unitatea de aer condiționat în mod continuu. Nu economisiți bani făcând acest lucru. Deschideți aparatul de aer condiționat dimineața și lăsați-l să funcționeze toată ziua între 27°C și 29°C. În acest fel, unitatea de aer condiționat va lucra pe baza termostatului, pornind când temperatura coboară sub cea setată și se oprește când a atins temperatura aleasă. Veți avea un consum foarte mic de energie în timpul funcționîrii și o temperatură constantă în zona ta.
  • Nu folosiți unitatea de aer condiționat în timpul nopții. Înainte de a dormi, porniți modul Sleep. În modul de repaus, aparatele de aer condiționat cresc nivelul temperaturii interioare dorite și după un timp se oprește. În acest fel, puteți să vă odihniți bine la temperatura ambientală ideală.
  • Țineți ușile și ferestrele închise toată ziua, mai ales în mijlocul zilei. Asigurați-vă că aerisiți casa dimineața devreme sau noaptea târziu, când temperatura exterioară este la cele mai scăzute niveluri.
  • Nu folosiți cuptoare sau proiectoare în perioada caniculară și în timp ce aparatele de aer condiționat funcționează. Este recomandat să gătiți în prima parte a zilei sau seara, să aerisiți casa și apoi să porniți unitatea de aer condiționat.
  • Nu utilizați aparatele de aer condiționat în spații în care nu locuiți în timpul zilei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button