Știri

O femeie paralizată a reușit să comunice prin intermediul unui avatar digital

O femeie paralizată a fost capabilă să comunice printr-un avatar digital. Noua tehnologie folosește electrozi mici plasați pe suprafața creierului și este mai rapidă decât sintetizatoarele care se bazează pe urmărirea ochilor și a transpus semnalele creierului în cuvinte și expresii faciale, transmite The Guardian, citat de digi24.ro.

Reușita acestui caz oferă speranțe că interfețele creier-computer (BCI) ar putea fi pe punctul de a transforma radical viața persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Până acum, pacienții au trebuit să se bazeze pe sintetizatoare de vorbire, care implică scrierea cuvintelor folosind urmărirea ochilor sau mișcări faciale mici, făcând imposibilă conversația naturală.

Tehnologia folosește mici electrozi plasați pe suprafața creierului

Cea mai recentă tehnologie folosește electrozi mici implantați pe suprafața creierului pentru a detecta activitatea în partea creierului care controlează vorbirea și mișcările feței. Aceste semnale sunt traduse direct în discursul și expresiile faciale ale unui avatar digital, inclusiv zâmbetul, încruntarea sau surpriza.

Scopul nostru este de a restabili un mod complet, întruchipat de comunicare, care este într-adevăr cel mai natural mod de a vorbi cu ceilalți”, a spus profesorul Edward Chang, care a condus lucrările la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

Aceste progrese ne aduc mult mai aproape de a face din aceasta o soluție reală pentru pacienți.” Pacienta, o femeie de 47 de ani, Ann, a fost grav paralizată de când a suferit un accident vascular cerebral în urmă cu mai bine de 18 ani. Ea nu poate vorbi sau tasta și comunică în mod normal folosind tehnologia de urmărire a mișcărilor, care îi permite să selecteze încet literele cu până la 14 cuvinte pe minut. Ea speră că tehnologia avatarului digital i-ar putea permite să lucreze ca și consilier în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button