Boli și afecțiuni

Cand trebuie luata in considerare operatia pentru sindromul de tunel carpian?

Furnicaturile si amortelile care insotesc sindromul de tunel carpian pot incepe treptat si pot fi doar usor enervante, dar pot evolua spre agravare sau slabiciune debilitanta daca afectiunea nu este tratata corect si cat mai curand posibil.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median – unul dintre principalii nervi ai membrului superior, care trece de-a lungul antebratului si in mana, unde furnizeaza senzatii in partea palmara a primelor patru degete – devine comprimat pe masura ce trece printr-un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, numit tunelul carpian. Acest lucru poate duce la simptome incomode resimtite in degete, incheietura mainii, mana si chiar brat, si, in cazuri severe, la leziuni permanente ale nervului.

O persoana se poate confrunta cu sindrom de tunel carpian la ambele maini sau doar la una, de regula la  mana dominanta. Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot fi resimtite doar din cand in cand sau mai des.

Exista o varietate de moduri in care sindromul de tunel carpian se prezinta de la persoana la persoana, asa ca este important sa fii consultat de un medic specialist in bolile si chirurgia mainii daca crezi ca te confrunti cu aceasta afectiune.

Care sunt metodele de tratament pentru sindromul de tunel carpian?

Primul pas pentru a stabili tratamentul adecvat este de a face o electromiografie (EMG) si o ecografie pentru a afla cat de afectat este nervul median si daca exista modificari structurale in tunelul carpian.

Daca sindromul de tunel carpian este in stadiu incipient, tratamentul poate include purtarea unei atele pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare si fiziokinetoterapie. De asemenea, pot fi recomandate injectii locale cu corticosteroizi pentru ameliorarea durerilor.

Daca afectiunea pare severa sau daca simptomele sunt semnificative, medicul de mana va recomanda, cel mai probabil, interventia chirurgicala.

De ce ar putea fi importanta operatia pentru sindromul de tunel carpian?

Lasat netratat, sindromul de tunel carpian sever poate duce la leziuni permanente ale nervului median. Aceasta neuropatie de compresie poate progresa, ducand la pierderea dexteritatii, a sensibilitatii in mana si a abilitatilor motorii fine.

Ar trebui sa iei in considerare interventia chirurgicala atunci cand abordarile conservatoare nu sunt suficiente sau daca severitatea simptomelor este ingrijoratoare. Desigur, operatia este recomandata si daca examenul clinic si rezultatele testelor paraclinice indica faptul ca trebuie intervenit chirurgical inainte ca starea sa se agraveze.

In ce consta operatia pentru sindromul de tunel carpian?

In timpul operatiei de sindrom de tunel carpian, presiunea asupra nervului median este inlaturata definitiv prin taierea ligamentului carpian transvers al tunelului carpian, in asa fel incat calibrul canalului sa fie mai mare si sa existe mai mult spatiu pentru nerv. De aceea, operatia este uneori numita si eliberarea tunelului carpian.

Este o procedura usor de suportat de catre pacient, care dureaza doar 15-20 de minute, asadar se face in regim de spitalizare de o zi.

Mai multe detalii despre operatie si tot ceea ce implica poti afla pe site-ul celor de la Vitta Clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button